hétfő, szeptember 20, 2021

Húsgombóc gombával sütőtökös sajtszószban

Mikor az ember lány (fia) már kivan a nyári főzelékektől, de még mindig a könnyebb ételek után áhítózik, akkor jön nálam például a gomba, sütőtök és persze még valami, amivel egy kicsit "férfiasabbá" teszem. ;-)
Ez a variáns most éppen nekünk valónak bizonyult. Mindenki nagyokat bólogatott, mikor nekikezdtem.
Igaz, már többször készítettem, így tudta mindenki, mi jóval lesznek ellátva...
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg vegyes darált hús
1 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
1 tk
őrölt köménymag
20 dkg vegyes gomba
5 ek olívaolaj
40 dkg süt
őtök
3 ek vaj
2 ek liszt
1 l tej
10 dkg hegyi sajt (aromás)
csipet
őrölt szerecsendió
fehérborecet
aprított petrezselyemzöld
só, bors
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A húsgombócokhoz a darált húst a tojással, zsemlemorzsával, köménymaggal, sóval, borssal alaposan összedolgozom. Nedves kézzel kissebb gombócokat formálok belőle.
A megtisztított gombát felszeletelem.
3 ek olívaolajat felforrósítok egy serpenyőben és a húsgombócok minden oldalát megkapatom benne. Hozzáadom a gombát és együtt tovább pirítom. 
A tököt megpucolom, belsejét kivájom és apróra feldarabolom, majd egy sütőformába rakom. A maradék olajjal meglocsolom, sóval, borssal megszórom és a húsgombócokat és a gombát is mellé halmozom. A sütöben addig sütöm, míg a tök megpuhul (kb. 15 perc).
Ha a gomba és a húsgombóc nagyon pirulna, azokat már el
őbb is ki lehet venni.
A vajat egy fazékban megolvasztom, belekeverem a lisztet és rövid ideig pirítom. Felöntöm a tejjel  és alacsony hőmérsékleten kb. 10 percig főzöm. (Vagyis besamel mártást készítek.)
A lereszelt sajtot a mártáshoz keverem, hagyom felolvadni. A sütöben megsült puha tököt hozzáadom és egy kézi mixerrel pürésítem. Frissen reszelt szerecsendióval, ecettel, sóval, borssal ízesítem.
A húsgombócokat és a gombát is a szószba helyezem, megszórom aprított petrezselyemmel és azonnal kínálom. (Esetleg petrezselymes krumplit is adok hozzá.)

csütörtök, augusztus 12, 2021

Sült csirkecombok datolyával, olíva,- és kapribogyóval

Ezt a szenzációs receptet egyik nagy kedvencem, Yotam Ottolenghi oldalán találtam és persze, hogy muszáj volt elkészítenem.
Nem igazán kánikulai fogravaló, hiszen süt
ő kell hozzá, ám, ha hűvösebbre fordul, mindenképpen ajánlom, érdemes nekiállni. Fantasztikus ízkavalkád a végeredmény.
Kissé talán merésznek t
űnhetnek az összetevők, de nem volt még senki, aki ezt nehezményezte volna...
Fontos! A csirke combokat legalább egy napig, de akár kett
őig a marinádban kell érlelni, hogy az ízek jól átjárják és omlósan puha legyen a végeredmény.
Hozzávalók 4-6 személyre:
6 egész csirkecomb
5 gerezd fokhagyma, összenyomva
nagy csokor friss oregano, összeaprítva (vagy 1,5 ek szárított)
3 ek vörösborecet
3 ek olívaolaj
15 dkg magnélküli, zöld olívabogyó
5 dkg kapribogyó, plusz
2 ek a levéből
10 dkg magtalan, negyedelt datolya
3 babérlevél
2 dl száraz fehérbor
(1 ek datolyaszirup)
só, bors
1-2 nappal a sütés elött a csirkecombokat alaposan besózzuk, friss borssak megszórjuk és egy nagy üveg-, vagy cseréptálba helyezzük. Egy másik edényben az összes hozzávalót (a boron kívül) összekeverjük és a húsra öntjük.
Óvatosan átkeverjük, hogy a pácléből mindenhova jusson. Lefedjük és 1-2 napig a hűtőben érleljük. Közben többször megforgatjuk.
A sütés napján a süt
őt 200 fokra előmelegítjük.
A combokat a marinád összes hozzávalójával egy nagy süt
őtepsibe terítjük és ráöntjük a (sziruppal elkevert) bort. Betoljuk a sütőbe és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Közben néhányszor megöntözzük a szafttal, míg a hús felül szépen megpirul és puha lesz.
Tálaláskor krumplipürét, esetleg friss zöld salátát adhatunk mellé.
Igazi siker-étek!

csütörtök, július 29, 2021

Ribizlis-vaníliás mini tortácskák

Furcsa mód ez az első olyan süteményem, amit nem sikerült megkóstolnom, úgy fogyott el. Ugyanis leánybúcsúra készült és minden darabnak már előre volt gazdája. Kicsit izgultam, hogy vajon finom lett-e, de hamar megnyugtattak. 5 perc alatt kiürült a tál... Rettentő egyszerű, mondhatnám, elronthatatlan.
Hozzávalók 12 darabhoz:
6 dkg puha vaj
6 dkg cukor
2 tk vaníliás cukor
csipet só
2 ek citromlé
1 tojás
1 tojás sárgája
12,5 dkg liszt
1 tk süt
őpor
15 dkg ribizli
A süt
őt 170 fokra előmelegítem. A tortácska (cupcake) sütőformát (nekem olyan van, amibe 12 tortácskát süthetek és a mélyedések közepe kissé kiemelkedik) vékonyan kikenem vajjal (ha valakinek szilikon van, azt nem kell).
A vajat, cukrot, vaníliás cukrot, sót egy tálban alaposan kikeverem, hogy a cukor felolvadjon. A citromlevet, egész tojást és a tojás sárgát is beleadom.
Lisztbe szórom a süt
őport, beleszitálom a vajas masszába és jól elkeverem.
A megmosott ribizlit leszemezem. Konyhapapíron, amennyire lehet lecsepegtetem és óvatosan a tésztába dolgozom, amit aztán elosztok a süt
őforma mélyedéseibe. (Vigyázat, a sütés közben megemelkedik a tészta, tehát ne egészen a mélyedések pereméig adagoljuk a tésztát!)
Betolom a süt
őbe és kb. 20 perc alatt készre sütöm. (Érdemes tűpróbát végezni!)
Mikor kiveszem a süt
őből hagyom hűlni kicsit a formában, aztán egy sütőpapírral leterített sütőrácsra borítom, ahol teljesen lehűtöm.
Mikor teljesen kih
űlt, lehet díszíteni cukormázzal, porcukorral, cukorkákkal stb.
Nagyon mutatós és igazán finom.

péntek, július 16, 2021

Hideg sülteper-krémleves bogyósgyümölccsel


Igaz, már lement az eperszezon, de ezt a receptet muszáj megosztanom, annyira finom és ha van a mélyhűtőnkben lefagyasztott gyümölcs, máris főzhető. Igazán különleges, szinte felér egy desszerttel, nagy melegben különösen "életmentő" lehet...
Hozzávalók 4 személy részére:
60 dkg eper
10-15 dkg barnacukor (+/- az eper édességétől függően)
2 ek balzsamecet
1/2 citrom kifacsart leve
50 dkg natur joghurt
2 dl habtejszín
A sütőt 190 fokra előmelegítem. A megmosott, lecsumázott, felezett epreket egy nagy sütőtálba terítem. (Lehetőleg ne fedjék egymást.)
Megszórom a cukorral, meglocsolom a balzsamecettel és a citromlével.
Betolom a sütő középső sínére és addig sütöm, míg összeesik az eper és szirupos levet ereszt (kb. 20-25 perc).
A megsült epret a lével együtt turmixgépbe öntöm, hozzákanalazom a joghurtot, felöntöm a habtejszínnel és simára turmixolom.
(Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel higítható.)
Jól lehűtve, bogyós gyümölcsökkel megszórva kínálom.

Forrás:Stahl magazin

csütörtök, július 08, 2021

Tarjás zöldbab csőben sütve

Mert itt az ideje, amire már nagyon vártunk, zöldbab jön, ha lehet a héten többször is. Az áráról most nem szólok. Az jár jól, akinek a kertjében terem... Miután a napokban kaptunk igazi házi angolszalonnát, nem volt vita, az is belekerült. Nagyon jól tettem!
A tarja helyett lehet akár pulyka,- vagy csirkemellfiléb
ől is készíteni. Nem ront rajta ;-)
Hozzávalók 4-5 személyre:

70 dkg zöldbab (lehet zöld,- vagy sárgahüvely
ű)
4-5 szelet tarja (esetleg
szárnyas-mellfilé)
15 dkg angolszalonna

1 fej vöröshagyma

2 ek kacsazsír (repceolaj)

1 doboz tejföl

1 tojássárga

15 dkg ementáli sajt (reszelt)

zsemlemorzsa

só, bors

A süt
őt 200 fokra előmelegítjük.
A megmosott, pucolt zöldbabot kevés sós vízben pár perc alatt puhára pároljuk, lesz
űrjük, hideg vízzel leöblítjük.
A húst kissé kiverjük, sózzuk, borssal megszórjuk.

A szalonnát felkockázzuk, a megpucolt hagymát felaprózzuk és a zsiradékon kisütjük. A hússzeletek mindkét oldalát kissé átsütjük benne.

Egy t
űzálló tálba letesszük a zöldbab felét, ráfektetjük a hússzeleteket, majd befedjük a maradék zöldbabbal.
A tejfölt összekeverjük a tojássárgával és a lereszelt sajttal. Betakarjuk vele a rakott zöldbabot és megszórjuk zsemlemorzsával.

Betoljuk a süt
ő középső sínére és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Friss zöld,- vagy paradicsomsalátával kínáljuk. 

csütörtök, július 01, 2021

Narancsos-fehér csokoládés pite

Már a receptírás elején kisebb gondot okozott ennek a finomságnak az elnevezése, ugyanis erdetileg "tarte"-nak gondoltam, de aztán úgy döntöttem, mégis jobban hangzik magyarul a pite elnevezés. Végül is teljesen mindegy, mi csak  "narancs-tart"-nak hívjuk.
Igazából talán télen kívánkozna megsütni, de mi annyira szeretjük, hogy általában eltekintünk az évszaktól.

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához:
Tészta:
10 dkg fehér csokoládé
6 dkg puha vaj
3 tojás (szétválasztva)
6 dkg liszt
6 dkg porcukor
10 dkg finomra darált mandula
7 dkg cukor
10 dkg kandírozott narancs
40 ml narancslé
Tet
ő:

2-3 bio narancs (nagyság függvénye)
30 dkg cukor

A tésztához az összevágott csokoládét forró vízfürdőben felolvasztjuk. Langyosra hűtjük, közben a sütőt 170 fokra (alsó-felső sütés) előmelegítjük.
Egy tarte/pite formát kivajazunk, megszórjuk kevés liszttel (vagy kibéleljük süt
őpapírral).
A vajat és a langyos csokoládét habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat.
A lisztet és a porcukrot átszitáljuk és összekeverjük a darált mandulával.
A tojásfehérjét jó keményre felverjük, közben a cukrot porciónként hozzáadagoljuk. Ezt a habot óvatosan a liszes keverékhez vegyítjük.
A felaprózott, kandírozott narancsot a vajas masszához keverjük a narancslével együtt és összeforgatjuk a lisztes keverékkel.
Ezt a masszát a tarteformába simítjuk és kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Eközben a narancsokat forró vízben lemossuk, megszárítjuk és vékonyan felkarikázzuk. A tet
őhöz való cukrot 2,5 dl vízben felolvasztjuk, a narancsszeleteket beletesszük és alacsony lángon pár percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.
A kész tarte-t (pitét) tálra csúsztatjuk, a kih
űlt cukrozott narancsszeletekkel befedjük és kívánságra vaníliafagylalttal kínáljuk.
A siker nem marad el!

csütörtök, június 17, 2021

Spenótos töltött paradicsom

Mert végre megérkezett a recept mindkét fő alkotójának a szezonja, vettem a bátorságot és a meleg ellenére is bekapcsoltam a sütőm. Megérte... lett egy csuda finom, könnyű vacsoránk.
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy, húsos paradicsom
40 dkg spenót
1 csomag újhagyma
1 szűk marék fenyőmag
2 ek repceolaj
15 dkg ementáli sajt (reszelt)
2,5 dl hollandi mártás (ha nincs idő sajátot készíteni, kapható készen dobozban, vagy por alakban)
5 dkg vaj
só, bors
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A paradicsomokat megmossuk, tetejüket levágjuk, felkockázzuk és a belsejüket körkörös mozdulatokkal kiskanállal kivájjuk.
Az újhagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A fenyőmagot szárazon megpirítjuk. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük.
Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk és a hagymakarikákat üvegesre megpároljuk.
Belekeverjük a  kissé összevágott spenótot, sózzuk, borssal megszórjuk.
Mikor kissé összeesett, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, rövid ideig együtt pároljuk. Megszórjuk a fenyőmaggal.
A kissé kihűlt masszával megtöltjük a kivájt paradicsomokat, majd egy vajjal kikent tűzálló tálra sorakoztatjuk őket (ha marad a töltelékből, azt is melléjük halmozhatjuk).
Egy kisebb fazékban vajjal kikeverjük a hollandi mártást (ha por alakban van, a tasak leírása szerint előkészítjük) és 5 dkg sajtot. Olvadásig, alacsony hőfokon kevergetjük, majd ráöntjük a megtöltött paradicsomokra és a maradék sajttal is megszórjuk.
Betoljuk a sütőbe és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor friss baguette-t kínálhatunk hozzá.

péntek, június 04, 2021

Ünnepi levesem vegyes húsból

Ezt a levest valójában anyósom konyhájából lestem el, hiszen ő az, aki esküszik rá, hogy az igazi húsleveshez többféle-fajta hús szükségeltetik. Más szóval, a többféle hús együtt a jóféle zöldségekkel valami mennyei ízű húslevest eredményez. Lehet, hogy most többen felszisszennek, de én nála én még mindig finomat ettem, ezért aztán most hozzádobtam a gyöngytyúkomhoz egy kevéske marhahúst is... csak, hogy megadjam a módját. Nem csalódtunk, jót ettünk, mindenki nagy kedvére volt.
Mert, mint Móricz Zsigmond mondta "...Mert a levesnek úgy kell készülnie, hogy abban legyen marhahús is, meg szárnyas is.... Egy ilyen tányér leves a beteget lábra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 egész gyöngytyúk
3-4 szelet vastagabb marhalábszár
5 db közepes sárgarépa
2 db közepes fehérrépa
2 db citromrépa (világosabb színű sárgarépa)
1/2 db zellergumó
1 db karalábé
1/4 db kisebb fej kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db zöld paprika
1 db paradicsom
ujjnyi gyömbér
2 babérlevél
15-20 szemes bors
3 szegfűbors
frissen reszelt, késhegynyi szerecsendió

1 csokor petrezselyem
1-2 zellerszál
Egy nagyobb fazék aljára tettem az alaposan megmosott, konyhakész gyöngytúkot, mellé fektettem a marhalábszár darabokat és felöntöttem kb. 4 l vízzel.

Mikor forrni kezdett egy szürővel leszedtem a habot (van aki, ezt nem tesz, hagyja, majd úgyis letisztul).
Ezután hozzaádtam a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, paradicsomot, paprikát és az egyben hagyott, lemosott, héjas vöröshagymát (ezt a végén kidobtam).
Az egészben hagyott, megtisztított fokhagymát, gyömbért, szegfűborsot, szemes borsot egy teafilter zacskóba szórtam, lezártam és  a levesbe lógattam (a főzés végén ez is ment a szemétbe).
Izlés szerint sóztam, megszórtam frissen reszelt szerecsendióval, beledobtam a babérleveleket és a végén ráfektetettem az összekötözött petrezselymet a zellerzölddel.
Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve, kissé lefedve, addig főztem, míg a húsok vajpuhára főttek (kb. 3 óra volt).
Mikor minden megpuhult, a petrezselyem és zellerköteget
eltávolítottam, külön tálra kivettem a húsokat, óvatosan leszűrtem a  levest. A zöldséget tálra rendeztem, majd a húsokkal és a közben kif
őzött csigatésztával tálaltam a forró, illatos levest.
Az eredmény magáért beszélt!