csütörtök, március 30, 2023

Medvehagymás brokkoli krémleves

Mert végre nálunk is van már medvehagyma (igaz, borsos áron), ma végre egy levesben indította a szezonját. Brokkolival társítottam és mandulatejjel hígítottam, amire igencsak rábólintott. (A medvehagymával legközelebb kicsit csínján fogok bánni, mert a 10 dkg mennyiség kissé csípősre adta magát... )
Hozzávalók 4-5 személyre:
60 dkg brokkoli
15 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
5 dl mandulatej (natúr, nem édes)
1/2 l zöldség alaplé
só, bors
1 csomag medvehagyma (8-9 dkg, pucolva)
2 dl tejszín (lehet helyette mandulatej)
1-2 ek citromlé
tökmagolaj, (kruton)
A brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. Az olívaolajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a felkockázott vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a brokkolit és a burgonyát, kicsit együtt pirítjuk. Felöntjük a mandulatejjel és az alaplével. Sózzuk, fűszerezzük és kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
Hozzáadjuk a megpucolt, megmosott medvehagymát és a tejszínt (mandulatejet), simára turmixoljuk. Citromlével ízesítjük.
Tálaláskor megöntözzük tökmagolajjal, esetleg megszórhatjuk krutonnal, vagy pirított zsemlekockával.

csütörtök, március 16, 2023

Fűszeres gombaleves

Tudom, nem egy egyet-földet rengető különlegesség, de már annyiszor készítettem és minden alkalommal kicsit másképp, úgyhogy most többek kérésére és utódaim számára,  muszáj lejegyeznem. Talán többen is örülnek neki...
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg kerti csiperke gomba (lehet másfajta is, vagy vegyesen)
3 közepes sárgarépa
1 közepes fej hagyma
1 karcsú szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
1 l szárnyashús-, vagy zöldség alaplé
só, bors
2 dl tejföl
1 ek liszt
1-1 tk tárkony, kakukkfű
fűszerpaprika ízlés szerint

petrezselyem
A gombát folyóvíz alatt leöblítjük (esetleg meghámozzuk), gombafejeket, szárakat felszeleteljük. Sárgarépát, póréhagymát, megtisztítjuk, felkarikázzuk. A hagymát, fokhagymát meghámozzuk,finomra vágjuk (áttörjük).
A vajat felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, póréhagymát, majd az áttört fokhagymát. Rádobjuk a sárgarépát, gombát, 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a borral és az alaplével, felforraljuk. Megszórjuk tárkonnyal, kakukkfűvel, pirospaprikával és mérsékelt tűzön, félrebillentett tetővel, sűrűn kevergetve, puhára főzzük.
A tejfölbe simára keverjük a lisztet, felhígítjuk 1-2 ek levessel és belekeverjük a levesbe.
Lassan felforraljuk, sóval, borssal szükség szerint utánaízesítjük.
Tálaláskor meghintjük friss petrezselymmel.

hétfő, március 13, 2023

Olívabogyó sajtos-tésztakabátban

Az elmúlt héten vendégségben jött elém ez az eddig még soha nem kóstolt, ám csoda ötletes, fantasztikusan egyszerű és finommmm(!) sajtos valami, amire azonnal rákattantam. Mivel a sajtos rágcsálókat nagyon szeretjük, de kicsit már unjuk a hagyományos pogácsa-rúd formációkat, ez a sajtos, ropogós golyó, a benne megbújó olívabogyóval, igazi meglepetést okozott mindannyiunknak.
Az általam leírt recept mennyiségét érdemes megduplázni, annyira eteti magát...
Hozzávalók kb. 35-40 db-hoz:
15 dkg tönkölyliszt (lehet búzaliszttel is)
12,5 dkg hideg vaj
25 dkg gouda, ementáli, vagy más, kicsit zsírosabb sajt (én fele füstölt sajtot tettem bele), finomra lereszelve
35-40 db olajbogyó (lehet valamivel töltött is), alaposan lecsepegtetve
1/2 tk só (óvatosan bánjunk vele, mert az olívabogyó már sós!)
csipet pirospaprika
A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
Egy nagyobb edényben a liszthez hozzáadjuk a sót, majd kisebb darabokban a vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Beleszórjuk a reszelt sajtot, a pirospaprikát és alaposan eldolgozzuk.
A tésztát kettéosztjuk (így könnyebb vele dolgozni) és 2 db, kb. 4 cm átmerőjű rudat sodrunk belőlük. 1 órára hűtőbe tesszük.
A rudakból 1/2 cm-es  szeleteket vágunk és a közepükbe rakjuk a lecsepegtetett olívabogyót. Tenyerünkbe helyezzük és ügyesen bebugyoláljuk a tésztával. Végül golyót formázunk belőle, így az olívabogyó a golyó közepében lesz elrejtve.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket, a sütő középső sínébe toljuk, ahol kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük.
Hidegen-melegen egyaránt szuper rágcsálnivaló!

csütörtök, március 02, 2023

Fűszeres karalábé krémleves

Igaz, még messze nincs szezonja, de a napokban kaptam 2 fej karalábét, ami kinézetre azonnal egy finom krémlevesre volt ítélve...
Hogy izgalmas legyen, egy kis fehérborral bolondítottam, amitől az eredmény hamar magáért beszélt. Első tálaltra minden cseppje elfogyott :-D
(Készíthető persze, akár brokkoliból, karfiolból, zellerből stb. is...)

Hozzávalók 4 személyre:
2 ek repce,- vagy napraforgóolaj
2 db karalábé

1 fej vöröshagyma
2 db kisebb krumpli
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl száraz fehérbor
7,5 dl zöldség alaplé
3 ek vaj

2 dl tejszín
1 csokor metélőhagyma
(1 csokor turbolya)
csipet frissen reszelt szerecsendió
só, bors
A karalábét, krumplit meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, finomra felaprózzuk. A friss metélőhagymát (turbolyát)  megmossuk, leszárítjuk és összedaraboljuk.
Az olajat a vajjal egy fazékban felforrósítjuk és először a hagymát, majd kicsit később hozzáadva, a fokhagymát is üvegesre pirítjuk. (Vigyázzunk, a fokhagyma, ha megég, keserű lesz!)
Belekeverjük a krumplit és a karalábé darabokat. Felöntjük a borral, majd 5 perc forralás után a zöldséglét is hozzáöntjük. Alacsony fokozaton, fedővel takarva kb. 15 percig főzzük.
Kézi mixerrel, vagy turmixgéppel a levest simára dolgozzuk. Felöntjük a tejszínnel és még egyszer összerottyantjuk.
Levéve a tűzhelyről, keverjük bele a maradék vajat, kevergessük míg elolvad.
Ízesítsük sóval, borssal,
szerecsendióval.
Tálaláskor szórjuk meg a friss metélőhagymával (turbolyával) és kínáljunk mellé pirított zsemlemorzsát.
Nagyon finom!

péntek, február 17, 2023

Bébispenótos tagliatelle tejszínes gombával

Közeleg a böjti időszak, erre "edzünk" a mai ebéddel. :-D Nem bántuk, mert különlegesen finomra sikerült. Igazi krémesen-klasszikus tésztafinomság gombával és spenóttal, amit nem lehet elrontani, annyira egyszerű.
Hozzávalók 3-4 személyre:
20 dkg tagliatelle (szalagtészta)
25 dkg csiperkegomba (vagy más fajta)
1 tej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg bébispenót
2 ek olívaolaj
0,8 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
marék összeaprított petrezselyem
5 dkg reszelt parmezánsajt
só, bors
Egy nagyobb fazékban csipet sóval vizet forralunk és a tésztát a leírás szerint "al dente" főzzük.
Közben a gombát megtisztítjuk és nagyobb darabokra összevágjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprózzuk (a fokhagymát egy kés lapjával még össze is nyomogathatjuk). A spenótot alaposan átmossuk, konyharuhával leszárítjuk.
Egy serpenyőben az olívaolajat felforrósítjuk és a hagymát üvegesre pároljuk. Beledobjuk a gombát és erős lángon 2-3 percig kevergetve pirítjuk. Végül hozzákeverjük a fokhagymát is, amivel még rövid ideig hagyjuk párolódni.
Felöntjük a borral és a tejszínnel, majd egy nagyobb csipet sóval és frissen darált borssal ízesítjük. Beleforgatjuk a spenótot és petrezselymet, hagyjuk egy kicsit, hogy összeforrjon és a spenót összeessen.
A kész tésztát leszűrjük és a spenótos szószba forgatjuk. (Szükség esetén lehet egy kis főzővizet is hozzátenni.)
Óvatosan összekeverjük, majd a tálaláskor megszórjuk a reszelt parmezánnal.
Egy pohárka jóféle vörösbor nagyon csúszik hozzá...

csütörtök, január 26, 2023

Márványos sült túrótorta

Mert ezzel a túrótortával már régóta tartoztam a családnak, a napokban egy utószületésnap alkalmából most erre is sor került. Igaz, kicsit megdolgoztam vele, de az eredmény mindenért kárpótolt és így utána gondolva, nem is volt annyira macerás. Tálaláskor a tetején a habcsókot néhányunknál lecseréltem málnaszemekre, ami szintén nagyon passzolt a tartalomhoz...

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
20 dkg teljes kiőrlésű keksz
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg étcsokoládé
75 dkg krémes túró
20 dkg creme fraiche (tejföl és tejszín egyenlő mértékű arányban történő elkeverésével helyettesíthetjük)
1/2 ek étkezési keményítő
15 dkg cukor, csipet só

4 tojás
5 dkg habtejszín (folyékony állapotban)
Karamellszósz:
20 dkg cukor
5 dkg vaj
3/4 tk só
15 dkg habtejszín (folyékony állapotban)
A sütőt (alsó-felső sütés) 180 fokra előmelegítem. A tortaformát sütőpapírral kibélelem. A kekszet egy késes aprítóban morzsásra aprítom, (esetleg tehetjük egy fagyasztózacskóba és egy sodrófa segítségével összemorzsoljuk) és a felolvasztott vajjal alaposan összekeverem.
Belenyomkodom a tortaforma aljába. (Segítség lehet egy kanál domború oldala.)
Beteszem a sütő középső sínére és 10 percig sütöm, majd kiveszem és félreteszem.
A sütő hőmérsékletét leveszem 170 fokra.
A túrót selymesre keverem a creme fraiche-el, keményítővel, cukorral és csipet sóval. A tojásokat egyenként beledolgozom.

A tejszínt felforralom és a vízgőz felett felolvasztott csokoládéhoz öntöm, jól el.
A túrós masszát megfelezem és az egyik feléhez hozzáadom a csokoládés egyveleget.
A fehér túrómasszából 3 kanálnyit a kihűlt kekszalap közepére teszek, majd a csokis krémből 3 kanállal a fehér közepébe csorgatok. Majd megint a fehér következik, amit a csokis közepébe teszek. Addig csinálom ezt váltakozva, míg a kétféle massza elfogy. Így a belülről a krém szép lassan a tortaforma  fala felé fog folyni. A végén egy hurkapálcával óvatosan a tetejét még megkeverem (nem szükséges, ez esetben zebracsíkszerű mintát kapok a végén).
A sütőben kb. 65-70 percig sütöm. (Ha nagyon égne, sütőpapírt rakok a tetejére.)
Mikor kész, legalább 3 órát hűlni hagyom.
A karamellszószhoz a cukrot 3 ek vízzel felolvasztom és aranybarnára karamellizálom. Félrehúzom a tűzről, majd a vajat (apránként) és a sót belekeverem. Felöntöm a tejszínnel és visszateszem a tűzhelyre. Óvatosan, alacsony hőfokon 2 perc alatt simára keverem.
A tortát a folyékonyra melegített karamellszósszal tálalom.
(A torta díszíthető kedvünkre, bármiféle szemes gyümölccsel, vagy habcsókkal is.)



péntek, január 20, 2023

Serpenyős krumplinokedli (gnocchi) "Bella Italia"


Sok volt az elmúlt napok húsos étke, mindenképpen valami "light-osabb-ban" gondolkodtam. A zöldségek máris jelentkeztek és persze, az idő is belejátszott a mai menübe. Rövid idő alatt összedobtam ezt, a már hasonmását többször is megjátszott gnocchit. Lásd itt, meg itt, meg itt. Örültünk neki...
Hozzávalók 2-3 személyre:
1/2 kg félkész gnocchi
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 cukkini (mérettől függően)
1 db sárga színű kaliforniai paprika
25 dkg koktélparadicsom
2 ek olívaolaj
1 kk barna cukor
50 ml fehérbor
só, bors
A megpucolt hagymát félbevágtam és felkarikáztam, a fokhagymát lehéjaztam és nagyon apróra felaprítottam. A cukkinit megmostam és nem túl vékony karikára szeleteltem. (Aki akarja, kockákra is vághatja.) A paprikát megmostam, feleztem, kimagoztam és kedvem szerint felkockáztam. (Csíkokra is lehet.)
A megtisztított paradicsomot nagyságuktól függően feleztem, negyedeltem.
Az olívaolajat egy serpeny
őben felforrósítottam és a hagymát üvegesre pirítottam, majd a fokhagymát is megkapattam benne.
Hozzáadtam a cukkinit, paprikát és pár percig együtt pirítottam. Ezután megszórtam a cukorral, röviden karamellizáltam és felöntöttem a borral. Sóval, borssal ízesítettem és a paradicsomot is belekevertem. Kb. 10 percig, gyenge tűzön hagytam rotyogni.
Közben a gnocchi-t a csomagolás leírása szerint elkészítettem és miután leöblítettem, hozzákevertem a zöldséges alaphoz.
Tálaláskor megszórtam reszelt parmezánnal és kívánságra rukkola salátát kínáltam mellé.

kedd, január 10, 2023

Viallini, az ellenállhatatlan toszkán keksz

Kinézetre azt hiszi az ember, hogy ez a nem igazán formás, rusztikus kis golyóféle semmi különös, de már az első harapás után rájön, mekkorát tévedett. A benne keveredett textúrák annyira élvezetessé teszik, hogy a formájáról azonnal megfeledkezik és semmi másra nem tud gondolni, csak a következő falatra.
Igazi "íz-meglepetés" volt számunkra ez a karácsonyi finomság, ami a napos (?) toszkánából érkezett. Persze, a recepttel együtt, ami annyira perfekt volt, hogy a sütés után már nem is tudtuk, melyik az eredeti...
Hozzávalók:
50 dkg búzafinomliszt
1/2 csomag sütőpor
csipet só
1,5 dl desszertbor
1,5 dl olívaolaj (extravirgine)
20 dkg finomszemcsés kristálycukor
5 dkg fenyőmag (az eredeti recept jóval többet ír, én dióbéllel helyettesítettem a hiányzó mennyiséget, ami nem ártott neki)
15 dkg dióbél, nagyon durvára vágva
20 dkg mazsola
porcukor
A mazsolát kevés langyos vízbe (esetleg rumba) 10 percre beáztattam, leszűrtem és konyhai papírtörlővel leitattam róla a nedvességet.
Az átszitált lisztet a hozzákevert sütőporral és csipet sóval egy nagyobb edénybe szórtam, majd egymás után, állandó keverés mellett (nehogy csomós maradjon), hozzáöntöttem a desszertbort és az olívaolajat.
Ezután került bele a cukor, a fenyőmag és a dió, majd a mazsola. Kézzel alaposan átgyúrtam, hogy a hozzávalókból mindenhová kerüljön. (Kissé morzsalékosnak tűnhet ekkor a tészta, de ez nem baj. Formázáskor a kézmelegtől egybeáll majd.)
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Egy tepsit bekentem olívaolajjal és vékony porcukorréteggel beszórtam (eredetileg liszt lett volna, de szerintem így még finomabb lett).
A tésztából dió nagyságú golyókat formáztam és egymástól kisebb távolságra a sütőlapra sorakoztattam őket. 15-20 perc alatt készre sültek. (Ha nagyon színt kapna, le lehet sütőpapírral, vagy alufóliával fedni, hogy meg ne égjenek.)
Langyosan porcukorban meghempergettem őket és kínáltam a már türelmetlenül várakozó társaságnak... :-)