péntek, november 02, 2018

Zelleres sütőtök-krémleves


Ha ősz/tél, akkor sütőtök, legalábbis nálunk elég gyakran. A klasszikus sült tök mellett a levesek, főételek, köretek, édességek is nagyon népszerűek a család- és barátaink minden tagjánál. 
A belőle készült krémleveseket igyekszem többféle módon,  mindig valami más, hozzá passzoló kiegészítőkkel, ízesítéssel variálni. Ez a mostani jócskán eltér az általam eddig főzöttektől, ám íz hatásában az elsők között landolt.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sütőtök (nálam vegyesen, 70 dkg sonkatök és 30 dkg Hokkaido)
10 dkg gumózeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
3 ek olívaolaj
1 ek curry
5 dkg friss gyömbér
1 dl száraz vermut
6 dl zöldség alaplé
2 dl tejszín
cayannebors
csipet őrölt szerecsendió
1 bio limette
2 ek tökmagolaj
4 ek (őrölt) tökmag
A zeller és a sonkatököt meghámozzuk (a Hokkaidot nem kell, annak a héja is ehető, de mossuk le), kimagozzuk a tököket, és a zellerre együtt felkockázzuk. A gyömbért meghámozzuk és apróra összevágjuk, vagy lereszeljük.
A hagymát és a fokhagymát szintén meghámozzuk, apróra feldaraboljuk majd a vajon és az olívaolajon a gyömbérrel együtt pár percig pároljuk.
A zeller- és tökdarabokat hozzáadjuk, curry-vel meghintjük. A vermuttal, zöldséglével és tejszínnel felöntjük. Közepes hőmérsékleten felfőzzük. Sózzuk, cayanneborssal, szerecsendióval, lereszelt limette héjjal és kifacsart levével ízesítjük.
Kb. 10 percig főzzük, amíg a tök és zeller puha lesz.
A levest pürésítjük és egy szűrön átpasszírozzuk. 
Tálaláskor meghintjük tökmagolajjal, illetve szárazon pirított tökmaggal, esetleg (mint én is) őrölt tökmaggal.
Igazán gyors, különleges, pikáns ízű test- és lélekmelengető finomság a hűvösebb idő beköszöntésekor.

szerda, október 17, 2018

Áfonyás mogyorótorta

Blogger-es kollégáktól szívesen olvasok, jó ötleteket, újdonságokat örömmel veszek. Ilyen felfedezés volt Sütifelhő mogyorós-körtés süteménye, amiben a körtét áfonyával kiváltva, kissé átvariálva, nagyon szerettünk. Igazán egyszerű, finom vendégváró, vagy a családi ebéd méltó befejezője. 
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:
25 dkg vaj
csipet só
13 dkg porcukor 
2 tojássárga
1 citrom reszelt héja
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
15 dkg darált törökmogyoróbél
25 dkg áfonya + valamennyi a torta tetejére
5 dkg 70%-os csokoládé, lereszelve (elmaradhat)
2 ek méz
A puha vajat habosra keverjük a csipet sóval, cukorral, belekeverjük a tojássárgát,  a citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet, majd a finomra darált mogyorót.
A tortaformát kibéleljük sütűpapírral és a tésztát belekanalazzuk. A tetejét elsimítjuk és 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Közben az áfonyát a mézzel felfőzzük, szitán átpaszírozzuk. (Aki szereti a csokoládét, az is mehet bele. A még langyos szirupba olvadásig keverjük.)
A megsült tortát tálra helyezzük, leöntjük az áfonyasziruppal, megszórjuk a maradék egész áfonyával és máris tálalhatjuk.
Esetleg vanílifagylaltot, vagy tejszínhabot adhatunk hozzá.

csütörtök, október 11, 2018

Lasagne-tekercsek sütőtök-lencse töltelékkel paradicsom ágyon

Ha tészta, akkor legtöbbször olaszos... Igaz, ez nem igazán mondható annak, de tíz ujjunkat is megnyaltuk utána. Fantasztikus egyveleg, igazi őszi-téli finomság...
Hozzávalók 4 személyre:
6 ek olívaolaj
12 lasagne tésztalap
2 fej hagyma
3-4 gerezd fokhgyma
1 l zöldség alaplé
25 dlg vörös lencse
2 babérlevél
2 tk őrölt koriander
1-2 csipet cayenne-bors
1 csipet őrölt szerecsendió
1 marék petrezselyemzöld
80 dkg szeletelt paradicsom (lehetőleg héja nélkül)
2 tk kakukkfű
60 dkg sütőtök
13 dkg kékpenészes sajt
só, bors
Egy nagyobb fazékban sós vizet forralunk 1 ek olajjal. A tésztát adagonként 2 perc alatt kifőzzük és egy szűrőn át lecsepegtetjük. A tésztalapokat  felezzük, vagy harmadoljuk, attól függően mekkora széles tekercseket akarunk készíteni. Egy konyharuhára helyezzük őket és fóliával letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
1-1 hagymát és fokhagymát megtisztítunk, finomra aprítunk. 2 ek olajat felforrósítunk és a hagymát a fokhagymával megdinszteljük,  majd felöntjük a zöldséglével. A lencsét, babérlevelet, korandert hozzákeverjük és felforraljuk.
Alacsony hőmérsékleten 5-20 percig főzzük, míg a lencse puha lesz.
A babérleveleket eltávolítjuk és a lencsét sóval, cayenne-borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A petrezselymet összeaprítjuk és azt is hozzákeverjük.
A maradék hagymát és fokhagymákat megpucoljuk, daraboljuk. Forró olajon megfuttatjuk és a paradicsom darabokat a kakukkfűvel belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon kb. 10 percig rotyogtatjuk. 
Közben a tököt is megpucoljuk, magját kivágjuk, és  kb. 1 cm-es darabokra szeleteljük. A maradék olajon 5 perc alatt körbe-körbe sütjük. Sózzuk, borsozzuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paradicsomszósz 2/3 részét leterítjük egy tűzálló tál aljára. A tököt összekeverjük a lencsével és a felvágott lasagne csíkokra halmozzuk, úgy, hogy könnyedén fel tudjuk tekerni. Óvatosan, állítva, a paradicsomszószba sorakoztatjuk a tekercseket, a kéksajtot rámorzsoljuk, a maradék paradicsomszószt elosztjuk köztük és a sütő középső sínére toljuk. 20-25 perc alatt készre sütjük. Azon mód, forrón tálaljuk.

péntek, október 05, 2018

Almás-mákos kiflifelfújt ropogósra sütve

Ez a mákos guba, vagy majdhogynem az, hiszen minden ahhoz való megtalálható benne, talán csak az almát csempésztem még bele (vagyis, ami még maradt a kamrában nagykörűi látogatásunkból).  
Igaz, a kiflifelfújt gyakori vendég nálunk, vagyis bármikor jöhet  (főleg szilvarösztivel máglyarakás formájában), most kicsit más figurában és hozzávalókkal készítettem. Kevésbé édes, a teteje ropogós, az alja selymesen olvadó és persze, mák és alma adja meg a sava-borsát. 
A kiflit előtte nem áztatjuk el tejben, hanem azon mód, szárazon sorakoztatjuk a formában. Ezáltal a teteje finom ropogós marad, hiszen csak az alját éri a tejes-cukros tojásmix.
Azonnal besoroltam a családi klasszikusok közé.... 
Hozzávalók egy 29 cm átmérőjű felfújtformához:
4-5 db vajas kifli, (nagyságtól függően), lehetőleg kissé szikkadt, felkarikázva 1-1,5 cm vastagon
4 dkg  puha vaj
3 db savanykás alma
10 dkg mákkeverék (darált mák, porcukor, csipet őrölt fahéj)
2 dl tej
2 dl tejszín
1/2 tk őrölt fahéj
4 tojás
3 ek kristálycukor
Egy felfújtformát 1 dkg vajjal kikenünk. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, magházukat kivágjuk és kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk.
A légkeringetéses sütőt 170 fokra előmelegítjük. 
A kifli- és almaszeleteket váltakozva felsorakoztatjuk a formában, a mákkeveréket elosztjuk a tetején. A tejet, tejszínt, fahéjat, tojást és 2 ek cukrot összekeverünk és a kifli-alma alapra öntjük. (Lehet esetleg 2-3 ek baracklekvárt is közécsempészni). A maradék cukorral (1 ek) megszórjuk a tetejét, a megmaradt vajat (3 dkg) elmorzsoljuk rajta.
A felfújtat a sütő középső sínére toljuk és 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna, a tetejét sütőpapírral befedjük.
Kissé hűlni hagyjuk és mindenki örömére végre tálalhatjuk.

kedd, szeptember 18, 2018

Körte-sütőtök-krémleves parmezánnal bolondítva

Igazi őszi finomság nyárutót idézve...
Nagyon finom, jól variálható bármilyen betéttel, akár maggal, akár sajttal. Körte helyett tehetünk bele almát, de sárgarépát is.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kanadai sütőtök  (vagy más fajta)
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
2 ek méz
3 érett körte
8 dl szárnyas alaplé
2 dl tejszín
1 kk őrölt szerecsendió
só, bors
3-4 ek reszelt parmezán sajt
pirított tökmag
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tököt hosszában kettévágjuk, magját kikaparjuk és a sütőben kb. 60 perc alatt puhára sütjük. (Ha gyorsabban akarjuk, akkor meghámozzuk és 3-4 cm vastag szeletekre vágjuk. Akkor kb. 30 perc alatt puhára sül.)
Amíg a tök sül, egy fazékban megolvasztjuk a vajat és a megtisztított, felaprózott vöröshagymát megdinszteljük benne.
Hozzáadjuk a mézet és kissé karamellizáljuk.
Belekeverjük a meghámozott, kimagozott, felkockázott körtéket. Felöntjük az alaplével és addig főzzük, míg teljesen megpuhulnak.
Ekkor hozzáadjuk a héjából kikapart tökhúst, felöntjük a tejszínnel. Szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Még 5 percig főzzük.
Turmixgépben simára pürésítjük, majd ismét felmelegítjük. A reszelt sajtból mindenki tányérjára szedünk, erre merjük a forró levest, amit kedvünkre megszórhatunk a pirított tökmaggal.

csütörtök, szeptember 06, 2018

Csokoládés szilvatorta

Ennél csokisabb csokoládést még nem ettem, amiben nem volt krém... és a kertünkből való szilvával meg egyszerűen hatalmasra sikeredett!
Ezennel nálam a gyümölcsös csokitorta, vagy inkább mondanám, sütemény (krém híján), egy egészen más dimenzióba került. És miután még gluténmentes is, igazán örömmel tüntettem el belőle azonnal egy jókora adagot, még lelkiismeretfurdalásom sem volt a cukor miatt. Tökéletesen zárult a napom!
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
5 tojás
20 dkg étcsokoládé ( 70 %-os, ha lehet)
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
15 dkg darált mandula
2 ek kukoricaliszt
csipet só
1 ek porcukor
50 dkg magozott, friss szilva
1 ek kristálycukor
1 mk őrölt fahéj
1 tk fűszer-virág keverék (Sonnentor), elmaradhat
A sütőt  190 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, kihűtjük. A szobahőmérsékletű vajat  a porcukorral kézi mixelővel alaposan kikeverjük és hozzádolgozzuk a csokoládét. A tojássárgákat is hozzáadjuk és habosra kidolgozzuk. Végül egy keverőkanállal a mandulát és a kukoricalisztet is belekeverjük.
A tojásfehérjét 1 ek porcukorral és a csipet sóval nagyon kemény habbá verjük és óvatosan, adagonként a csokis krémbe dolgozzuk.
A masszát sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk.
A felezett szilvát ízlésesen elosztjuk a tésztamasszában, majd a sütőben 30-40 percig sütjük. (Ha nagyon barnulna, a tetejét sütőtapírral fedjük le.)
A fahéjat elkeverjük a kristálycukorral.
A tortát kivesszük a sütőből, kissé hűlni hagyjuk, megszórjuk a fahéjas kristálycukorral és további 10-15 percre visszarakjuk sülni. (Melegen a tűpróba nem igazán működik!)
A kihűlt tortát felszeleteljük (nem igazán lehet szépen szeletelni, de ez nem ront az ízén ;-) , tálaláskor megszórjuk a fűszer-virág keverékkel (ha van). 
Szerintem nincs rá más szó, minthogy egyszerűen csodálatos!

csütörtök, augusztus 30, 2018

Serpenyős gombás-zöldséges krumplinudli, illetve gnocchi

Igazán ez egy osztrák Schnupfnudel-nek indult (az osztrák konyha krumplinudlija, ami ujjnyi átmérőjű, pár centis henger alakú, a végei levékonyodnak), de aztán gnocchi lett belőle, mivel időhiány miatt ez tűnt a leggyorsabbnak (volt frissen elkészített éppen a hűtőben...).
Végül is nem bántam meg, így a Schnupfnudel még várat magára...
Hozzávalók 3-4 személyre:
5 dkg húsos szalonna (angolszalonna)
1 fej hagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva, vagy pépesre zúzva
25 dkg gnocchi (illetve krumplinudli)
20 dkg (ha lehet többféle) gomba (megtisztítva, tetszés szerint összevágva)
15 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, cukkini, póréhagyma stb.)
130 g tejszín
1 tk bazsalikom
1 tk kakukkfű
1 tk szójaszósz
só, bors
10 dkg parmezán, finomra reszelve
1 dl zöldség alaplé
Az apróra vágott szalonnát egy serpenyőben kisütjük (ha szükséges kevés zsiradékot adhatunk hozzá), kiszedjük egy tálra és a visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzákeverjük a megtisztított és felaprózott zöldségeket és felöntjük az alaplével.
7-8 perc elteltével hozzáadjuk a gombát és további 7-8 percig dinszteljük. Közben a krumplinudlit (gnocchi-t)  sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
Belekeverjük a nudlit, a félretett és kisült szalonnát a gombás-zöldséges keverékbe, felöntjük a tejszínnel, megszórjuk a fűszerekkel és a parmezánnal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor megszórhatjuk finomra vágott friss petrezselyemmel.
Ha van kész gnocchi a kezünk közelében, igen gyorsan kész és nagyon finom!

szerda, augusztus 22, 2018

Joghurtos bulgur kakukkfüves mézzel karamellizált fügével

Itt a fügeszezon és vele a jobbnál-jobb fügés ételek ideje. Mi nagyon szeretjük, ezért igyekszem a lehető legváltozatosabb formában asztalra tenni. Mivel a mostani hőség nem nagyon kedvez a laktató, nehéz ételeknek, ezért inkább a húsmentes, kissé bolondos, nyári könnyedségek uralják a terepet. Ez a kakukkfüves mézzel karamellizált fügés bulgur akár ebéd utáni desszertnek, de lájtos vacsorának is megállja a helyét.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg bulgur
5 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1marék tisztított dióbél
4 dkg görög joghurt
6-7 füge
6 ek méz, vagy juharszirup
3-4 ágacska kakukkfű
A csomagolás leírása szerint elkészítjük a bulgurt, majd hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, a durvára vágott diót és joghurtot.
Egy serpenyőben a mézet felmelegítjük, beleadjuk a kakukkfű ágakat és óvatosan kevergetve karamellizáljuk. (Vigyázat, nem szabad bebarnulnia, mert keserű lesz!) A fügéket közben negyedeljük, nyolcadoljuk (a méretüktől függően) és beleforgatjuk a karamellizált mézbe. A kakukkfüvet kidobjuk és a mézes fügét a kész bulgur tetejére kanalazzuk. Adhatunk külön tálkában további joghurtot hozzá.
Hidegen, langyosan egyaránt nagyon finom.

Forrás: Vidék íze különszám 2017 ősz