Ízkavalkád, mint párom mondta. De hát mi más is lehetne egy csillagos, meleg nyári este könnyű meglepetés-vacsorája?
Hozzávalók 2 személyre:
1 bio citrom
2 tk felmelegített (folyós) méz
1 tk magos mustár (dijoni)
3 ek olívaolaj
1 marék friss bazsalikomlevél
20 dkg mozzarella (bölény-mozzarella)
1 lila hagyma
10 dkg vegyes salátalevél (jég, rukkola, fejes, madár, római-kinek, mi a kedvence)
2 közepes méretű saláta paradicsom
2-3 nektarin (simabőrű barack)
1 kisebb piros chilipaprika
2 rozmaringág
10 dkg hajszálvékony szelet prosciutto, vagy más nyers füstölt sonka
só, bors
A megmosott citrom héját lereszelem, levét kinyomom. Összekeverem 1 tk mézzel, a mustárral, olajjal, sóval és borssal. A bazsalikom leveleket összeaprítom és azt is hozzákeverem.
A mozzarellát lecsepegtetem és nagyobb darabokra vágom. A megpucolt hagymát vékonyan felkarikázom. A salátaleveleket, ha szükséges kisebb darabokra tépkedem. A nektarint leforrázom, a héját lehúzom, magját kiveszem és szeletekre, a paradicsomot karikákra vágom. A chilit félbevágom, a magházat és az ereket kivágom, húsát felaprítom. Egy forró, száraz serpenyőben a nektarint és rozmaringágakat hirtelen megpirítom, a maradék mézet (1 ek) és a chili hozzákeverem. (A rozmaringot aztán ki lehet venni, az íze ott marad.)
A salátát a mozzarellával, nektarin-rozmaring-méz főzettel, paradicsommal, hagymával és összetépkedett sonkával egy tányérra/tálkába tálalom és a mézes-mustáros öntettel leöntöm. Baguettel kínálom.
***
Zutaten für 2 Personen:1 Bio Zitrone
2 TL flüssiger Honig1 TL körniger Senf
3 EL Olivenöl
1 Handvoll Basilikumblätter
200 g Mozzarella (Büffel)
1 rote Zwiebel
100 g gemischter Salat (Rucola, Eisbergsalat, Vogelsalat usw.)
2 mittelgroße Salattomaten
2-3 reife Nektarinen
1 kleine rote Chili
2 kleine Rosmarinzweige
100 g hauchdünne Scheibe Prosciutto
Salz, Pfeffer
Zitrone waschen, trocken reiben, die Schale fein abreiben und den Saft auspressen. Zitronensaft und -schale, 1 TL Honig, Senf, Öl, Salz und Pfeffer zu einer Vinaigrette verquirlen. Basilikum in Streifen schneiden und untermischen.
Mozzarella abtropfen lassen und grob zerzupfen. Zwiebel schälen und in feine Ringe schneiden. Tomaten in Scheibe schneiden. Nektarinen mit kochendem Wasser überbrühen und häuten. Halbieren, die Steine entfernen und das Fruchtfleisch in Spalten schneiden. Chili putzen und sehr fein hacken. Eine Pfanne ohne Fett erhitzen, Nektarinen und Rosamarin darin kurz kräftig anbraten. Restliche Honig (1 TL) und Chili dazugeben und durchschwenken.
Mozzarella mit Nektarinen-Rosmarin-Honig-Sud, Salat, Tomaten, Zwiebeln und Schinken auf Teller anrichten und die Vinaigrette darüberträufeln. Mit Baguette servieren.
Quelle: frisch gekocht Juli/August 2015