... és megint egy leves, mégpedig Húsvét hétfőjén a mesésre sikerült ossobuco alla milanese előtt tálaltam. Pár nappal előtte csodáltam meg Ildikó blogján a kész leves fotóját és a recept annyira egyszerűnek és finomnak tűnt, hogy nem volt kétséges, ez az, amit keresek. Telitalálat volt. Kisebb átalakítással ugyan, de nagy vonalakban mégis az eredeti receptet főztem.
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg kókuszzsír
1 fej vöröshagyma
1/2 kg zöldborsó, fagyasztott vagy friss
darabka friss reszelt gyömbér
4 dl kókusztej
só, 1 kockacukor
mogyoróolaj
pirított mogyoró (durvára vágva)
A megtisztított és apróra vágott hagymát a felforrósított kókuszzsíron üvegesre pirítom. Hozzáadom a zöldborsót és beledobom a kockacukrot. (Nagymamám szerint, ez segít abban, hogy a borsó szép zöld színe megmaradjon. Nem tudom, hogy valóban így van-e, mindenesetre én a zöldborsót mindig így főzöm. Kicsit édesít rajta, ezt szeretjük...)
Rászórom a gyömbért, sózom és felöntöm 1/2 l vízzel. Puhára főzöm (kb 10-15 perc). Hozzáöntöm a kókusztejet, párat még rottyantok rajta és kissé hűlni hagyom. Botmixerrel pürésítem.
Tálaláskor megszórom a mogyoróval és mogyoróolajjal ízesítem. Nagyon finom!
***
Die Kombination von Erbsen mit Kokos ist einfach unschlagbar. Eine
blitzschnelle Suppe, die mit Haselnuss richtig gästefein wird. Zutaten für 4 Personen:
50 g Kokosfett
1 Zwiebel
500 g Erbsen (tiefgekühlt oder frisch)
ein kleines Stück frisch geriebener Ingwer
4 dl Kokosmilch
Salz
1 Würfelzucker
Haselnussöl
grob geriebene Hasenüsse
Zwiebel im zerlassenen Kokosfett bei mittlerer Hitze glasig braten. Erbsen und Zucker zufügen. 1/2 Liter Wasser und ein kleines Stück geriebenen Ingwer unterheben, würzen, und 10-15 Minuten leise kochen lassen, bis die Erbsen weich sind. Die Kokosmilch zugeben und die Suppe fein pürieren. Suppe mit Haselnussöl beträufeln und Haselnüsse als Einlage hineingeben.