szerda, május 12, 2010

Sonkás hagymalepény/Zwiebel-Schinken Kuchen

Igazából elég nehezen indult ez a tésztaféleség. Egy borzasztó régi "Neue Welt" magazinból maradt rám ez a recept. Már az elején gondba voltam az elnevezéssel, hiszen a "Kuchen" szó, ha a szótárból fordítom, "sütemény" lenne. Ez azonban nem az, a szó klasszikus értelmében. Aztán végre rátaláltam a megfelelő "lepény" kifejezésre, ami talán a legjobban fedi a tartalmat. Aztán gond volt a pizzatészta, ami az alsó részét képezi a tésztának. Sietve kellett valahonnan előkapnom, így nem volt időm (sem kedvem) saját magam összegyúrni, előkaptam a hütőből a készen vett, eddig még soha nem sütött, nyers tésztaalapot. Ez aztán kissé megviccelt, és az lepény alja kissé túl "ropogósra" sült. Igaz, másnapra finom puha lett, de mivel ekkor már csak én élveztem ennek minden előnyét, ez nem vigasztalt a premier estéjén.
Mindezzel együtt nagyon finom, nem a szokásos lepény került terítékre.

Hozzávalók 16 szelethez:
1 kg hagyma
25 dkg füstölt sonka
4 ek olivaolaj
só, bors
1 csomag pizzatészta (készen vett)
1 doboz tonhal (olíva olajban)
1/8 l tejszín
1/8 l tej
4 tojás
1 csomag petrezselyem (finomra vágva)
10 dkg reszelt ementáli sajt
A hagymát megpucolom és vékony karikákra, a sonkát apró kockákra vágom. Egy serpenyőben az olajat felforrósítom és a sonkakockákat ebben megpirítom, a hagymakarikákat hozzáadom és folyamatosan kevergetve 5 perc alatt megfonnyasztom. Sózom, borsózom. A pizzatésztát egy vékonyan kiolajozott tepsire kb. 30x40 cm-re kinyújtom. A hagyma-szalonna keveréket rásimítom és a lecsepegtetett tonhalat összemorzsolva rászórom. A tejet, tejszínt, petrezsemet és tojásokat alaposan összekeverem, só, bors megy bele, és egyenletesen elosztva a hagymás masszára öntöm. Sajttal megszórom és 200 fokon 25 percig készre sütöm.




Zutaten für 16 Stücke:

1 kg Gemüsezwiebeln
120 g magerer, durchwachsener Speck
4 EK Olivenöl
Salz, Pfeffer
1 Paket frische Pizzateig
1 Dose Thunfisch in Öl
1/8 l Sahne
1/8 l Milch
4 Eier
1 Bund Petersilie (fein gehackt)
100 g geriebener Emmentaler
Zwiebeln schälen und in dünne Ringe schneiden, Speck fein würfeln. Speckwürfeln in einer großen Pfanne im heißen Öl andünsten, Zwiebelringe zufügen und unter mehrmaligem Wenden 5 Minuten andünsten. Mit Salz, und Pfeffer abschmecken. Den Pizzateig auf einem leicht gefetteten Blech 30x40 cm dünn ausrollen. Die Zwiebel-Speck-Masse darauf geben. Den Thunfisch gut abtropfen lassen, zerpflücken und darüber verteilen. Milch, Sahne, Eier und Petersilie gut verrühren. Mit Salz und Pfeffer abschmecken und gleichmäßig über den Belag gießen. Mit Käse bestreuen und im vorgeheizten Backofen bei 200 Grad 25 Minuten Backen.

2 megjegyzés: