Hogy ez-e az igazi, mindent elsöprő azt nem tudom, csak azt, hogy a nagymamám majdnem százéves receptfüzetében szerepel, mint "Bécsi almás sütemény" és valóban, eddigi almásaim egyik legsikeresebb darabja.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
édes omlóstészta:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 bio citrom lereszelt héja, leve
1 tojás
csipet só
töltelék:
4-5 savanykás alma (Granny Smith)
4 dkg mazsola
1 tk őrölt fahéj
6 dkg cukor
2 tojás
4 dl tej
3 ek cukor
1 csomag vaníliapudingpor (az eredeti receptben egy vaníliakrém szerepel)
4 ek mandula lapocska
Először az édes omlós tésztát készítem el.
A lisztet gyúródeszkára szórom, kissé megsózom és a hideg vajat beledarabolom. Hozzáadom a cukrot, tojást, citromhéjat és hideg kézzel, gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrom.
Fóliába tekerem és 15-20 percre hidegre teszem.
A tésztát két fólia között kissé nagyobbra nyújtom, mint a tortaforma, majd kibélelm vele a formát (aminek az aljára előtte sütőpapírt teszek), úgy hogy körbe felhúzom a szélét a forma oldalára is. Villával többször megszurkálom. Sütőpapírt terítek rá, babot, rizst vagy lencsét szórok bele és előmelegített (180 fok, alsó-felső sütés) sütőben 20 percig elősütöm. (Vaksütés, aminek a lényege, hogy a tészta a súly alatt ne tudjon felemelkedni és maradjon a tölteléknek elég hely.)
Az almákat meghámozom, negyedelem, magházukat kivágom és vékonyan felszeletelem. Egy fazékban kevés vizet öntök, felforralom és az almákat 5 percig dinsztelem benne. Leszűröm az almaszeleteket és kihűtöm.
A kihűlt almákat összekeverem a citromlével, mazsolával, 1/2 tk fahéjjal, cukorral (ha levet eresztene azt leöntöm róla) és ráterítem az elősütött tésztára.
A tejet röviden felforralom 1 ek cukorral, 1/2 tk fehéjjal és elkeverem csomómentesre a pudingporral (sicc!). Lehúzom a tűzről és állandóan kevergetve hozzáadom a tojásokat. Ráöntöm az almára, megszórom 2 ek cukorral, a maradék fahéjjal és a mandula lapocskákkal. Betolom a sütőbe és 200 fokon, 50 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni, csak aztán veszem le a kapcsot a formáról, megszórom porcukorral és tálra csúsztatva, tejszínhabbal kínálom.
***
Dieses Rezept wird mit einem
Mürbteig zubereitet. Bei Kuchen werden die Äpfel in Spalten, geraspelt oder
fächerförmig geschnitten. Neben den Äpfeln können noch weitere Zutaten wie
Nüsse, Rosinen oder auch Streusel über den Kuchen gestreut werden.
Zutaten für eine 24er Springform
Süßer Mürbeteig:
100 g Zucker
200 g kalte Butter
300 g Mehl
abgeriebene Zitronenschale
1 Ei
Prise Salz
Füllung:
Füllung:
4-5 Äpfel (Granny Smith)
40 g Rosinen
1 TL Zimt
60 g + 3 EL Zucker
2 Eier
40 ml Milch
1 Vanille-Pudding-Pulver
4 EL Mandelblätter
Saft eine Zitrone
Die kalte Butter in Würfel
schneiden, mit Mehl, Zucker, Zitronenschale, Salz und Ei mit kalten Händen
glatt verkneten. In Frischhaltefolie wickeln und ca. 15-20 Minuten kalt
stellen.
Mürbeteig etwas größer als die
Springform rund ausrollen. Das geht am besten, wenn Sie den Teig zwischen zwei
Seiten eines aufgeschnittenen Gefrierbeutels legen.
Eine runde Springform (24er) mit
Backpapier auslegen. Den Boden und den Rand mit dem ausgerollten Teig
auslegen und mehrmals mit einer Gabel einstechen. Den Teig mit Backpapier
auslegen, darauf Linsen, Bohnen oder Reis setzen und den Teig bei 180
Grad (Ober-Unterhitze) 20 Minuten blind backen.
So können sich keine Teigblasen
bilden, der Teig bleibt schön glatt und flach.
Äpfel schälen entkernen, vierteln
und in dünne Scheiben schneiden. Kurz in gekochtes Wasser glasieren.
Die Apfelschnitze auf ein Sieb zum
Abtropfen geben.
Die Linsen (Bohnen) und das
Backpapier aus dem blind gebackenen Teig herausschneiden.
Rosinen, Zucker, 1/2 TL Zimt und
dem Saft einer Zitrone mit den Äpfeln vermengen und in die Springform geben.
Das Vanille-Pudding-Pulver laut Anleitung mit 1 EL Zucker, Milch und 1/2 TL Zimt in einem Topf kurz aufkochen. Eier vorsichtig dazugeben und cremig rühren. Anschließend über die Äpfel gießen.
Auf dem Teigboden die Mandelkerne,
2 EL Zucker und 1/2 TL Zimt auftragen und im vorgeheizten Backofen bei 200°C
ca. 50 Minuten fertig backen. In der Form auskühlen lassen und mit Puderzucker
bestäuben. Vor dem Servieren mit Sahne oder Vanilleeis garnieren.