Oldalak

vasárnap, február 14, 2021

Gombaszószos Spätzle, másnéven nokedli

Kissé ugyan eltér a sielők által jól ismert Käsespätzle rokonától, ám ez is nagy sikert arathat a tészta kedvelők körében.
Igazi egytálétel, ami szinte bármikor jólesik. Mindegy, hogy tél van, vagy nyár...
Nem kell hozzá nagy ördöngösség, hamar megvan és rettent
ő egyszerű. Egy jó adag friss salátával fejedelmi ebéd/vacsora válhat belőle.
Ha valaki még fokozni akaraja, a végén megszórhatja sült hagymakarikákkal. Garantáltan nem ront rajta :-D

Hozzávalók 3-4 személyre:
50 dkg barna csiperke
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 marék aprított petrezselyem
15 dkg karakteres ízű sajt (pl. hegyi sajt)
2 ek vaj
50 dkg előfőzött nokedli, illetve Spätzle, azaz Specli, ami a mi nokedlink sváb megfelelője, csak kissé vékonyabb és kissé hosszabb
2 dl tejszín
1 dl zöldségalaplé
só, bors, szerecsendió
A gombát megpucolom, negyedelem. (Ha nagyobbak a fejek, nyolcadolom.) A hagymát lehéjazom, felaprítom. A sajtot durvára lereszelem.
A vajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítom, a hagymát üvegesre párolom benne, majd a gombát is hozzákeverem. Folyamatosan kevergetve megpirítom és meghintem a petrezselyem felével, hozzáadom a nokedlit (Spätzle-t). Felöntöm a tejszínnel és a zöldségalaplével, hagyom összeforrni.
Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítem, rászórom a sajtot és alaposan elkeverem.
Tányérokra porciózom, megszórom a maradék petrezselyemmel és kínálom...
Friss zöldsalátával királyi étek!

péntek, február 05, 2021

Hamis vadas maradékból

Ez az a helyzet, mikor elfogy, vagy nagyon kevés lé marad a marhahúslevesből, illetve zöldség sincs már, de megmaradt egy  adag finom főtt marhahús. Ilyenkor, mint kamaszkoromban nagyanyámtól láttam, jöhet a hamis vadas, amit mindenki szeret, mert a hús ekkor már olyan puha, hogy szinte olvad a szájban. Mellé a mártás meg aztán a csuda... (legalábbis így emlékszem). Nekiálltam.
Sikerrel debütált, máskor is el
őveszem, ha helyzet lesz...
(Persze, könnyebb, ha marad zöldség is, akkor igazán hamar gy
őzelemre jutunk.)
Hozzávalók (csak hozzávet
őlegesen, mert a maradék hús arányában kéne a mártás, persze nem baj, ha túl sok lesz, mehet például egy kevenc  tésztára.
Ha maradt egy kis lé is a marhahúslevesb
ől, külön siker, hiszen ha a mártáshoz való zöldséget ebben főzzük, az máris ízesebb lesz.):
10 dkg füstölt szalonna
2-3 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
kis darab zeller
1 fej vöröshagyma
1 ek cukor
1 tk mustár
2 dl száraz fehérbor
1 babérlevél
1/2 bio citrom lereszelt héja
2 dl tejföl
1 ek liszt
A répaféleségeket, zellert, vöröshagymát megpucolom. A répát a petrezselyemgyökérrel vékonyan felkarikázom, zellert kisebb darabokra vágom, vöröshagymát felaprítom.
A szalonnát felkockázom, egy fazékban kiolvasztom, majd egy sz
űrővel kiszedem, félrerakom (majd holnap a túrós tésztát megszórom vele ;-)
A forró zsírban megpirítom a répaféléket, zellert és a hagymát. Megszórom a cukorral és s
űrűn kevergetve karamellizálom a zöldséget. Hozzákeverem a mustárt, citromhéjat és felöntöm a borral. Mikor a bor nagyjából elpárolgott, beledobom a babérlevelet és felöntöm annyi maradék levessel, hogy 2-3 ujjnyira éppen csak fedje a zöldségeket. (Ha nem maradt leves, vízzel is jó, de ekkor még sóval, borssal fűszerezni is kell.)
Fed
ő alatt, addig főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak. (Amennyiben maradt főtt zöldség a levesből, nem kell főzni, csak átforralni.) A végefelé  hozzáteszem a levesből megmaradt, felszeletelt marhahúst, hogy átmelegedjen (ezt lehet később is, a kész mártásban felmelegíteni).
A húst egy tálra kiemelem, letakarva melegen tartom. A f
őzőlevet egy külön tálba átszűröm. A babérlevelet eldobom, a leszűrt zöldségeket kevéske lével pürésítem.
A tejfölbe belekeverem a lisztet és annyi f
őzőlevet, hogy egy habverővel simára keverhető legyen.
Egy újabb fazékban a pépesítet zöldséget a lisztes tejföllel jól összeforralom. Ha túl s
űrű, további főzőlét adok hozzá. Szükség esetén sóval, mustárral, cukorral, cirtomlével ízesítem. (Egy pikánsan savanykás-édes íznek kell dominálnia.)
A szeletekre vágott húst a forró mártással és zsemle-, illetve szalvátagombóccal tálalom.