Bár már beköszöntött az október, még a késői nyár jegyében került terítékre ez a saláta, amit nagy kedvencünkkel, a fügével koronáztam meg. Így frissen különösen kedveljük, egészen más az íze, mint aszalt formában. Érdemes megkóstolni.
A beluga lencse (amit kaviár lencsének is neveznek fekete színe miatt) nagy előnye, hogy nem kell beáztatni, azonnal főzhető és semmi utóhatása nincs. (Legalábbis nálunk nem volt...)
Előételnek kiváló, bár mi vacsorára ettük.
Hozzávalók 3-4 személyre:
25 dkg beluga lencse
1 kecskesajt henger
méz
petrezselyem
6 friss füge
Dresszing:
15 dkg görög joghurt
2 ek csípős mustár
1 tk méz
1/2 dl tej (vagy ivójoghurt)
1 tk tökmagolaj
1,5 tk őrölt római kömény
só
1 gerezd áttört fokhagyma
A sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés).
Egy tálkába a dresszinghez összekeverjük a hozzávalókat.
A 6 friss füge csúcsát levágjuk, kereszt alakba bevágjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük.
Betoljuk a sütőbe és kb. 13 percig sütjük. (Meleg időben sütő helyett egy serpenyőben felforrósított, kevéske földimogyoró olajon pillanatok alatt megkapatjuk a négybe vágott fügéket.)
A lencsét az előírásnak megfelelően megfőzzük. Miután megfőtt, leszűrjük, egy tálra halmozzuk és a dresszinggel megöntözzük.
Rámorzsoljuk a kecse-sajtot, a mézet rácsorgatjuk és belehelyezzük a megsült fügéket.
Tálaláskor megszórjuk a felaprózott petrezselyemzölddel.
Oldalak
▼
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése