Bár eredetileg ez a spanyolok egyik legnépszerűbb tapas-a, állítom, hogy kínálva az ismerős magyar és osztrák barátainknak, főételként is igencsak megállja a helyét.
Ezt az eredendően fűszeres krumplidarabkákat, amiket esetenként pálcikákra is szúrnak, általában igencsak csípős szósszal kínálják.
Nálam egy kicsit módosítva lett, de azt hiszem, nem tett rosszat neki.
Igazán frissen a legfinomabb, mint ahogy a sültkrumpli-variációk esetében tudjuk.
Hozzávalók 3-4 személyre:
4 db kápia paprika
1 kg nem lisztes burgonya, hámozott
7 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, felaprítva, vagy összenyomva
2 fej kisebb hagyma, vastagabb szeletekre vágva
40 dkg fűszeres feta sajt
10 dkg magtalan olívabogyó
2 db csípős, ecetetes, pepperoni paprika
1-2 tk méz
2 marék fris petrezselyemzöld
só, bors
A sütőt 250 fokos grillsütésre előmelegítjük. A paprikákat megfelezzük, az ereket, magokat kivágjuk és héjukkal felfelé ráfektetjük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Betoljuk a sütőbe és kb. 15 percig grillezzük, míg a héja felhólyagzik.
A tepsit kivesszük a sütőből, a hőmérsékletet 220 fokra redukáljuk (+alsó-felső sütés). A paprikát egy nedves konyharuhával letakarjuk és kissé hűlni hagyjuk.
A kihűlt paprikáról lehúzzuk a héjat, durvára összevágjuk. A pepperonit kimagozzuk (ha valaki kevésbé csípősre szeretné), majd 2 gerezd fokhagymával, mézzel, 3 ek olívaolajjal és a darabolt paprikával botmixer segítségével simára pürésítjük. Sóval, borssal ízesítjük.
A krumplit nem túl apróra felkockázzuk. 4 ek olajjal, sóval és borssal elkeverjük és egy sütőpapírral fedett tepsibe terítjük. A sütő 2. sínjére toljuk (alulról a 2.!) toljuk és kb. 20 percig sütjük. Ekkor rászórjuk a maradék 2 gerezd aprított fokhagymát, hagymát, az összemorzsolt fetát, olívabogyót és további 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Közben azért időnként óvatosan meg-megforgatjuk.)
Tálaláskor megszórjuk az összevágott petrezselyemmel és a csípős paprikasalsával kínáljuk.
Oldalak
▼
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése