Oldalak

szombat, február 01, 2014

Gyömbéres kínai kel leves/Chinakohlsuppe mit Ingwer


Rezept unten auch auf Deutsch

Megjött a hideg zimankó, ilyenkor jó forró levesre vágyunk. Ez nálunk ugyan nem nagy csoda, a leves minden közös ebédnél az asztalon gőzölög. (Kivéve nyáron, amikor jól behűtött gyümölcs- és zöldséglevesek után sóhajtozunk.)
A kínai kelt nagyon szeretjük. Igazi téli-nyári zöldség. Gyenge és könnyen emészthető káposztaféle. Jó a méregtelenítő hatása, magas a C vitamin és fehérje tartalma.
Azért is örültem ennek a receptnek, mert végre levesként is kipróbálhattam. A hozzávaló pasztinák chips igazi telitalálatnak bizonyult.

Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg kínai kel
1 fej hagyma
25 dkg sárgarépa
25 dkg alma
5 dkg gyömbér
1 ek vaj
1 l zöldség alaplé
só, bors
pár darab pasztinák
olívaolaj  a sütéshez
A kínai kelt leveleire szedem, alaposan megmosom és keskeny csíkokra vágom. A megtisztított hagymát és gyömbért finomra felaprítom. A sárgarépát és az almát meghámozom (alma magházát kivágom)  és durvára lereszelem.
Egy  fazékban a vajon a hagymát rövid ideig párolom. Hozzáadom a kínai kelt, az almát, sárgarépát, gyömbért és felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és 25 perc alatt készre főzöm.
Közben a pasztinákot meghámozom, hajszálvékony szeletekre vágom és forró olajban kisütöm. A kész levest a chipsdarabokkal kínálom.
***
Zutaten für 4 Personen:
750 g Chinakohl
2 Zwiebeln
250 g Karotten
50 g Ingwer
250 g Äpfel
2 EL Butter
1 l Gemüsesuppe
etwas Pastinaken
Olívenöl
Salz und Pfeffer
Den Chinakohl in Blätter teilen, gut waschen, trocknen und in schmale Streifen schneiden, Zwiebeln schälen und in kleine Würfel schneiden.
Karotten schälen und grob reiben, Ingwer schälen und fein reiben, Äpfel schälen, Kerngehäuse ausstechen und grob reiben.
Butter in einem geeigneten Topf erhitzen, Zwiebeln zugeben und hell anschwitzen.
Chinakohl, Äpfel, Karotten und Ingwer zugeben, vermischen, mit Gemüsesuppe aufgießen und zum Kochen bringen, mit Salz und etwas Pfeffer würzen und ca. 25 Minuten köcheln lassen.
Die Pastinaken hobeln, goldgelb frittieren und auf Küchenkrepp abtropfen lassen.
Suppe vom Herd nehmen und abschmecken, in Schalen anrichten und mit Pastinakenchips garnieren.
Quelle: Kochen und Küche

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése