Eddig nálam ez a nagyon népszerű, gyerekek/felnőttek nagy kedvence, nem igazán nyert teret. Valószínűleg az időigényessége miatt ódzkodtam tőle. A napokban azonban nagyon finom, nap érlelte, több kiló sárgabarackhoz jutottunk, így hát nem volt más, mint előre és nekiálltam. Az eredmény magáért beszélt... Mennyei finom lett!
(A recept nászasszonyomtól való, övé a taps...)
Gombóc:
900 g lisztes burgonya
2 ek olvasztott vaj
2 tojássárgája
6 g só
45 g búzadara
65 g grízes liszt
Töltelék:
kisebb méretű, érett sárgabarack, kimagozva
(ha nagy sárgabarackot használunk, gombóconként csak egy fél sárgabarackot használjunk)
kockacukor
Hempergetni ebbe:
100g vaj
160g finom zsemlemorzsa
4 evőkanál cukor
2 tk fahéj (opcionális)
A burgonyát vízben puhára főzöm (a vizet nem sózom meg!), héját lehúzom, még melegen krumplinyomón áttöröm. Az áttört krumplit teljesen kihűtöm. (Fontos!)
Hozzáadom az olvasztott vajat, a tojássárgákat, a sót, a búzadarát és a lisztet. Alaposan kigyúrom.
Puha, kissé ragacsos tésztát kapok.
Bár sokan nyújtják és négyzetekre vágják a tésztát, szerintem sokkal egyszerűbb és kezelhetőbb, ha helyette lisztezett kézzel kisebb darabokat tépek le a tésztából, ellapítom a kezemben (kb. 8 mm vastag) és így helyezem közepébe a barackot, amibe előtte belerakok egy fél kockacukrot. Óvatosan golyóvá formálom és egy jól lisztezett felületre helyezem.
Egy nagy fazék enyhén sózott vizet felforralok. Óvatosan belerakom a gombócokat - ha szükséges, mert sok lett a gombóc, szakaszosan főzöm őket. Egyszerre nem legyen sok gombóc a fazékban.
Az első néhány percben óvatosan megkeverem, le ne ragadjanak. (Közepes lángon, fedő nélkül főzöm, kb. 3-4 percig még, miután a gombócok feljönnek a víz tetejére.)
Közben egy serpenyőben megpirítom a zsemlemorzsát a vajban, közepes lángon, állandóan kevergetve.
2-4 perc múlva, amikor már szép aranybarnára sült, belekeverem a cukrot és a fahéjat (ezzel nagyon finom!)
A szűrőlapáttal kiemelt, frissen főtt gombócokat még forrón, meghengergetem a meleg zsemlemorzsás keverékben.
Lehet is tálalni a toporgó, éhes társaságnak...
(A recept nászasszonyomtól való, övé a taps...)
Gombóc:
900 g lisztes burgonya
2 ek olvasztott vaj
2 tojássárgája
6 g só
45 g búzadara
65 g grízes liszt
Töltelék:
kisebb méretű, érett sárgabarack, kimagozva
(ha nagy sárgabarackot használunk, gombóconként csak egy fél sárgabarackot használjunk)
kockacukor
Hempergetni ebbe:
100g vaj
160g finom zsemlemorzsa
4 evőkanál cukor
2 tk fahéj (opcionális)
A burgonyát vízben puhára főzöm (a vizet nem sózom meg!), héját lehúzom, még melegen krumplinyomón áttöröm. Az áttört krumplit teljesen kihűtöm. (Fontos!)
Hozzáadom az olvasztott vajat, a tojássárgákat, a sót, a búzadarát és a lisztet. Alaposan kigyúrom.
Puha, kissé ragacsos tésztát kapok.
Bár sokan nyújtják és négyzetekre vágják a tésztát, szerintem sokkal egyszerűbb és kezelhetőbb, ha helyette lisztezett kézzel kisebb darabokat tépek le a tésztából, ellapítom a kezemben (kb. 8 mm vastag) és így helyezem közepébe a barackot, amibe előtte belerakok egy fél kockacukrot. Óvatosan golyóvá formálom és egy jól lisztezett felületre helyezem.
Egy nagy fazék enyhén sózott vizet felforralok. Óvatosan belerakom a gombócokat - ha szükséges, mert sok lett a gombóc, szakaszosan főzöm őket. Egyszerre nem legyen sok gombóc a fazékban.
Az első néhány percben óvatosan megkeverem, le ne ragadjanak. (Közepes lángon, fedő nélkül főzöm, kb. 3-4 percig még, miután a gombócok feljönnek a víz tetejére.)
Közben egy serpenyőben megpirítom a zsemlemorzsát a vajban, közepes lángon, állandóan kevergetve.
2-4 perc múlva, amikor már szép aranybarnára sült, belekeverem a cukrot és a fahéjat (ezzel nagyon finom!)
A szűrőlapáttal kiemelt, frissen főtt gombócokat még forrón, meghengergetem a meleg zsemlemorzsás keverékben.
Lehet is tálalni a toporgó, éhes társaságnak...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése