Oldalak

csütörtök, szeptember 01, 2022

Szalonnás burgonyakrémleves pirított gombával

Amikor a közelgő ősz és a gyermekkorom kopogtat egyszerre egy recepten keresztül...
Valójában nem is ilyen ízhatásra számítottam, nagy volt a meglepetés. Örültem nagyon, hogy sikerült rövid időre nagymamám főztjének ízét elkapni. Ilyenkor (is) jön elő az érzés, hogy mégiscsak megéri olykor a sokadik órát is a konyhában tölteni egy-egy újabb meglepetésért.

Nem a szokásos krumplileves, mondhatnám, igencsak eltér a megszokottól, de amit ad helyette, az nagyon megéri...
Hozzávalók 4 személyre:
1 ek vaj
1 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt, felkockázott húsos szalonna (bacon)
30 dkg burgonya
1 tk kakukkfű
1 ek őrölt köménymag
só, bors
1,5 dl száraz fehérbor
8 dl zöldségalaplé
3 dl habtejszín
15 dkg friss gomba (csiperke, rókagomba, shiitake gomba stb.)
olívaolaj
A hagymát, burgonyát  megpucoltam, az előbbit apróra, az utóbbit nagyobb kockákra vágtam. Egy fazékban a vajat megolvasztottam és a szalonnát röviden megfuttattam, hogy a zsírja kissé kiolvadjon. Hozzáadtam a hagymát, üvegesre pirítottam, majd hozzádobtam a felkockázott burgonyát, pár percig pároltam. Felöntöttem a borral és az alaplével. Megszórtam a kakukkfűvel, köménnyel, sóval, borssal. Így főztem közepes lángon kb. 20 percig, míg a burgonya megpuhult. Lehúztam a tűzről, kissé hűlni hagytam. Ekkor hozzáöntöttem a tejszínt és turmixgépben pépesítettem (botmixerrel is lehet).
A továbbiakban a szalonnának itt-ott felbukkantak apró darabjai, de ezek nem zavartak  ;-)
A gombát szükség szerint megpucoltam és a nagyobb darabokat feleztem, negyedeltem. Egy serpenyőben felforrósítottam 1-2 ek olívaolajat és hirtelen megkapattam benne a gombát. Sóval, borssal ízesítettem.
Tálaláskor a leveshez (amit  friss kakukkfűvel is megszórtam) külön tálkában kínáltam a gombát. (Ha a leves túl sűrűnek tűnik, lehet további alaplével, vagy vízzel hígítani.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése