Oldalak

csütörtök, október 14, 2021

Máglyarakás sárgabarack befőttel


Na persze, befőttből, de azért nagyon ott volt a helyén. Mert mit is rakjak a siserehad orra elé a krumplileves után? Valami édes kellett, meg volt is maradék száraz kifli még otthonról. (Itt nincs az a fajta, amit szeretünk, csak sós, vagy nagyon édes...)
Nem fogtam mellé, morzsa nem maradt...
Hozzávalók 3-4 személyre:
4 szikkadt kifli, esetleg kalács
4 dl zsíros tej
3 tojás
1 ek porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
1 üveg felezett sárgabarack
2 ek olvasztott vaj
5 dkg finomított kristálycukor
mandulalapocskák
A süt
őt 180 fokra előmelegítem.
A felkarikázott kifliket egy nagyobb tálba szórom. A tejbe beleszórom a reszelt citromhéjat, felforralom és ráöntöm a kiflikre. Óvatosan átkeverem és hagyom, hogy beszívódjon.
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a porcukorral, vaníliáscukorral,  sóval összekeverem és ezt is ráöntöm a kiflikarikákra.

Lazán összekeverem és hagyom, hogy a kifli beszívja az öntetet.
Közben lesz
űröm a sárgabarackot.
A kiflimassza felét egy sütőpapírral kibélelt tortaformába (vagy egy vajjal kikent tűzálló tálba) terítem és a barackfelekkel beterítem (lehet hozzákeverni egy kevéske folyósra melegített sárgabaracklekvárt is, nagyot dob rajta!). A maradék kiflikkel befedem.
Betolom a süt
őbe és 15 percig sütöm. Ekkor olvasztott vajjal megöntözöm és még 15 percig sütöm.
Ezalatt a tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verem és a  kiflifelfújt tetejére simítom. Megszórom a mandulalapokkal és 200-210 fokon rövid ideig készre sütöm.

kedd, október 05, 2021

Krumplileves, csak úgy egyszerűen

Tudom, mindenkinek megvan már a maga szájíze szerinti, de hogy megmaradjon az utódoknak, idepötyögöm most a magunkét. Nincs benne semmi különleges (talán van, aki mosolyog is rajta),  egyszerűen nagyszerű, vagyis finom. Lehet, persze variálni mindenféle hozzávalóval, de szerintem kár érte... Így jó, ahogy van, nemes egyszerűségében. Persze, nálam a zellerszár (illetve az íze) az, ami a koronát a fejére (levébe) teszi!
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
2-3 szál sárgarépa
1-2 ek liszt
1-2 tk
őrölt pirospaprika
60 dkg krumpli
(kb. 10 karika kissé csíp
ős kolbász)
3 zellerszár a zöldjével
só, bors
2 dl tejföl
A szalonnát jó apróra felkockázom és egy fazékban kisütöm.
A megtisztított és felaprózott vöröshagymát hozzádobom, üvegesre párolom. Hozzáadom a felkarikázott répát, pár percig kevergetve pirítom.  Megszórom a liszttel és közepes lángon, állandó kevergetés mellett világos barnára pirítom. Rántás (sicc!)...
Lehúzom a tűzről, megszórom a pirospaprikával, felöntöm 2 dl hideg vízzel és csomómentesre keverem.
Beleadom a krumplit és felöntöm 1 l vízzel.
(Most volt egy darabka házi füstölt sonkám, feldarabolva azt is mellé dobtam. Nem ártott neki...)
Hozzádobtam a zellerszárat a zölddel és majdnem teljesen lefedve, alacsony hőmérsékleten puhára főzöm.
A "végkifejlet" előtt pár perccel hozzádobom a kolbászkarikákat. Mikor már teljesen puha a krumpli, belekeverem a tejfölt (vagy mindenki maga teszi a tányérjába), mégegyet rottyantok rajta, hogy ne legyen csomós, és máris tálalható.
Utána jöhet egy finom barackos máglyarakás, de ez majd a következő bejegyzés főszereplője lesz...