Oldalak

hétfő, augusztus 17, 2020

Paszuly csorba, avagy savanyú zöldbableves

Lehet, hogy nem az "eredeti", de nekem valahogy ez jött a fakanalam alá.
Nagyon kellemesen savanykásra sikeredett a korábban Erdélyből hozott instant, un. Borş Magic-al. (Valójában korpaciberével szokták savanyítani, ami egy korpából készült, savanykás lé, de ez nálunk nem kapható. Persze, lehet helyettesíteni citromlével, citromsavval, ecettel, savanyúkáposzta levével is.)
Igazi nyári leves, akár hidegen...
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg friss ceruzabab (esetleg fagyasztott, vagy konzerv)
1 fej hagyma
1-2 ek kacsazsír vag más zsiradék (olaj)
2 db sárgarépa
1/4 zellergumó
1 doboz tejföl
2-3 szál friss zöldfűszer, úgy mint csombor (borsikafű), lestyán, tárkony, petrezselyem stb... 
só, bors
Borş Magic, vagy más savanyító
A zöldbabot, répát, hagymát megtisztítjuk. A zöldbabot kb. 2 cm hosszúságúra összevágjuk és az egyben hagyott hagymával feltesszük enyhén sós vízben főni.
A répát felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk. Egy serpenyőben a felforrósított zsiradékon a zöldségeket megpároljuk (pirítjuk), megszórjuk 1 ek liszttel és kevés pirospaprikával. Keverünk rajta egyet, majd hozzákeverjük a félig megfőtt zöldbabhoz.
Sózzuk, borssal megszórjuk, a fűszerágacskákat beledobjuk és puhára főzzük.  Belekeverjük a savanyítót és a tejfölt. A hagymát és a fűszerágakat kihalásszuk, félredobjuk. 
Még egyet rottyantunk rajta és azonmód tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése