Oldalak

szerda, április 29, 2020

Aszalt szilvás csokoládékenyér


Nagy régi kedvencünk, de eddig érthetetlen okokból még nem osztottam meg, ezért most pótlom ezt a hiányt. 
Bármilyen aszalt gyümölccsel finom. Mi szilvával szeretjük a legjobban. Bonyodalom mentes, szinte mindenki által kedvelt sütemény. Gluténmentes! Csokiimádók odavannak érte...

Hozzávalók egy szögletes, magas falú gyümölcskenyérformához (2 literes űrtartalmú):
125 g mag nélküli aszalt szilva, vagy más aszalt gyümölcs
3 ek rum
200 g étcsokoládé (legalább 70 %-os)
100 g vaj
4 tojás 
125 g porcukor
200 g darált mandula
4 ek étkezési keményítő
1 kk sütőpor
csipet só
2 ek porcukor
valamint:
csokimáz és blansírozott mandula a tetejére

Az aszalt szilvát pár órára rumban áztatjuk. 
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és a vajat belekeverjük. Hűlni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral világosra kikeverjük és hozzákeverjük a kihűlt vajas csokoládét.
Az étkezési keményítőt a darált mandulához adjuk és ezt is a csokoládémasszához vegyítjük.
A tojásfehérjét a csipet sóval, sütőporral és a 2 ek porcukorral kemény habbá verjük, majd a beáztatott és leszűrt aszalt szilvával együtt óvatosan a csokimasszába forgatjuk. A gyümölcskenyérformába simítjuk, aminek az alját és oldalait előtte sütőpapírral kibéleltük.
A sütőrácsot a sütő legalsó sínébe toljuk és erre tesszük a formát a tésztával, amit kb. 80-90 percig sütünk, tűpróbától függően. (Ha a teteje nagyon sülne, sütőpapírral takarjuk le.)
Kissé hűlni hagyjuk, a formából kiborítjuk és teljesen kihűtjük.
A megolvasztott csokimázt rásimítjuk és a manduladarabokkal megmintázzuk.
Tálaláskor adhatunk mellé egy-két gombóc vanília fagylaltot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése