Oldalak

szerda, április 29, 2020

Aszalt szilvás csokoládékenyér


Nagy régi kedvencünk, de eddig érthetetlen okokból még nem osztottam meg, ezért most pótlom ezt a hiányt. 
Bármilyen aszalt gyümölccsel finom. Mi szilvával szeretjük a legjobban. Bonyodalom mentes, szinte mindenki által kedvelt sütemény. Gluténmentes! Csokiimádók odavannak érte...

Hozzávalók egy szögletes, magas falú gyümölcskenyérformához (2 literes űrtartalmú):
125 g mag nélküli aszalt szilva, vagy más aszalt gyümölcs
3 ek rum
200 g étcsokoládé (legalább 70 %-os)
100 g vaj
4 tojás 
125 g porcukor
200 g darált mandula
4 ek étkezési keményítő
1 kk sütőpor
csipet só
2 ek porcukor
valamint:
csokimáz és blansírozott mandula a tetejére

Az aszalt szilvát pár órára rumban áztatjuk. 
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és a vajat belekeverjük. Hűlni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral világosra kikeverjük és hozzákeverjük a kihűlt vajas csokoládét.
Az étkezési keményítőt a darált mandulához adjuk és ezt is a csokoládémasszához vegyítjük.
A tojásfehérjét a csipet sóval, sütőporral és a 2 ek porcukorral kemény habbá verjük, majd a beáztatott és leszűrt aszalt szilvával együtt óvatosan a csokimasszába forgatjuk. A gyümölcskenyérformába simítjuk, aminek az alját és oldalait előtte sütőpapírral kibéleltük.
A sütőrácsot a sütő legalsó sínébe toljuk és erre tesszük a formát a tésztával, amit kb. 80-90 percig sütünk, tűpróbától függően. (Ha a teteje nagyon sülne, sütőpapírral takarjuk le.)
Kissé hűlni hagyjuk, a formából kiborítjuk és teljesen kihűtjük.
A megolvasztott csokimázt rásimítjuk és a manduladarabokkal megmintázzuk.
Tálaláskor adhatunk mellé egy-két gombóc vanília fagylaltot...

vasárnap, április 26, 2020

Fokhagyma krémleves

Ebben a mostani járványhelyzetben különösen fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy immunrendszerünk jól működjön.
Bizonyos ételek fogyasztása ezért, mint például a fokhagyma (ami egyik leghatásosabb immunrendszer-erősítő élelmiszer) pedig, rengeteget segíthet ebben. Mi nagyon szeretjük, remekül feldobja az ételek ízét, azon kívül, hogy emésztésjavító, rákellenes hatása is régóta ismert (való igaz viszont, színházba-, mozibamenetel előtt nem tanácsos fogyasztani). 
Múltkoriban nagyobb mennyiséget kaptunk belőle, így levesként való felhasználása igencsak ésszerűnek bizonyult, akárcsak a kedvünk miatt, meg hogy fogyjon is... Nagyon jó ötlet volt! 
Hozzávalók 4 személyre:
2 ek repceolaj
1 ek vaj
1 fej vöröshagyma
10-12 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
1/2 l zöldség alaplé
1,5 dl száraz fehérbor
2,5 dl tejszín
150 g creme fraiche (alternatív megoldásnak zsíros tejföl)
só, bors
4-6 ek pirított zsemlekocka
friss zsázsa
A fokhagymát, hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, az előbbit késlappal még összezúzzuk. 
A forró zsiradékon a hagymát üvegesre fonnyasztjuk, megszórjuk a liszttel és szorgosan kevergetve kissé pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és még kb. 1/2 percig együtt pörköljük (ne sokáig, mert különben megkeseredik a fokhagyma). Felöntjük a borral, zöldséglével, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a creme fraiche-t és a tejszínt, sózzuk, borssal megszórjuk és félig lefedve alacsony hőmérsékleten óvatosan pár percig főzzük (vigyázat, könnyen kifuthat!). Ezután pürésítjük és újra felforraljuk.
A forró levest tálaláskor megszórjuk zsemlekockákkal és zsázsával. Mennyei...

péntek, április 17, 2020

Spenót-krémleves fűszeres lepénykével

Húsvét után könnyebb valami után vágyakozva került fakanál alá ez a nagyon nekünkvaló finomság. Friss babyspenót bolti felbukkanása hozta elő nálam, hogy ez levesnek is igazán beválna. Jó választás volt. Akár pirított zsemlekockával is, ha valakinek nincs ideje, vagy kedve, a fűszeres lepénykével bajlódni, ami pedig igencsak megéri a rászánt időt...

Hozzávalók:
leves:
15 dkg bébispenót (friss, zsenge spenót)
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
4 dl csirke alaplé
1/4 l  tejszín
1 dl joghurt
lepényke:
2 tojás
8 dkg szobahőmérsékletű vaj
4 dkg rétesliszt
4 dkg zsemlemorzsa
10 dkg cottage cheese (alternatív sovány túró)
2 ek  összevágott friss fűszer
só, bors, szerecsendió
A lepénykéhez a tojásokat szétválasztjuk, a vajat habosra felverjük, majd a tojássárgával összekeverjük. Hozzádjuk a lisztet, zsemlemorzsát, cottage cheese-t és a friss fűszert. Sóval, borssal, csipet szerecsendióval fűszerezzük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, kanalanként a masszába keverjük.  Kb. 20 percig pihenni hagyjuk.
Közben a spenót szárát lecsipkedjük, a leveleket átmossuk, lerázzuk róluk  vizet és ha szükséges kissé felaprítjuk.
A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, finomra összevágjuk és a megolvasztot vajon megpároljuk. Beleszórjuk a spenótleveleket, az alaplével felöntjük és 4-5 percig  főzzük. A tejszínt és a joghurtot is hozzáadjuk és mégegyszer felfőzzük. Pürésítjük, sózzuk, borssal megszórjuk.
A tálalás előtt a fűszeres masszából két kanál segítségével kisebb lepénykéket formázunk és forró vajban mindkét oldalát kisütjük.
A levest a frissen kisült, ropogós lepénykékkel kínáljuk.