Oldalak

péntek, április 12, 2019

Sodort krumplinudli, alias Schupfnudeln, pirított kolbásszal

Abszolút de nyerő volt! A sodort krumplinudlinak (Schupfnudeln),  egyszerűségében és nagyszerűségében rejlik a vonzereje, amiért mindig elcsábulok és még így estidőben is képes vagyok nekiállni, hogy elkészítsem. (A legjobb, ha a mélyhűtőben már van belőle lefagyasztott kész adag!) 
Eredetileg német-osztrák tésztaétel, nevét a készítési folyamatnak arról a részéről kapta, amikor a tésztát két tenyér közé véve hengeresre sodorják.
A rávaló, már csak a fantázia kérdése (most a Vidék íze, 2019 április számából kaptam az ötletet).
Hozzávalók 3-4 személyre:
Nudli (gluténmentes):
1/2 kg hámozott, lisztes krumpli
2 tojássárgája
kb. 8 dkg krumplikeményítő
só, csipet őrölt szerecsendió
Továbbá:
2-3 ek zsiradék (sertészsír/napraforgóolaj/vaj/stb...)
1 szál füstölt kolbász, apróra feldarabolva, héjától megfosztva
4-5 szál újhagyma, megpucolva, felkarikázva
1 marék összeaprított petrezselyem
A feldarabolt krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük , krumplinyomón áttörjük, hűlni hagyjuk. 
Hozzáadjuk a tojássárgákat, sót, szerecsendiót és óvatosan adagolva a keményítőt. (A krumplifajtától függően kell belőle több, vagy kevesebb! A végén sima tésztát kell kapnunk.) 20 percig pihenni hagyjuk.
Alaposan belisztezett (gluténmentes liszt) gyúródeszkán a 4 részre osztott tésztából kb. 2 cm átmérőjű 4 nudlit sodrunk, amikből aztán 2-3 cm-es darabokat vágunk és ezeket kézzel, hosszúkás nudlivá sodrunk. (Videó itt!)
A nudlikat adagonként forró vízbe tesszük, addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Ekkor szűrővel kiemeljük és tiszta konyharuhára elosztjuk, hogy a víz ott lecsepegjen róluk.
Egy nagy serpenyőben zsiradékot forrósítunk és porciónként, a nudlik minden oldalát megpirítjuk. Szűrővel kiemeljük, melegen tartjuk. 
A visszamaradt zsiradékon a kolbászt kisütjük, közben megszórjuk az újhagymával és a petrezselyemmel.
Tálaláskor a nudlikra szórjuk a kolbászos ragut és megszórjuk további friss petrezselyemmel. Kívánságra lehet céklát, vagy más savanyúságot adni mellé.
Egyébként, ez a nudli nagyon finom akár almapürével, akár kissé megpárolt savanyúkáposztával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése