Oldalak

péntek, április 19, 2019

Gesztenyeparfé csokiöntettel

A mélyhűtő kiürítési-akció egyik sikeres eredménye, ami bármikor, bárkinél megállja a helyét. Sokáig nem okoz gondot a tárolása, mert pillanatok alatt elfogy (legalábbis tapasztalatom szerint).
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
1/2 kg mélyhűtött gesztenyemassza
4 tojássárga
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
3 dl tejszín
Öntet:
15 dkg 70%-os csokoládé
3 dl tejszín
1,5 ek kakaópor
1 csomag vaníliáscukor
1-2 ek kristálycukor
A tojássárgát a porcukorral és a vaníliáscukorral vízgőz fölött addig keverjük, míg besűrűsödik. Ezután óvatosan adagolva a felengedett gesztenyemasszához keverjük.
A tejszínt keményre felverjük és kanalanként ezt is beledolgozzuk a masszába.
Egy mélyebb alagútformát folpackkal kibélelünk úgy, hogy a szélek túllógjanak a forma szélén, ezzel betakarjuk a masszát, miután azt belesimítottuk.
Fagyasztóban egy éjszakán át dermesztjük.
A  csokoládéöntethez a csokoládét viszonylag apróra feldaraboljuk. A tejszínt felforraljuk, a kakaót, vaníliáscukrot és kristálycukrot alaposan elkeverjük benne. Még forrón ráöntjük a feldarabolt csokira és hagyjuk, hogy az felolvadjon benne. A végén alaposan összekeverjük és hűlni hagyjuk.
Tálalás előtt 15-20 perccel kivesszük a gesztenyeparfét a mélyhűtőből, hogy kissé felolvadjon és könnyebben tudjuk szeletelni, majd a csokiöntettel kínáljuk.

péntek, április 12, 2019

Sodort krumplinudli, alias Schupfnudeln, pirított kolbásszal

Abszolút de nyerő volt! A sodort krumplinudlinak (Schupfnudeln),  egyszerűségében és nagyszerűségében rejlik a vonzereje, amiért mindig elcsábulok és még így estidőben is képes vagyok nekiállni, hogy elkészítsem. (A legjobb, ha a mélyhűtőben már van belőle lefagyasztott kész adag!) 
Eredetileg német-osztrák tésztaétel, nevét a készítési folyamatnak arról a részéről kapta, amikor a tésztát két tenyér közé véve hengeresre sodorják.
A rávaló, már csak a fantázia kérdése (most a Vidék íze, 2019 április számából kaptam az ötletet).
Hozzávalók 3-4 személyre:
Nudli (gluténmentes):
1/2 kg hámozott, lisztes krumpli
2 tojássárgája
kb. 8 dkg krumplikeményítő
só, csipet őrölt szerecsendió
Továbbá:
2-3 ek zsiradék (sertészsír/napraforgóolaj/vaj/stb...)
1 szál füstölt kolbász, apróra feldarabolva, héjától megfosztva
4-5 szál újhagyma, megpucolva, felkarikázva
1 marék összeaprított petrezselyem
A feldarabolt krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük , krumplinyomón áttörjük, hűlni hagyjuk. 
Hozzáadjuk a tojássárgákat, sót, szerecsendiót és óvatosan adagolva a keményítőt. (A krumplifajtától függően kell belőle több, vagy kevesebb! A végén sima tésztát kell kapnunk.) 20 percig pihenni hagyjuk.
Alaposan belisztezett (gluténmentes liszt) gyúródeszkán a 4 részre osztott tésztából kb. 2 cm átmérőjű 4 nudlit sodrunk, amikből aztán 2-3 cm-es darabokat vágunk és ezeket kézzel, hosszúkás nudlivá sodrunk. (Videó itt!)
A nudlikat adagonként forró vízbe tesszük, addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Ekkor szűrővel kiemeljük és tiszta konyharuhára elosztjuk, hogy a víz ott lecsepegjen róluk.
Egy nagy serpenyőben zsiradékot forrósítunk és porciónként, a nudlik minden oldalát megpirítjuk. Szűrővel kiemeljük, melegen tartjuk. 
A visszamaradt zsiradékon a kolbászt kisütjük, közben megszórjuk az újhagymával és a petrezselyemmel.
Tálaláskor a nudlikra szórjuk a kolbászos ragut és megszórjuk további friss petrezselyemmel. Kívánságra lehet céklát, vagy más savanyúságot adni mellé.
Egyébként, ez a nudli nagyon finom akár almapürével, akár kissé megpárolt savanyúkáposztával.