Oldalak

szerda, október 17, 2018

Áfonyás mogyorótorta

Blogger-es kollégáktól szívesen olvasok, jó ötleteket, újdonságokat örömmel veszek. Ilyen felfedezés volt Sütifelhő mogyorós-körtés süteménye, amiben a körtét áfonyával kiváltva, kissé átvariálva, nagyon szerettünk. Igazán egyszerű, finom vendégváró, vagy a családi ebéd méltó befejezője. 
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:
25 dkg vaj
csipet só
13 dkg porcukor 
2 tojássárga
1 citrom reszelt héja
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
15 dkg darált törökmogyoróbél
25 dkg áfonya + valamennyi a torta tetejére
5 dkg 70%-os csokoládé, lereszelve (elmaradhat)
2 ek méz
A puha vajat habosra keverjük a csipet sóval, cukorral, belekeverjük a tojássárgát,  a citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet, majd a finomra darált mogyorót.
A tortaformát kibéleljük sütűpapírral és a tésztát belekanalazzuk. A tetejét elsimítjuk és 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Közben az áfonyát a mézzel felfőzzük, szitán átpaszírozzuk. (Aki szereti a csokoládét, az is mehet bele. A még langyos szirupba olvadásig keverjük.)
A megsült tortát tálra helyezzük, leöntjük az áfonyasziruppal, megszórjuk a maradék egész áfonyával és máris tálalhatjuk.
Esetleg vanílifagylaltot, vagy tejszínhabot adhatunk hozzá.

2 megjegyzés: