Oldalak

kedd, február 06, 2018

Banános tönkölygríz/Bananen-Dinkelgrieß

Text unten auch auf Deutsch

Vásárlásaim alkalmával azon kívül, hogy igyekszem a hazai termékeket előnyben részesíteni, mostanában nagy gondot és időt fordítok arra is, hogy nagyító alá vegyem az áruk minőségi védjegyeit is. Ezen a téren eddig viszonylag amatőr voltam, de szerencsére a kezembe jutott egy, az osztrák Greenpeace (környeztevédő szervezet) által összeállított lista, amin a különböző minőségi védjegyek vannak felsorolva, osztályozva.
Ennek fókuszában elsősorban a környezet áll, de fontosak a szociális szempontok és az állatok védelmével kapcsolatos eljárások is.
Vagyis, e szerint, mindentől függetlenül elhihetjük, hogy bio minden, az EU szabályok szerint előírt, "Bio" jelzésű termék.
Példának okáért itt tiltott a géntechnológia, illetve a műtrágyák használata.
Ezen minőségi védjegyek ismerete nagyon hasznos lehet a vásárlás során.
Nekem eddig nem sokat mondtak ezek a védjegyek, sőt nem is igazán figyeltem rá. Ha mégis ránéztem és ráismertem, egy számomra ismert védjegyre, azt hittem, ha ezt veszem jót teszek vele, de nem tudtam, hogy ez nem minden esetben igaz.
Az ilyen információk, mint ez a lista is,  a vásárlásnál nagyon sokat segíthetnek és még akkor is megszívlelendők, ha termékeik valamivel drágábbak a többinél.
Környezetünk és ezáltal gyermekeink is meg fogják köszönni nekünk a jövőben, ha figyelünk erre.

Ennek jegyében most egy indiai beütésű, vegetáriánus banános finomság bio hozzávalóit sikerült  beszereznem. A recept Kicsi Vú blogjáról való, rendszeresen készítem, nagyon szeretjük.
Hozzávalók 2-3 személy részére:
6 dkg bio vaj
8 dkg bio tönkölydara
3 dl bio tej
3 dkg bio nyers nádcukor
csipet só
3 dkg bio mazsola
1 kk bio örölt kardamom
1 bio érett banán
2 tk bio citromlé
2,5 dkg bio dió
1 dkg bio fenyőmag (elmaradhat)
Egy vastagabb aljú fazékban a vajat megolvasztjuk.
Beleadjuk a darát és alacsony lángon, rendszeresen megkeverve, szép aranybarnára pirítjuk.
Egy másik fazékban a tejhez hozzákeverjük a cukrot, csipet sót, mazsolát és felforraljuk. 
A megpirult darához nagyon óvatosan, adagonként hozzáadjuk a mazsolás tejet, megszórjuk a kardamommal, belekeverjük a villával összenyomkodott banánt, megöntözzük a citromlével és pár percig, alacsony lángon főzzük.
A diót (fenyőmagot) szárazon serpenyőben megpirítjuk és a kész grízre szórjuk.
Mindennek legvégén egy csésze nagyon finom bio kávéval tettem a délutánt még különlegessebbé.

***
Wenn ich im Supermarkt einkaufen, achte ich nicht nur darauf,  dass die Lebensmittel Großteils aus der Region stammen. Auch die auf den Produkten angebrachte Gütezeichen werden von mir mittlerweile unter die Lupe genommen. Bislang war es für mich nicht immer einfach zwischen den einzelnen Gütezeichen zu unterscheiden – bei so vielen Kennzeichnungen ist das aber auch kein Wunder. Jetzt ist mir jedoch eine gute Orientierungshilfe untergekommen. Die Umweltschutzorganisation Greenpeace hat eine Liste erstellt und mehrere Kennzeichnungen bei Lebensmitteln bewertet. Hier lag der Fokus vor allem auf die Umwelt, aber auch Sozialkriterien und Tierwohl spielten eine Rolle. Kurz gesagt: Bio kann ohne Wenn und Aber vertraut werden, denn laut EU-Regelung müssen alle als Bio gekennzeichneten Produkte, tatsächlich bio sein. Beispielsweise sind hier Gentechnik oder chemische Düngemittel verboten. Gütezeichen wie Bio Austria oder das AMA-Bio-Siegel sind somit sehr empfehlenswert. Andere Gütezeichen, wie das Fisch-Siegel MSC oder UTZ werden jedoch als nicht vertrauenswürdig eingestuft.




Solche Informationen können also beim Einkaufen auf jeden Fall sehr hilfreich sein, auch wenn das eine oder andere Produkt vielleicht mal etwas teurer dadurch ist. Unsere Umwelt und damit auch unsere Kinder werden es uns danken. 
Gütezeichen-Bewertungen: hier klicken!



In diesem Sinne habe ich heute die Zutaten für ein indisches, vegetarisches Gericht mit Bananen besorgt. Dieses großartige und sehr einfache Rezept stammt übrigens vom Blog von Kicsi Vú .
Zutaten für 2-3 Personen:

6o g Butter
80 g  Dinkelgries
3 dl Milch
30 g Rohrzucker
Prise Salz
30 g Rosinen

1 KL gemahlener Kardamom
1 reife Banane
2 TL Zitronensaft
25 g Walnüsse
10 g Pinienkerne (kann auch entfallen)
Zuerst bringen wir die Butter zum Schmelzen.


Wir fügen den Gries hinzu und rösten ihn unter ständigem Umrühren goldgelb.



In einem anderen Topf fügen wir der Milch Zucker, Salz und die Rosinen hinzu und bringen sie zum Kochen. 



Jetzt wird die Rosinen-Milch portionsweise dem gerösteten Gries hinzugefügt. Anschließend mischen wir den Kardamom, die zerstoßene Banane und den Zitronensaft bei, und kochen die Zutaten noch wenige Minuten.



 

Die Nüsse (Pinienkerne) rösten wir in einer Pfanne kurz an und streuen sie danach auf den bereits fertigen  Grieß.

Nach dem großen Kochen kann man sich, so wie auch ich, den Tag mit einem guten Bio-Kaffee versüßen.  

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése