A téli leveseink egyik nagy kedvence, persze állandó változtatás alatt áll. Lencsével párosítva sem megvetendő, de ez a mostani variáció szerintem a legsikeresebb. Igazi téli leves a zimankós, hideg napokra.
Hozzávalók 4 személyre:
2 db közepes nagyságú édesburgonya
2 ek napraforgóolaj
1/2 tk őrölt koriander
1/2 tk őrölt fahéj
1 ek sűrített paradicsom
3/4 l zöldség alaplé
1/4 l kókusztej
1 piros chili
1/2 citrom
friss koriander
szezámmag
só
bors
Az édesburgonyát meghámozzuk és kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk. A chilit félbevágjuk, a magházat és az ereket kivágjuk, húsát felaprítjuk. A fél citromnak lereszeljük a héját, levét kinyomjuk.
Egy fazékban az olajat felforrósítjuk és a burgonyát 4-5 percig pirítjuk benne. Megszórjuk a fahéjjal, őrölt korianderrel, chilivel, hozzákeverjük a sürített paradicsomot és rövid ideig (fél perc) együtt pirítjuk. Felöntjük az alaplével és 2 dl kókusztejjel, sózzuk, borsozzuk és 1/4 órán át félig lefedve , puhára főzzük.
Kézi mixelővel pürésítjük, belekeverjük a citromhéjat, - levet. Tálaláskor megöntözzük a maradék kókusztejjel, megszórjuk a lecsipkedett korianderlevelekkel és szezámmaggal.
Oldalak
▼
csütörtök, február 22, 2018
kedd, február 06, 2018
Banános tönkölygríz/Bananen-Dinkelgrieß
Text unten auch auf Deutsch
Vásárlásaim alkalmával azon kívül, hogy igyekszem a hazai termékeket előnyben részesíteni, mostanában nagy gondot és időt fordítok arra is, hogy nagyító alá vegyem az áruk minőségi védjegyeit is. Ezen a téren eddig viszonylag amatőr voltam, de szerencsére a kezembe jutott egy, az osztrák Greenpeace (környeztevédő szervezet) által összeállított lista, amin a különböző minőségi védjegyek vannak felsorolva, osztályozva.
Ennek fókuszában elsősorban a környezet áll, de fontosak a szociális szempontok és az állatok védelmével kapcsolatos eljárások is.
Vagyis, e szerint, mindentől függetlenül elhihetjük, hogy bio minden, az EU szabályok szerint előírt, "Bio" jelzésű termék.
Példának okáért itt tiltott a géntechnológia, illetve a műtrágyák használata.
Ezen minőségi védjegyek ismerete nagyon hasznos lehet a vásárlás során.
Nekem eddig nem sokat mondtak ezek a védjegyek, sőt nem is igazán figyeltem rá. Ha mégis ránéztem és ráismertem, egy számomra ismert védjegyre, azt hittem, ha ezt veszem jót teszek vele, de nem tudtam, hogy ez nem minden esetben igaz.
Az ilyen információk, mint ez a lista is, a vásárlásnál nagyon sokat segíthetnek és még akkor is megszívlelendők, ha termékeik valamivel drágábbak a többinél.
Környezetünk és ezáltal gyermekeink is meg fogják köszönni nekünk a jövőben, ha figyelünk erre.
Ennek jegyében most egy indiai beütésű, vegetáriánus banános finomság bio hozzávalóit sikerült beszereznem. A recept Kicsi Vú blogjáról való, rendszeresen készítem, nagyon szeretjük.
Hozzávalók 2-3 személy részére:
6 dkg bio vaj
8 dkg bio tönkölydara
3 dl bio tej
3 dkg bio nyers nádcukor
csipet só
3 dkg bio mazsola
1 kk bio örölt kardamom
1 bio érett banán
2 tk bio citromlé
2,5 dkg bio dió
1 dkg bio fenyőmag (elmaradhat)
Egy vastagabb aljú fazékban a vajat megolvasztjuk.
Beleadjuk a darát és alacsony lángon, rendszeresen megkeverve, szép aranybarnára pirítjuk.
Egy másik fazékban a tejhez hozzákeverjük a cukrot, csipet sót, mazsolát és felforraljuk.
A megpirult darához nagyon óvatosan, adagonként hozzáadjuk a mazsolás tejet, megszórjuk a kardamommal, belekeverjük a villával összenyomkodott banánt, megöntözzük a citromlével és pár percig, alacsony lángon főzzük.
A diót (fenyőmagot) szárazon serpenyőben megpirítjuk és a kész grízre szórjuk.
Mindennek legvégén egy csésze nagyon finom bio kávéval tettem a délutánt még különlegessebbé.
***
Wenn ich im Supermarkt einkaufen, achte ich nicht nur
darauf, dass die Lebensmittel Großteils
aus der Region stammen. Auch die auf den Produkten angebrachte Gütezeichen
werden von mir mittlerweile unter die Lupe genommen. Bislang war es für mich
nicht immer einfach zwischen den einzelnen Gütezeichen zu unterscheiden – bei
so vielen Kennzeichnungen ist das aber auch kein Wunder. Jetzt ist mir jedoch eine
gute Orientierungshilfe untergekommen. Die Umweltschutzorganisation Greenpeace
hat eine Liste erstellt und mehrere Kennzeichnungen bei Lebensmitteln bewertet.
Hier lag der Fokus vor allem auf die Umwelt, aber auch Sozialkriterien und
Tierwohl spielten eine Rolle. Kurz gesagt: Bio kann ohne Wenn und Aber vertraut
werden, denn laut EU-Regelung müssen alle als „Bio“
gekennzeichneten Produkte, tatsächlich bio sein. Beispielsweise sind hier
Gentechnik oder chemische Düngemittel verboten. Gütezeichen wie „Bio Austria“ oder das
AMA-Bio-Siegel sind somit sehr empfehlenswert. Andere Gütezeichen, wie das
Fisch-Siegel MSC oder UTZ werden jedoch als nicht vertrauenswürdig eingestuft.
Solche
Informationen können also beim Einkaufen auf jeden Fall sehr hilfreich sein,
auch wenn das eine oder andere Produkt vielleicht mal etwas teurer dadurch ist.
Unsere Umwelt und damit auch unsere Kinder werden es uns danken.
Gütezeichen-Bewertungen: hier klicken!
In diesem Sinne habe ich heute die Zutaten für
ein indisches, vegetarisches Gericht mit Bananen besorgt. Dieses großartige und
sehr einfache Rezept stammt übrigens vom Blog von Kicsi Vú .
Zutaten für 2-3 Personen:
6o g Butter
80 g Dinkelgries
3 dl Milch
30 g Rohrzucker
Prise Salz
30 g Rosinen
1 KL gemahlener Kardamom
Zutaten für 2-3 Personen:
6o g Butter
80 g Dinkelgries
3 dl Milch
30 g Rohrzucker
Prise Salz
30 g Rosinen
1 KL gemahlener Kardamom
1 reife Banane
2 TL Zitronensaft
25 g Walnüsse
10 g Pinienkerne (kann auch entfallen)
Zuerst bringen wir die Butter zum Schmelzen.
2 TL Zitronensaft
25 g Walnüsse
10 g Pinienkerne (kann auch entfallen)
Zuerst bringen wir die Butter zum Schmelzen.
Wir fügen den Gries hinzu und rösten ihn unter ständigem Umrühren goldgelb.
In einem anderen Topf fügen wir der Milch Zucker,
Salz und die Rosinen hinzu und bringen sie zum Kochen.
Jetzt wird die Rosinen-Milch portionsweise dem
gerösteten Gries hinzugefügt. Anschließend mischen wir den Kardamom, die
zerstoßene Banane und den Zitronensaft bei, und kochen die Zutaten noch wenige
Minuten.
Die Nüsse (Pinienkerne) rösten wir in einer
Pfanne kurz an und streuen sie danach auf den bereits fertigen Grieß.
Nach dem großen Kochen kann man sich, so wie auch
ich, den Tag mit einem guten Bio-Kaffee versüßen.