Oldalak

szerda, június 04, 2014

Kora nyári saláta zöld spárgával, retekkel és újhagymával

Kedvencem idén a zöld spárga, nemcsak azért, mert többnyire nem kell a pucolással kínlódnom (bár most ezt kissé "lehéjaztam"), hanem valahogy az íze idén jobban passzol a receptjeimhez. Pikk-pakk és csoda vacsora tálalható, rövid idő alatt, és ami nem utolsó, irtó egészséges.

Hozzávalók:
10 dkg zöld spárga
2  ek cukor
1/2 citrom leve
csipet só
1 kis fej római- vagy jégsaláta
1 csomag újhagyma
1 sárgarépa
1 csomag retek
50 ml olívaolaj
2 ek almaecet
2 gerezd zúzott fokhagyma
porcukor ízlés szerint
A spárgák végeit levágom, megtisztítom és 2-3 cm-es darabokra vágom. Annyi vizet, amennyi éppen ellepi, felforralok, megsózom, megcukrozom, hozzáadom a citrom levét és néhány perc alatt roppanós puhára főzöm a spárgát. Leszűröm és hűlni hagyom.
Az öntethez az olívaolajat összekeverem az almaecettel, zúzott fokhagymával. Megsózom és porcukorral ízesítem.
A megmosott salátát tetszés szerinti darabokra vágom/tépkedem, az újhagymát megtisztítom és felkarikázom. A retket megmosom, felkarikázom (ha túl nagyok, felezem), a megtisztított sárgarépát finomra lereszelem. Az összes zöldféleséget összekeverem egy salátástálban és megöntözöm az öntettel. 1/2 órát hűtőben hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése