Oldalak

csütörtök, október 31, 2024

Krumplikrémleves füstölt lazaccal

Az egyszerű krumplikrémleves, ami hirtelen ünnepi levessé lényegül át. Nem kell hozzá más, csak néhány szokatlan, de finom belevaló, úgy, mint frissen reszelt torma, no meg egy kis füstölt lazac levesbetét gyanánt...
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg lisztes krumpli
1 fej vöröshagyma
2 ek vaj
1 l zöldség alaplé
2 dl tejszín
2 tk frissen reszelt torma
csipet reszelt szerecsendió
15 dkg füstölt lazac
só, bors
2 ek snidling
A krumplit megpucolom és felkockázom. A hagymát megtisztítom, finomra darabolom és a felforrósított vajon üvegesre párolom. A burgonyát hozzáadom, felöntöm a alaplével és tejszínnel. 15 perc alatt puhára főzöm.
A tormát is beleszórom a levesbe és krémesre pürésítem.
Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem.
A lazaccal, snidlinggel tálalom. (Most még adtam hozzá gyöngy alakú levesbetétet is.)
Nagyon finom, különleges.

szerda, október 23, 2024

Lecsós tarja sütőből

Nem is tudom miért, de eddig ezt a nagy családi kedvencet, még nem posztoltam soha. Most, hogy valaki kérte a receptjét és nem találtam a blogban, jöttem rá, hogy még adós vagyok az én változatommal.
Biztos vagyok benne, hogy legtöbb háznál már  megtalálható a család szájíze szerinti variációja, de azért én is ideteszem az enyémet.
Mi így szeretjük, de nagyon!
Hozzávalók 2-3 személyre:
4 tarjaszelet
7 dkg füstölt szalonna
2 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
1 db piros színű paprika
3 db paradicsom
só, bors, őrölt kömény, kakukkfű
A sütőt 220 fokra előmelegítem.
A hagymát és fokhagymát megpucolom.
A tarjaszeleteket lazán kiklopfolom, az inas részeket kissé bevágom, sóval, borssal beszórom.
A szalonnát felkockázom, zsírjára kisütöm, a pörcöt kiszedem.
A visszamaradt szalonnazsíron hússzeletek mindkét oldalát elősütöm és kiteszem egy tálra.
A megmaradt zsiradékon a szeletekre vágott hagymát üvegesre dinsztelem, hozzácsapom a felaprított és összenyomkodott fokhagymát. Pár pillanatig együtt pirítom.
Beleadom a felkarikázott paprikákat, összevágott paradicsomot. Sóval, borssal ízesítem, összesütöm.
Egy tűzálló tálat, vagy mélyebb tepsit zsiradékkal vékonyan kikenek, beleszórom a kisütött pörcöt. Ráöntöm a lecsót, amit aztán befedek a hússzeletekkel. Kakukkfűvel, köménnyel fűszerezem.
Aláöntök 1,5 dl vizet, fóliával letakarom és a forró sütőbe tolom.
Kb. 40 perc után leveszem a fóliát és tovább sütöm, hogy kissé megpiruljon a hús és a léből  is  valamennyi elpárologjon.
Köretként rizst, vagy tarhonyát kínálhatunk mellé.