Mikor az ember lány (fia) már kivan a nyári főzelékektől, de még mindig a könnyebb ételek után áhítózik, akkor jön nálam például a gomba, sütőtök és persze még valami, amivel egy kicsit "férfiasabbá" teszem. ;-)
Ez a variáns most éppen nekünk valónak bizonyult. Mindenki nagyokat bólogatott, mikor nekikezdtem.
Igaz, már többször készítettem, így tudta mindenki, mi jóval lesznek ellátva...
Igaz, már többször készítettem, így tudta mindenki, mi jóval lesznek ellátva...
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg vegyes darált hús
1 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
1 tk őrölt köménymag
20 dkg vegyes gomba
5 ek olívaolaj
40 dkg sütőtök
3 ek vaj
2 ek liszt
1 l tej
10 dkg hegyi sajt (aromás)
csipet őrölt szerecsendió
fehérborecet
aprított petrezselyemzöld
só, bors
1/2 kg vegyes darált hús
1 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
1 tk őrölt köménymag
20 dkg vegyes gomba
5 ek olívaolaj
40 dkg sütőtök
3 ek vaj
2 ek liszt
1 l tej
10 dkg hegyi sajt (aromás)
csipet őrölt szerecsendió
fehérborecet
aprított petrezselyemzöld
só, bors
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A húsgombócokhoz a darált húst a tojással, zsemlemorzsával, köménymaggal, sóval, borssal alaposan összedolgozom. Nedves kézzel kissebb gombócokat formálok belőle.
A megtisztított gombát felszeletelem.
3 ek olívaolajat felforrósítok egy serpenyőben és a húsgombócok minden oldalát megkapatom benne. Hozzáadom a gombát és együtt tovább pirítom.
A tököt megpucolom, belsejét kivájom és apróra feldarabolom, majd egy sütőformába rakom. A maradék olajjal meglocsolom, sóval, borssal megszórom és a húsgombócokat és a gombát is mellé halmozom. A sütöben addig sütöm, míg a tök megpuhul (kb. 15 perc).
Ha a gomba és a húsgombóc nagyon pirulna, azokat már előbb is ki lehet venni.
A húsgombócokhoz a darált húst a tojással, zsemlemorzsával, köménymaggal, sóval, borssal alaposan összedolgozom. Nedves kézzel kissebb gombócokat formálok belőle.
A megtisztított gombát felszeletelem.
3 ek olívaolajat felforrósítok egy serpenyőben és a húsgombócok minden oldalát megkapatom benne. Hozzáadom a gombát és együtt tovább pirítom.
A tököt megpucolom, belsejét kivájom és apróra feldarabolom, majd egy sütőformába rakom. A maradék olajjal meglocsolom, sóval, borssal megszórom és a húsgombócokat és a gombát is mellé halmozom. A sütöben addig sütöm, míg a tök megpuhul (kb. 15 perc).
Ha a gomba és a húsgombóc nagyon pirulna, azokat már előbb is ki lehet venni.
A vajat egy fazékban megolvasztom, belekeverem a lisztet és rövid ideig pirítom. Felöntöm a tejjel és alacsony hőmérsékleten kb. 10 percig főzöm. (Vagyis besamel mártást készítek.)
A lereszelt sajtot a mártáshoz keverem, hagyom felolvadni. A sütöben megsült puha tököt hozzáadom és egy kézi mixerrel pürésítem. Frissen reszelt szerecsendióval, ecettel, sóval, borssal ízesítem.
A húsgombócokat és a gombát is a szószba helyezem, megszórom aprított petrezselyemmel és azonnal kínálom. (Esetleg petrezselymes krumplit is adok hozzá.)
A húsgombócokat és a gombát is a szószba helyezem, megszórom aprított petrezselyemmel és azonnal kínálom. (Esetleg petrezselymes krumplit is adok hozzá.)