Oldalak

szerda, október 25, 2017

Ropogós csirkecomb sütőtökös lencseágyon/Knusprige Hühnerkeulen mit Kürbis auf Linsenbett


(Rezept unten auch auf Deutsch)

Csakis a sütőtök! Most legalábbis jó ideig ez nálam a favorit. Remélem, a családból sem szalad ki senki, ha meglátja a vágódeszkán... Igazán igyekszem változatosan készíteni. Akár leves, vagy édesség formájában is. Most éppen a csirke alá adom, lencse és fokhagyma társaságban. A friss kakukkfű elmaradhatatlan velejárója a receptnek!
Hozzávalók 3-4 személyre:
2 ek olívaolaj
5 db csirkecomb (bőrrel és csonttal)
só, bors
2,5 dl csirke alaplé
2,5 dl marsala, vagy valamilyen más likőrbor
0,6 dl vörösbor ecet
1 kg sütőtök (meghámozva, kimagozva, felkockázva)
10 kakukkfű ágacska
1 egész fej fokhagyma (félbevágva)
4-5 bió narancshéj csík
80 dkg főtt barna lencse (előfőzve, leszűrve)
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A combokat sózzuk, borsozzuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és a combok mindkét oldalát megsütjük benne. (Jó, ha a bőrös felük kissé  ropogósra sikerül.) A megsült combokat egy tálra kivesszük.
A serpenyőt felöntjük az alaplével, likőrborral és az ecettel, majd 1 perc alatt összeforraljuk.
Egy tepsibe belesimítjuk a sütőtök darabokat, a felezett fokhagyma fejet és narancshéjat, ráfektetjük a combokat és a kakukkfű ágakat. Fóliával lefedjük és kb. 30 percig sütjük. Akkor levesszük a fóliát, hozzáadjuk a lencsét és további 10 percig sütjük.
Nagyon finom a visszamaradt szószt kenyérrel, baguette-al tunkolni!

***

Zutaten für 3-4 Personen:

2 EL Olivenöl
5 Hühnerkeulen(mit Haut und Knochen)
Salz, Pfeffer
250 ml Hühnersuppe
250 ml Marsala
60 ml Rotweinessig
1 kg Kürbis nach Wahl (geschält, entkernt, in Stücke geschnitten)
10 Zweige Thymian
1 ganze Knoblauchknolle (halbiert)
4 Streifen Orangenschale von einer Bio-Orange
800g braune Linsen (gekocht, abgetropft)
Backofen auf 200 °C vorheizen. Öl in einer Pfanne erhitzen. Die Hühnerkeulen salzen und pfeffern und gut anbraten, bis sie knusprig sind. Herausnehmen und beiseitestellen.
Pfanne mit Hühnersuppe, Marsala und Essig ablöschen und 1 Min. kochen.
Hühnerkeulen, Kürbisstücke, Thymian, Knoblauch und Orangenschale in einen Bräter geben, mit Alufolie abdecken und 30 Minuten braten. Die Folie entfernen, Linsen dazugen und in 10 Minuten fertig garen.

kedd, október 17, 2017

Sütőtök-dió mini kuglóf narancsszirup öntettel/Mini Kürbis-Wallnuss Gugelhupf mit Orangensirup

(Rezept unten auch auf Deutsch)
Újra benne vagyunk az őszben és vele a sütőtök-szezonban. Én ennek nagyon örülök, hiszen ebből a nagyon egészséges, őszi-téli csemegéből igen sokféle finomság készíthető. Nálam most a dióval alkot párost, ami tökéletes ínyencségnek bizonyult. A narancsszirup már csak "hab a tortán" és természetesen elengedhetetetlen!
Hozzávalók 8 db 180 ml-es mini kuglóf formához:
35 dkg megtisztított, felaprított sütőtök
12 dkg tisztított dió
3 bio narancs
36 dkg finom kristálycukor
16 dkg nyers nádcukor
3 tojás
80 ml jó minőségű olívaolaj (+ valamennyi, a formák kikenéséhez)
30 dkg liszt
 2 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szerecsendió
2 tk sütőpor
mascarpone
A sütőtököt puhára pároljuk egy párolóedényben. Ha ez nincs, akkor fólia alatt a sütőben megsütjük.
Egy villával egy nagyobb tálban pépesre összenyomkodjuk és 30 percig hűlni hagyjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a diót finomra aprítjuk. 2 narancsot forró víz alatt megmosunk, szárazra töröljük és a héját lereszeljük. A levét kifacsarjuk, félrerakjuk.
16 dkg kristálycukrot, a nádcukrot és a tojásokat a tökhöz keverjük és egy mixerrel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat. Beledolgozzuk a a lisztet, fűszereket,
diót, sütőport és a narancshéjat. A tésztával kitöltjük a kiolajozott formákat. (Nem teljesen a peremig, mert sütés közben megnő a térfogata és "kisül" a formából!) 20-25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
Kivesszük a sütőből, egy sütőrácsra borítjuk és hűlni hagyjuk.
A sziruphoz  a maradék narancsot alaposan megmossuk, leszárítjuk és a héját vékonyan lehámozzuk.
A megmaradt 20 dkg cukrot, narancslevet és 4 ek vizet egy kisebb fazékban összekeverjük és közepes hőmérsékleten addig főzzük, míg a cukor felolvad. Ekkor felforraljuk, beletesszük a narancshéjat, redukáljuk a hőmérsékletet és 5-6 perc alatt puhára főzzük.
Lehúzzuk a tűzhelyről és kihűtjük.
Tálaláskor a kuglófokat megszórhatjuk porcukorral (én nem tettem),  leöntjük a sziruppal és mascarponéval tálaljuk. 
Nagyon finom, mutatós, sokáig friss marad.


***
Zutaten für 8 x 180 ml mini Gugelhupfform:
350 g Kürbisfruchtfleisch
120 g Walnusskerne 
3 Bioorangen
360 g Feinkristallzucker
160 g Roh-Rohrzucker
3 Eier
80 ml mildes Olivenöl (+ Öl für die Förmchen)
300 g Mehl 
2 TL Zimt, gemahlen
1 TL Ingwer, gemahlen
1 TL Muskatnuss, gemahlen
2 TL Backpulver
250 g Mascarpone
Kürbisfruchtfleisch in 3 cm große Würfel schneiden und in einem Dampfeinsatz in einem großen Topf mit kochendem Wasser 10 bis 15 Minuten weich dämpfen. Mit einer Gabel in einer Schüssel zerdrücken und 30 Minuten auskühlen lassen.
Backrohr auf 180 °C vorheizen. Walnusskerne fein hacken und beiseitestellen. 2 Orangen heiß waschen, trocknen und Schalen fein abreiben, Saft auspressen und beiseitestellen. 165 g Feinkristallzucker, Roh-Rohrzucker und die Eier zum Kürbis geben und mit dem Mixer gut verrühren. Öl einrühren. Mehl, Gewürze, Walnüsse, Backpulver und die Orangenschalen einrühren, bis ein glatter Teig entsteht. Teig in acht geölte Förmchen (à 180 ml) füllen und 20 bis 25 Minuten backen, bis der Teig aufgegangen ist (wenn man mit einem Spieß hineinsticht, soll kein Teig kleben bleiben). Herausnehmen, aus den Förmchen auf ein Kuchengitter stürzen, umdrehen und 15 Minuten auskühlen lassen.
Für den Sirup die restliche Orange heiß waschen, trocknen und die Schale dünn abschälen. Restlichen Zucker (200 g), Orangensaft und 4 EL Wasser in einem kleinen Topf bei mittlerer Hitze verrühren, bis sich der Zucker auflöst. Aufkochen, Orangenschale beigeben, Hitze reduzieren und 5 bis 6 Minuten köcheln, bis die Schale weich ist. Vom Herd nehmen und auskühlen lassen.
Die Kuchen mit etwas gesiebtem Staubzucker bestreuen, mit Sirup beträufeln und mit Mascarpone servieren.

péntek, október 06, 2017

Kéksajtos őszi saláta bulgurral és dióval/Herbstsalat mit Bulgur und Weintrauben

(Rezept unten auch auf Deutsch)

Bármelyik nyűgös, hideg estére kiváló vacsora ez az immunerősítő, ízletes saláta, ami pikk-pakk hamar elkészíthető. Én a héten már másodszor állok neki...
Hozzávalók 3-4 személyre:
1 ek ghee (ghí), vagy vaj
1 hagyma
1 ek barna cukor
13 dkg bulgur
5 dkg tisztított dió
4 dkg akácméz
10 dkg magnélküli sz
őlő
1 marék bébispenót
10 dkg kéksajt
só, bors

A bulgurhoz képest dupla mennyiségű vizet felforralunk, kissé megsózzuk, beleszórjuk a bulgurt és 10 perc alatt fedő alatt, alacsony hőfokon készre főzzük.
A ghee-t/vajat egy serpenyőben megolvasztjuk és a megpucolt, vékonyan felkarikázott hagymát üvegesre pirítjuk benne. Megszórjuk a cukorral, pár perc alatt karamellizáljuk. Hozzákeverjük a megfőtt bulgurhoz és hűlni hagyjuk.
Mikor a bulgur már teljesen kihűlt, hozzákeverjük a durvára darabolt diót és a leszemezett szőlőt.
Rácsorgatjuk a mézet és óvatosan összekeverjük.
A kélsajtot belemorzsoljuk, majd a végén a megmosott bébispenóttal tálaljuk. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

***
 Zutaten für 3-4 Personen:
1 EL Ghee
1 Zwiebel
1 EL Brauner Zucker
130 g Bulgur
50 g Walnüsse
40 g Akazienhonig
100 g kernlose Trauben
1 Handvoll Babyspinat
100 g Blauschimmelkäse
Salz, Pfeffer
Zwiebel in feine Ringe schneiden. Ghee in einer Pfanne schmelzen und die Zwiebel bei schwacher Hitze mit dem Zucker einige Minuten karamellisieren lassen. Bulgur mit der doppelten Menge Wasser etwa 10 Minuten köcheln lassen. Anschließend Zwiebel dazu­geben, salzen und kühl stellen.
Wenn es völlig ausgekühlt ist, Walnüsse und Trauben daruntermischen. Honig über den Salat geben.
Blauschimmelkäse in Stückchen schneiden. Salat mit gewaschenem Babyspinat und dem Käse anrichten. Mit Salz und Pfeffer würzen.