Paprika még van a piacon megfizethető áron, így aztán egy gyors elhatározás eredménye lett ez a megszokotttól jóval eltérő töltött paprika. Belevalónak kuszkusz (couscous), juhsajt, olívabogyó és mert kedvem volt hozzá, egy kevéske füstölt sonka is került bele (ez elmaradhat). Nagyon "nekünkvalóra" sikerült...
Hozzávalók 5 paprikához:
5 közepes nagyságú, nem túl húsos, piros,- vagy zöldpaprika
1 marék bazsalikom
10 dkg kuszkusz
3 gerezd fokhagyma
5-6 dkg olívabogyó, apróra vágva
3 ek olívaolaj
20 dkg juhsajt
1 ek kakukkfű
20 dkg paradicsom (friss, vagy konzerv, kockára vágva)
1 vöröshagyma
só, bors
A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk. Az ereket és magokat eltávolítjuk.
A kuszkuszt annyi forró vízzel, vagy zöldséglével nyakonöntjük, amennyi a csomag leírásában szerepel ennyi adaghoz. Mikor beszívta a folyadékot, hülni hagyjuk.
A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
Ha füstölt sonkát is akarunk hozzátenni (ami csak jót tesz neki), azt is felkockázzuk/felaprózzuk.
A fokhagymát, olívát, sót, borst, fűszereket, az összemorzsolt juhsajtot, (felaprított füstölt sonkát) a kuszkuszhoz adjuk és alaposan elkeverjük.
A tölteléket a paprika csónakokba töltjük és egy kiolajozott tűzálló tálba fektetjük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a megpucolt, felaprított hagymát megfuttatjuk benne. Hozzáadjuk a paradicsomot, röviden felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kis cukrot is beleszórhatunk, ha túl savanyúnak tűnik.
A paradicsomszószt ráöntjük a töltött paprikákra és 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Oldalak
▼
péntek, szeptember 29, 2017
szerda, szeptember 13, 2017
Citromos csirkehúsleves lencsével és cukkinivel gazdagítva
Mikor az ember lánya 2 hét kihagyás után levesre vágyik, nem igazán van türelme órákat a fazék fölött tölteni. Így aztán egy gyors, pikáns, nem megszokott csirkehúsleves kerekedett a hűtőben talált alapanyagokból.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg vöröslencse
1 l csirke alaplé (ez nálam legtöbbször van a fagyóban)
3 csirkemell filé, vagy 5 kicsontozott csirke felsőcomb
2 gerezd fokhagyma
40 dkg cukkini
1 bio citrom
4 ek olívaolaj
só, bors
A lencsét a csomagolás leírása szerint megfőzzük, leöblítjük.
A fokhagymát megpucoljuk, laposra összenyomjuk, a húst hideg folyóvíz alatt megmossuk. Az alaplét egy fazékban felforraljuk, beletesszük a húst, fokhagymát és közepes hőmérsékleten, félig lefedve, 15 percig főzzük.
Közben a cukkinit megmossuk és tetszés szerinti formára, de vékonyan, felszeleteljük, esetleg felcsíkozzuk. 1 citromot forró víz alatt megmosunk és 4-5 vékony szeletet levágunk belőle. A maradék rész levét kinyomjuk.
A megfőtt csirkehúst kivesszük a levesből, két villa segítségével nagyobb darabokra szedjük.
A lencsét, cukkinit, húst a levesbe tesszük és 3 még percig főzzük. (A lencse majdnem teljesen szétfő, de ez ne szomorítson el senkit, az íze mindenképpen ott van!)
Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, majd az olívaolajat és a citromkarikákat is belekeverjük.
Azon melegen tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg vöröslencse
1 l csirke alaplé (ez nálam legtöbbször van a fagyóban)
3 csirkemell filé, vagy 5 kicsontozott csirke felsőcomb
2 gerezd fokhagyma
40 dkg cukkini
1 bio citrom
4 ek olívaolaj
só, bors
A lencsét a csomagolás leírása szerint megfőzzük, leöblítjük.
A fokhagymát megpucoljuk, laposra összenyomjuk, a húst hideg folyóvíz alatt megmossuk. Az alaplét egy fazékban felforraljuk, beletesszük a húst, fokhagymát és közepes hőmérsékleten, félig lefedve, 15 percig főzzük.
Közben a cukkinit megmossuk és tetszés szerinti formára, de vékonyan, felszeleteljük, esetleg felcsíkozzuk. 1 citromot forró víz alatt megmosunk és 4-5 vékony szeletet levágunk belőle. A maradék rész levét kinyomjuk.
A megfőtt csirkehúst kivesszük a levesből, két villa segítségével nagyobb darabokra szedjük.
A lencsét, cukkinit, húst a levesbe tesszük és 3 még percig főzzük. (A lencse majdnem teljesen szétfő, de ez ne szomorítson el senkit, az íze mindenképpen ott van!)
Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, majd az olívaolajat és a citromkarikákat is belekeverjük.
Azon melegen tálaljuk.