Magában is, de főleg gombócokhoz (pl. sonkával töltött, tepertős) ajánlom. Gyorsan elkészíthető, egészséges és nagyon finom!
Hozzávalók:
75 dkg friss savanyú káposzta
2 ek zsír/olaj
1 fej hagyma, finomra vágva
2,50 dl alap húslé
2 babérlevél
7 fekete bors(egész)
1/2 ek boróka bogyó
cukor
só
Ha a káposzta túl savanyú és enyhébben akarom, hideg vízzel röviden leöblítem, lecsepegtetem.
só
Ha a káposzta túl savanyú és enyhébben akarom, hideg vízzel röviden leöblítem, lecsepegtetem.
A zsiradékban a hagymát megfuttatom (esetleg egy kevéske cukrot is lehet vele karamelizálni), hozzákeverem a káposztát és kissé megpirítom, hogy egy kis színt kapjon. A húslével felöntöm, a fűszereket hozzáadom és közepes hőmérsékleten puhára párolom, kb. 30 perc. (Ha szükséges kevéske cukorral ízesítem.) Langyosan tálalom.
***
750 g Sauerkraut
2 EL Butterschmalz (Öl, Schweineschmalz)
1 Zwiebel, fein gehackt
1 Zwiebel, fein gehackt
250 ml Fleischbrühe
2 Lorbeerblätter
7 Pfefferkörner
1/2 EL Wacholderbeeren
7 Pfefferkörner
1/2 EL Wacholderbeeren
Salz
Zucker
Sauerkraut kosten, wenn es zu sauer ist, in einem Sieb mit kaltem Wasser abspülen und abtropfen lassen.
In Schmalz/Öl Zwiebel angehen lassen. (Wenn der Zwiebel glasig, kann man ein wenig Zucker zugeben und karamellisieren.) Sauerkraut zugeben
und etwas Farbe annehmen lassen. Mit Fleischbrühe ablöschen. Gewürze zufügen. Bei mittlerer Hitze garen bis das
Kraut bissfest/weich geworden ist.
Sauerkraut auf Tellern anrichten, und die Knödel darauf setzen.