péntek, március 05, 2021

Narancstorta mandulával

Mikor az ember valami édességre vágyik, de tudja, hogy csak módjával szabad, na, akkor jön ez a sütemény.
Egy délután, kettesben, a fél tortaforma tartalmát eltüntettük úgy, hogy nem volt semmiféle lelkiismeret furdalásunk.
Az ellenállhatatlan aromáért és a kellemesen szaftos állagért az a két bio narancs héja és húsa felel, amelyek a sütemény karakterét adják. A narancsíz tökéletesen megmarad, úgy hogy egy leheletnyi finom fanyarság is érezhet
ő benne. Ez olyan kuriózumot kölcsönöz a tortának, ami a legkevésbé sem árt neki.
Hozzávalók 10 személyre (24 cm-es átmér
őjű tortaformához):
2 db bio, kb. á. 150 g-os narancs
5 tojás
20 dkg finomított kristálycukor
23 dkg finomra darált mandula
2 ek mandulalap (szeletelt mandula)
porcukor a beszóráshoz
A süt
őt 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés).
A narancsokat forró vízzel lemossuk, leszárítjuk, a héjával együtt feldaraboljuk (ha magos, akkor a magokat eltávolítjuk). Egy fazékban 1 ek vízzel, fed
ő alatt 1/2 órát gyengén pároljuk, amivel a keserű íz eltűnik, puha lesz és a folyadék is elpárolog.
Mikor kih
űlt, aprítóval, vagy botmixerrel pürésítjük.
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét (csipet sóval) kemény habbá verjük, miközben a cukor felét (10 dkg)
apránként hozzákeverjük.
Egy másik tálban a tojássárgákat a maradék cukorral 3 perc alatt krémesre verjük. (Fontos, hogy a cukor felolvadjon benne.)
El
őször beleadjuk a narancspürét,  majd a darált mandulát és alaposan elkeverjük.
A felvert tojásfehérjéb
ől óvatosan, kanalanként keverünk hozzá, hogy össze ne törjön a hab.
Egy süt
őpapírral kibélelt tortaformába simítjuk és megszórjuk a mandulalapokkal.
A süt
ő középső sínére toljuk és kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróba! (Ha nagyon barnulna, sütöpapírral letakarjuk a tetejét.)
A formában hagyjuk h
űlni, majd óvatosan tortatálra csúsztatjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk kevés porcukorral.

Eredeti recept innen, kisebb változtatással

vasárnap, február 14, 2021

Gombaszószos Spätzle, másnéven nokedli

Kissé ugyan eltér a sielők által jól ismert Käsespätzle rokonától, ám ez is nagy sikert arathat a tészta kedvelők körében.
Igazi egytálétel, ami szinte bármikor jólesik. Mindegy, hogy tél van, vagy nyár...
Nem kell hozzá nagy ördöngösség, hamar megvan és rettent
ő egyszerű. Egy jó adag friss salátával fejedelmi ebéd/vacsora válhat belőle.
Ha valaki még fokozni akaraja, a végén megszórhatja sült hagymakarikákkal. Garantáltan nem ront rajta :-D

Hozzávalók 3-4 személyre:
50 dkg barna csiperke
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 marék aprított petrezselyem
15 dkg karakteres ízű sajt (pl. hegyi sajt)
2 ek vaj
50 dkg előfőzött nokedli, illetve Spätzle, azaz Specli, ami a mi nokedlink sváb megfelelője, csak kissé vékonyabb és kissé hosszabb
2 dl tejszín
1 dl zöldségalaplé
só, bors, szerecsendió
A gombát megpucolom, negyedelem. (Ha nagyobbak a fejek, nyolcadolom.) A hagymát lehéjazom, felaprítom. A sajtot durvára lereszelem.
A vajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítom, a hagymát üvegesre párolom benne, majd a gombát is hozzákeverem. Folyamatosan kevergetve megpirítom és meghintem a petrezselyem felével, hozzáadom a nokedlit (Spätzle-t). Felöntöm a tejszínnel és a zöldségalaplével, hagyom összeforrni.
Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítem, rászórom a sajtot és alaposan elkeverem.
Tányérokra porciózom, megszórom a maradék petrezselyemmel és kínálom...
Friss zöldsalátával királyi étek!

péntek, február 05, 2021

Hamis vadas maradékból

Ez az a helyzet, mikor elfogy, vagy nagyon kevés lé marad a marhahúslevesből, illetve zöldség sincs már, de megmaradt egy  adag finom főtt marhahús. Ilyenkor, mint kamaszkoromban nagyanyámtól láttam, jöhet a hamis vadas, amit mindenki szeret, mert a hús ekkor már olyan puha, hogy szinte olvad a szájban. Mellé a mártás meg aztán a csuda... (legalábbis így emlékszem). Nekiálltam.
Sikerrel debütált, máskor is el
őveszem, ha helyzet lesz...
(Persze, könnyebb, ha marad zöldség is, akkor igazán hamar gy
őzelemre jutunk.)
Hozzávalók (csak hozzávet
őlegesen, mert a maradék hús arányában kéne a mártás, persze nem baj, ha túl sok lesz, mehet például egy kevenc  tésztára.
Ha maradt egy kis lé is a marhahúslevesb
ől, külön siker, hiszen ha a mártáshoz való zöldséget ebben főzzük, az máris ízesebb lesz.):
10 dkg füstölt szalonna
2-3 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
kis darab zeller
1 fej vöröshagyma
1 ek cukor
1 tk mustár
2 dl száraz fehérbor
1 babérlevél
1/2 bio citrom lereszelt héja
2 dl tejföl
1 ek liszt
A répaféleségeket, zellert, vöröshagymát megpucolom. A répát a petrezselyemgyökérrel vékonyan felkarikázom, zellert kisebb darabokra vágom, vöröshagymát felaprítom.
A szalonnát felkockázom, egy fazékban kiolvasztom, majd egy sz
űrővel kiszedem, félrerakom (majd holnap a túrós tésztát megszórom vele ;-)
A forró zsírban megpirítom a répaféléket, zellert és a hagymát. Megszórom a cukorral és s
űrűn kevergetve karamellizálom a zöldséget. Hozzákeverem a mustárt, citromhéjat és felöntöm a borral. Mikor a bor nagyjából elpárolgott, beledobom a babérlevelet és felöntöm annyi maradék levessel, hogy 2-3 ujjnyira éppen csak fedje a zöldségeket. (Ha nem maradt leves, vízzel is jó, de ekkor még sóval, borssal fűszerezni is kell.)
Fed
ő alatt, addig főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak. (Amennyiben maradt főtt zöldség a levesből, nem kell főzni, csak átforralni.) A végefelé  hozzáteszem a levesből megmaradt, felszeletelt marhahúst, hogy átmelegedjen (ezt lehet később is, a kész mártásban felmelegíteni).
A húst egy tálra kiemelem, letakarva melegen tartom. A f
őzőlevet egy külön tálba átszűröm. A babérlevelet eldobom, a leszűrt zöldségeket kevéske lével pürésítem.
A tejfölbe belekeverem a lisztet és annyi f
őzőlevet, hogy egy habverővel simára keverhető legyen.
Egy újabb fazékban a pépesítet zöldséget a lisztes tejföllel jól összeforralom. Ha túl s
űrű, további főzőlét adok hozzá. Szükség esetén sóval, mustárral, cukorral, cirtomlével ízesítem. (Egy pikánsan savanykás-édes íznek kell dominálnia.)
A szeletekre vágott húst a forró mártással és zsemle-, illetve szalvátagombóccal tálalom.

csütörtök, január 28, 2021

Marhahúsleves

Tudom, tudom, ez az a leves, ami már majdnem minden gasztroblogos oldalán megtalálható és az interneten is  rengetegszer ránk köszön, de valahogy nálam ez eddig még mindig elmaradt. Most végre sikerült egy valamirevaló fotót is készítenem róla, így nem volt mese, közreadom.
Ebben az esetben igazán a fűszerezésére figyeltem, ami nagyon meghálálta magát. Sikerült egy olyan igazi vasárnapi, tisztességes húslevest főznöm, amire senki nem panaszkodott és nem maradt belőle másnapra egy kanálnyi sem.

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg marha leveshús (pl. fartő, rostélyos, szegy, ökörfark...)
3-4 db kisebb méretű marha velős csont
60 dkg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zellergumó...)
1/4 rész kis fej kelkáposzta (mi nagyon szeretjük)
1 fej vöröshagyma
1/2 szál póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
15-20 db szemesbors
2 cm friss gyömbér
2 babérlevél
szárított, vagy friss zellerszár
1 kis csokor petrezselyem
1-2 db szegfűszeg
4-5 db szegfűbors
1 mk őrölt szerecsendió
néhány szál sáfrány

opcionális: cseresznyepaprika
(Valahol olvastam, hogy jót tesz a húslevesnek, ha a húst legelőször forró vízzel leforrázzák, pár percig állni hagyják, majd leöntik róla és csak ezután öntik fel hideg vízzel. Állítólag így sokkal tisztább lesz a leves. Most ezt kipróbáltam, és valóban tapasztaltam, hogy kevésbé habzott fel.)
Igyekeztem a konyhámban található legnagyobb fazékkal indítani. Legaljára helyeztem a velős csontokat, miután a végeit sóval bedörzsöltem, hogy a velő főzés közben ki ne essen. (Működött!)
Erre fektettem a leforrázott leveshúst és felengedtem a fazekat kb. 3,5 l hideg vízzel. Alacsony hőmérsékleten, fedő nélkül főzni kezdtem, amíg gyöngyözni indult és közben szűrő segítségével szedtem le a keletkezett habot.
Ekkor hozzáadtam a papír teafilterbe (vagy teatojásba) csomagolt fokhagymát, szemesborsot, gyömbért, szegfűszeget, szegfűborsot és kicsit megsóztam.
A hagymát egészben hagytam, csak a legkülső héját szedtem le (szép színt adott), így raktam a babérlevéllel együtt a levesbe, ami takarékon gyöngyözve főtt kb. 1/2 órát.
A megtisztított, egybehagyott répákat (a nagyon vastagokat félbevágtam), a nagyobb szeletekre vágott zellert, karalábét, zöldpaprikát, pórét, zellerszárat, csokor petrezselymet, kelkáposztát, (cseresznyepaprikát) ekkor adtam hozzá. Beleszórtam a szerecsendiót és nagyon lassan, fedő nélkül kb. 3 órát főztem. (Ha még nem puhultak meg a benne levők, természetesen tovább kell.) Főzés közben kicsit utána sóztam és a vége felé beleadtam a sáfrányt.
Mikor úgy t
űnt, hogy minden rendben megfőtt, félrehúztam a fazekat és 10 percig pihenni hagytam.
Ezután egy külön edénybe, vigyázva kiszedtem a zöldségeket, a húst és a csontot, majd nagyon óvatosan, hogy ne kavarodjon fel, egy  s
űrű szűrőn (amibe előzőleg egy gézlapot helyeztem), merőkanállal (!) átszűrtem a levest. Amit nem lehetett megenni (pl. babérlevél stb...), külön tálkába szedtem és kidobtam.
A csontból kiütögettem a vel
őt, pirítósra kentem, sóztam, őrölt borssal megszórtam és a leves tálalása előtt azon mód megettük.
A húslevest általában saját gyártmányú cérnametélttel tálalom (most is ez történt), ezt kevés leveslében f
őztem ki.
Tálaláskor
a zöldségeket és a húst külön tányérokon kínáltam, mert van aki a levessel együtt szereti és van aki, mint például én, a leves után, mustárral eszi.

péntek, január 22, 2021

Frankfurti leves, avagy kelkáposztaleves virslivel

Mert a húsleveshez nem használtam fel az összes kelkáposztát, ugyan mi legyen a maradékkal? Természetesen frankfurti leves, vagyis kelkáposztaleves virslivel, gyerekkorom nagy kedvence. A virsli ott lapult a hűtőben és a többi hozzávalót is sikerült felkutatni, ezzel adva volt a sikeres munka első előfeltétele.
Miután ronda hideg is volt kinnt, gondoltam duplán jót fog tenni.
Ráadásul olyan hamar megvolt és annyira ott volt benne minden, hogy csak néztem és ettem.
Végül is azt hiszem, ez az egyik legjobb helye a virslinek...
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg jó min
őségű frankfurti virsli (én, Radatz Teewüstel-t)
1-2 ek zsiradék, vagy étolaj (én, kacsazsírt)
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk pirospaprika
1 tk
őrölt kömény
2 tk majoránna
1/4 darab kelkáposzta
2 db közepes burgonya
só, bors
2 dl tejföl
1 ek liszt
A kelkáposztát megmossuk, torzsáját kivágjuk és csíkokra vágjuk. A krumplit meghámozzuk és felkockázzuk.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük a zsiradékot és megpirítjuk benne a felkarikázott virslit.  Ezután kiszedjük egy külön tálra és lehet
őleg  melegen tartjuk.
A visszamaradt zsiradékon (ha kevés, adjunk hozzá további zsiradékot) megfonnyasztjuk a megtisztított és apróra vágott hagymát, fokhagymát.
Lehúzzuk a tüzröl és belekeverjük a pirospaprikát, majd a kelkáposztacsíkokat. Alacsony lángon folyamatosan kevergetve pirítjuk, hogy kissé összeessen.
Hozzáadjuk a krumplikockákat és felöntjük
1,2 l vízzel.
F
űszerezzük a köménnyel, majoránnával, sózzuk, borssal megszórjuk.
Közepes lángon, félig lefedve puhulásig f
őzzük (kb. 15 perc).
Közben készítsünk habarást a tejfölb
ől és lisztből 1 merőkanál leveslével felöntve. Ezt hozzákeverjük a forró leveshez, majd a virslikarikákat is beleadjuk. Még egyet rottyantunk rajta és lehet is tálalni...

csütörtök, január 14, 2021

Túrós pogácsa

Ez az a pogácsa, ami mindenkinek kell! (Apróséf oldalán találtam, kisebb változtatással magunk mennyiségére, szájízére igazítottam.) Fantasztikusan könnyű, légies, nagyon egyszerű és miután én most igazi, házi túróval készítettem, egyértelműen éreztem benne a túró enyhén savanykás zamata mellett az édeskés tejízt is. Persze, ha nem sikerül házi túróhoz jutni, gondolom, jobbfajta üzletivel is hasonló siker lesz. Igazán kicsi pogácsaszaggatóval érdemes dolgozni, így az ember egy falatra bekapja. Igazi bor,- sörkorcsolya... (tea mellé sem rossz ;-)
Hozzávalók:
1/2 dl tej
1 kk cukor
15 g friss éleszt
ő
25 dkg finom búzaliszt
1 dkg só
25 dkg vaj
25 dkg félzsíros tehéntúró
1 tojás sárgája
A langyos tejhez adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az éleszt
őt. Egy szalvétával lefedve tegyük félre.
A lisztbe belekeverjük a sót és morzsoljuk el benne a vajat. Hozzáadjuk a túrót és az éleszt
őt, majd addig gyúrjuk, míg rugalmas tésztát kapunk. (Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy kis lisztet.)
Fóliába csomagoljuk és 2-3 órára, de legjobb egy éjszakára, a h
űtőbe pihentetjük.
A sütőt melegítsük 200 fokra. Vegyük ki a tésztát és gyúrjuk ismét át. Nyújtsuk vékonyra, majd a felét kenjük le a tojássárgával és hajtsuk rá a másik, nem bekent tésztafelet.
Nyújtsuk megint olyan vékonyra mint el
őzőleg és újra kenjük meg a felét a tojássárgával, majd a száraz tésztafelet hajtsuk rá.
Végül nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és egy kb. 4 cm átmér
őjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd a tetejüket kenjük le a maradék tojással. Rövid pihentetés után a sütő középső sínere tolva 20-30 perc alatt süssük készre, míg a teteje szép világosbarna színt kap.
Abbahagyhatatlan...

hétfő, január 04, 2021

Korianderes lencsefőzelék

Az új esztendő első napján nálunk is, mint sok más helyen, valami lencsés étel dukál. Most, mert kissé elegem volt az évvégi dínom-dánomból, egy egyszerű főzelék lett belőle, ami kissé máshogy ízesítve, igazi újévi "örömétek" lett. Remélem, az év többi napján is ilyen finomra sikerül minden, ami tőlem az asztalra kerül...
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg száraz lencse
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 1/2 tk koriander
2 babérlevél
szerecsendió

4 dkg zsiradék (pl. kacsa-, mangalicazsír, napraforgó olaj stb. )
4 dkg liszt
1/2 citrom
2 dl tejföl
só, mustár, (ecet)
A lencsét a csomagolás utasítása szereint
beáztatjuk (vagy nem...).
A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, összezúzzuk.
A lencséről leöntjük a vizet és egy fazékba tesszük. Felöntjük
hideg vízzel, hogy alaposan ellepje, enyhén sózzuk, beledobjuk a babérlevelet, rászórjuk a koriandert, belereszelünk kevéske szerecsendiót és felforraljuk. Visszaveszünk a hőmérsékletből és kb. 25 percig, fedő alatt  puhára főzzük. (Vigyázat, a lencsének nem szabad szétfőnie! Mindenképpen, olvassuk el a csomagolás mit ajánl, mert lencsefajtánként különböző lehet a főzési idő.)
Elkészítjük a rántást (pfúj!). Egy fazékban a zsiradékot felforrósítjuk, a hagymát megfuttatjuk benne, megszórjuk a liszttel, kissé pirítjuk, majd a fokhagymát is hozzákeverjük. Kevés hideg vízzel csomómentesre eldolgozzuk és a lencséhez adjuk. (Helyette lehet a főzeléket behabarni is, ami menete például a fejtett babaleves receptemnél olvasható. Egészségesebb, de nem adja ki azt az ízt, amit a kacsazsír hoz... Szerintem meg az új év első napján minden megengedhető ;-))
Beledobjuk a vékonyan levágott ciromhéjat, hozzákeverjük a tejfölt és jól összeforraljuk.
Szükség szerint sózzuk, kevéske cukorral, mustárral és citromlével, esetleg ecettel ízesítjük.
A babérlevelet és a fokhagymát tálalás el
őtt kihalásszuk és a főzeléket magában, vagy valami feltéttel kínáljuk.

csütörtök, december 10, 2020

Sütőtökös-almás sütemény

Édes zöldség. Ez lehetne a mottója ennek a posztnak, hiszen a sütőtököt (téli tököt) legtöbben sütve, esetleg levesnek ismerik, ám ebben az eseteben egy nagyon finom sütemény alapanyagaként szolgál. Érdemes kicsit utánamenni a megfelelő tökfajtának, mert a hokkaido variáns (japán sütőtök) itt a legnyerőbb. (Persze más fajtával is kiváló.) Alma esetében a Kinek, mi van? elmélet játszik, hiszen akár egyféle fajtát, akár keverve teszünk bele, mindenképpen sikerre számíthatunk.

Hozzávalók egy kb. 39x35 cm-es tepsihez:
40 dkg hokkaido (vagy másfajta, de lehet
őleg ízes) tök
1 kg alma

20 dkg puha vaj

25 dkg finomított kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

csipet só

7 tojás

25 dkg finom liszt

25 dkg rétes liszt

4 tk süt
őpor
10 dkg mandula lapocska

1 tk
őrölt fahéj
1 ek porcukor
Mindenekel
őtt a sütőt kapcsoljuk be alsó-felső sütésre 180 fokra.
A tököt megpucoljuk, vagy megpucoltatjuk ;-)  , a magokat eltávolítjuk és akkora darabokra vágjuk, hogy jól kézbe lehessen fogni, mert ezután kis
lyukú reszelőn lereszeljük.
Az almát meghámozzuk, felezzük, a magházat kivágjuk, ha túl nagy, negyedeljük. A domború részét 6-7-szer hosszába bevágjuk, citromlével megöntözzük. (Nehogy megbarnuljon.)
A vajat 22 dkg cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval kb. 3 perc
alatt kézi mixerrel habosra keverjük.
A tojásokat egymás után beleadjuk, közben keverjük.
A kétféle lisztet a süt
őporral elvegyítjük és a kinyomkodott, lereszelt tökkel szintén belekeverjük a masszába.
A tésztát egy süt
őpapírral kibélelt tepsibe simítjuk és az almaszeleteket a bevágott domború felükkel felfelé a masszába nyomkodjuk.
A mandula lapokkal megszórjuk. A maradék 3 dkg cukrot összekeverjük a fahéjjal és ezzel is meghintjük a tésztát.
Betoljuk a süt
ő középső sínére és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Kicsit h
űlni hagyjuk, csak akkor szeleteljük. Tálaláskor megszórhatjuk kevés porcukorral.