péntek, február 27, 2015

Pikáns lencseleves curry-joghurttal/Pikante Linsensuppe

(Rezept unten auch auf Deutsch)
 
Bár már jóval január elseje után vagyunk, amikor is szinte "kötelező" lencsét enni, hogy szépek és gazdagok legyünk, most újra tányérba került ez a "szupernövény". Nagy százalékban fehérjét, valamint a szervezetünk számára nélkülözhetetlen szabad aminosavat tartalmaz, melyek segítenek a csontok és az izomzat egészséges fejlődésében. De mi nem csak ezért szeretjük...
Hozzávalók 4 személyre:
leves:
20 dkg lencse
1 vöröshagyma
2 fokhagyma gerezd
1 sárgarépa
1/2 póréhagyma
1 friss chilipaprika
3 ek olívaolaj
2 ek sűrített paradicsom
1 l zöldség alaplé
1/2 citrom kinyomott leve
1 marék koriander levél
só, bors
 joghurt:
15 dkg szójajoghurt (alternatív: bármilyen más natúr joghurt)
1-2 tk kristálycukor
1/2 citrom kinyomott leve
1/2 tk currypor
só, bors
Az előáztatott és folyóvíz alatt alaposan átmosott lencsét elegendő vízben 10 perc alatt félpuhára főzöm. Leszűröm és hideg vízzel leöblítem.
A répát megtisztítom, apróra összevágom. A pórét megpucolom hosszába félbevágom és finoman felkarikázom. A chilit hosszába félbevágom, ereitől megszabadítom és felaprítom.  
A tisztított és finomra vágott hagymát és fokhagymát a felforrósított olajon megfuttatom, hozzáadom a pórét és a répát. Rövid ideig együtt pirítom. A paradicsompürét a lencsével és a chilivel szintén belekeverem és felöntöm a zöldséglével. Közepes hőmérsékleten 10-15 percig főzöm, míg a lencse és a zöldség megpuhul. Sóval, borssal és citromlével ízesítem.
A joghurtot a többi hozzávalóval összekeverem, ízesítem és a leveshez kínálom. Aki kedveli, megszórhatja apróra vágott korianderlevéllel.

***
Zutaten für 4 Personen:
Suppe:
200 g Linsen
1 gelbe Zwiebel
2 Knoblauchzehen
1 Karotte
1/2 Stangen Lauch
1 rote Chili
3 EL Olivenöl
2 EL Tomatenmark
1 l Gemüsesuppe
Saft von 1/2 Zitrone
1 Handvoll Korianderblätter
Salz, Pfeffer
Joghurt:
150 g Sojajoghurt, (oder anderer Naturjoghurt)
1,50 TL Kristallzucker
Saft von einer 1/2 Zitrone
1/4 TL Currypulver
Salz, Pfeffe
Einen Topf mit reichlich Wasser zum Kochen bringen. Linsen waschen und ca. 10 Minuten bissfest kochen. Durch ein Sieb abgießen.
Zwiebel und Knoblauch schälen und fein würfeln. Karotte schälen und fein würfeln. Lauch putzen, der Länge nach halbieren und in feine Würfel schneiden. Chili der Länge nach halbieren, Kerne entfernen und in feine Würfel schneiden.
Öl in einem Topf erhitzen, Zwiebel und Knoblauch darin farblos anschwitzen. Karotte und Lauch zufügen und kurz anschwitzen. Tomatenmark, Linsen und Chili zufügen. Mit Suppe aufgießen und bei mittlerer Hitze 10 bis 15 Minuten leise köcheln, bis die Linsen weich sind und das Gemüse gar ist. Die Suppe mit Salz, Pfeffer und Zitronensaft abschmecken.
Joghurt mit den restlichen Zutaten verrühren und abschmecken.
Koriander hacken. Suppe in tiefe Teller geben, mit Joghurt und Koriander garnieren und servieren.
Quelle: Frisch gekocht 11/2013

szerda, február 11, 2015

Engadini diós kocka/Engadiner Nußschnitten


(Rezept unten auch auf Deutsch)

Dióra, mézre, ropogtatásra vágytunk és ez lett belőle... Köszönet Egycsipetnek, akinél megláttam a  mézes-dió négyzetet és persze rögtön muszáj volt megsütnöm. A recepten nem változtattam és ez így volt jó... Hasonlóan finomra sikerült, mint a korábban készített diós kosárkáim, (csak nem olyan macerás) illetve a diótortám (csak mégsem torta). Jól megszórtam sok-sok dióval, így aztán a tészta szinte elveszett alatta. Nem bántuk...
Hozzávalók egy 20x30cm-es tepsihez:
tészta:
250 g finomliszt
120 g porcukor
150 g vaj
csipet só
2-3 ek hideg víz
teteje:
100 g barna cukor
150 g méz
150 g vaj
50 g tejszín
350 g durvára vágott dió
Az omlós tésztához a darabokra vágott hideg vajat a cukorral, liszttel, sóval és 2-3 evőkanál hideg vízzel gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrom, majd fóliába csomagolom és 1/2 órára hidegre teszem.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tetejére valóhoz a tejszínt felforralom. A cukrot egy edényben lassú kevergetés mellett felolvasztom, hozzáadom a mézet és a tejszínt, majd közepes hőmérsékleten kb. 5 percig rotyogtatom, amíg a karamellizált cukor teljesen elolvad benne. A diót durvára összevágom (vagy, hűtőzacskóba teszem és húsklopfolóval a megfelelő apróságra ütögetem) és a vajjal belekeverem a karamellás tejszínbe. Kb. 3 percig főzöm.
A hűtőből kivett tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe egyenletesen belenyomogatom (igazán nyújtani kéne, de ez nálam az omlós tésztánál így egyszerűbb), villával jól megszurkálom, hogy sütés közben ne púposodkon fel és a sütőben 15-20 perc alatt világosbarnára elősütöm.
Kissé hűlni hagyom, majd a mézes-diós keveréket egyenletesen rásimítom a tetejére és további 30 perc alatt készre sütöm.
Ha kihűlt, kockákra szeletelem és a toporgó népnek kínálom. Rettentő finom!!!! (Még harc is lett az utolsó szeletekért...)

***
Zutaten für ein 20x30 cm Backblech:
Teig:
250 g Mehl
120 g Staubzucker
150 g Butter
1 Prise Salz
2-3 EL kaltes Wasser
Füllung:
100 g Brauner Zucker
150 g Honig
150 g Butter
50 g Schlagobers
350 g Wallnüsse (grob hacken)
Für den Teig Mehl mit Staubzucker und Salz versieben. Butter in kleine Stücke schneiden, mit der Mehlmischung verbröseln und alles rasch zu einem Teig kneten. (Wenn nötig Wasser dazu geben.) Teig in frischhaltefolie wickeln und 1/2 Stunden kühl rasten lassen.
Backrohr auf 180 Grad vorheizen.  
Für die Fülle Schlagobers erhitzen. Zucker in einer Pfanne langsam unter Rühren goldbraun schmelzen. Honig und Obers zugeben und langsam köcheln, bis sich der karamellisierte Zucker aufgelöst hat. Walnüsse und Butter zugeben und unter Rühren 3 Minuten einkochen, bis eine dicke, cremigzähe Masse entsteht.
Den Teig auf bemehlter Arbeitsfläche ausrollen (mit Hilfe von Folie oder einem Gefrierbeutel klebt beim Teig ausrollen nichts fest) und in eine gefettete und mit Mehl ausgestäubte Blech legen. Mit einer Gabel mehrmals einstechen und im vorgeheizten Ofen ohne Füllung 15-20 Minuten vorbacken.
Die Nuss-Füllung auf den Mürbteig streichen und ca. 30 Minuten fertig backen. Auskühlen lassen und in Schnitten schneiden. 

péntek, február 06, 2015

Szardíniakrém/Sardellencreme

(Rezept unten auch auf Deutsch)

Vacsora, vagy reggeli, teljesen mindegy... Minden alkalomra tökéletes kenyérre való.
Hozzávalók:
40 dkg olajos szardínia filé
1-2 gerezd fokhagyma
10 dkg  krémsajt (frisssajt, pl Philadelphia)
5 dkg tejföl
1 ek sűrített paradicsom
bors
1/2 csokor petrezselyem
A szardíniát leszűröm, hideg vízzel leöblítem, lecsepegtetem. A fokhagymát megpucolom, összeaprítom. Minden hozzávalót, a petrezselymen kívül, aprító gépbe teszek és pürésítem.
A megmosott és összeaprított petrezselymet a krémhez keverem. Friss, saját sütésű gyökérkenyérrel  kínálom.

***
Zutaten:
40 g Sardellenfilet in Öl
1-2 Knoblauchzehe
100 g Frischkäse
50 g Sauerrahm
1 EL Tomatenmark
Pfeffer
1/2 Bund Petersilie
Die Sardellen abtropfen lassen, unter kaltem Wasser abspülen und abtropfen.
Die Knoblauchzehe schälen und hacken. Alle Zutaten, außer der petersilie, in einen Mixer geben und fein pürieren.
Die petersilie waschen, trockentupfen und unter die Creme ziehen.