péntek, június 27, 2014

Méhcsípés muffin/Bienenstich Muffin


Rezept unten auch auf Deutsch

Kedvelem, ha valami ropogós... Így esett a választás az egyik hétvégén erre a rafinált édességre, aminek a tetején mézes, ropogós mandulalapocskák kelletik magukat. Eddig, muffin formában még nem készítettem, csak süteményként, de azt hiszem, nem volt rossz döntés.
Hozzávalók 12 muffinhoz:
16 dkg vaj
11 dkg porcukor
3 dkg méz
5 dkg mandulalapocska
20 dkg liszt
5 dkg darált mandula
2,5 tk sütőpor
0,5 tk szódabikarbóna
1 tojás
1 tojás sárgája
180 ml aludttej ( esetleg író, alternatív megoldás joghurt)
20 dkg natúr sajtkrém (Philadelphia jellegű)
4 ek porcukor
2 ek rum
20 dkg tejszín
Egy 12 db-os muffin forma mélyedéseit vajjal (1 dkg) vékonyan kikenek és liszttel beszórom, hogy a tészta ne ragadjon majd bele. Sütőt 190 fokra előmelegítem. 
5 dkg vajat, 2 dkg cukrot  3 dkg mézzel felfőzök, beleszórom a mandulalapocskákat. Egyet keverek rajta, lehúzom a tűzről. 
10 dkg vajat felolvasztok. A lisztet összekeverem a darált mandulával, sütőporral, szódabikarbónával és egy csipet sóval. Az egész tojást és a tojássárgát 9 dkg cukorral egy külön edényben jó krémesre kikeverem. A felolvasztott vajat porciónként hozzákeverem, az aludttejet szintén. Ezt a tojásos masszát a mandulás liszttel összevegyítem és elosztom a kilisztezett muffin sütőforma mélyedéseiben. A tetejükre locsolom a vajas mandulaöntetet és a sütő legalsó sínébe tolom. 25 perc alatt készre sütöm, a formában hagyom kihűlni. 
A krémhez a natúr sajtkrémet, porcukrot és a rumot sima krémmé keverem. Hozzáadom a jó keményre felvert tejszínhabot. A kihűlt muffinokat kiemelem a formából, levágom a tetejüket és rásimítom a tölteléket. Visszateszem a levágott kalapokat és kínálom a türelmetlenül toporgó édesszájú közönségnek.

*** 
 
Zutaten für 12 Einheiten:
160 g Butter
110 g Staubzucker
30 g Honig
50 g Mandelblättchen
200 g Mehl
50 g Mandeln, gemahlen
2,5 TL Backpulver
1/2 TL Natron
1 Ei
1 Eigelb
180 ml Buttermilch
200 g Doppelrahm- Frischkäse
4 EL Staubzucker
2 EL Rum
200 g Schlagobers
Eine 12er-Muffinform mit 10 g Butter einfetten und mit Paniermehl ausstreuen. Den Backofen auf 190 Grad vorheizen.
50 g Butter mit 20 g Zucker und 30 g Honig in einem Topf erhitzen. Mandelnblättchen einrühren und vom Herd nehmen.
100 g Butter zerlassen. Mehl, Mandeln, Backpulver, Natron und eine Prise Salz mischen. Ei, Eigelb mit 90 g Zucker cremig rühren, die zerlassene Butter und Buttermilch nach und nach zugießen. Mehlmischung zugeben und alles zu einem glatten teig verrühren. Teig in die Mulden füllen. Mandelguss gleichmäßig darauf verteilen.
Im Backofen auf der untersten Schiene 25 Minuten backen. Herausnehmen und abkühlen lassen.
Für die Füllung die Frischkäse, Puderzucker und Rum gut verrühren. Schlagobers steif schlagen und unter die Creme heben.  Die Muffins waagerecht halbieren und die Unterteile mit der Creme bestreichen. Deckel daraufsetzen.

szerda, június 18, 2014

Bécsi krumplisaláta/Wiener Erdäpfelsalat

Rezept unten auch auf Deutsch

Nagy kedvenc, sokféleképpen készítik, még itt, Bécsben is. Természetesen, az enyémre esküszik a család. Bármilyen sülthöz passzol, de azért mégis a bécsi szelettel a legjobb párosítás. Akkor az igazi, ha langymelegen tálaljuk.
Hozzávalók:
1/2 kg apró szemű, NEM lisztes burgonya (a legjobb a kiflikrumpli)
1 fej lila hagyma, megpucolva, karikára, vagy apróra szeletelve
3 ek apróra vágott snidling
150 ml marha,- vagy zöldségalaplé
3 ek fehérborecet
2 ek étkezési olaj (napraforgó-, repce- vagy kukoricaolaj)
1/2 tk mustár
só, bor, csipet cukor
A héjában puhára főtt krumplit még melegen meghámozom, egy nagy tálba felkarikázom. (A nagyobb darabokat félbevágom.) Elkészítem a páclét az ecetből, olajból, sóból és borsból. Belekeverem a mustárt és hozzáöntöm a forró alaplevet.
A hagymát és a snidliget rászórom a felszeletelt burgonyára, majd leöntöm a marináddal. Legalább 1/4 órát hagyom, hogy az ízek összeérjenek, végül langymelegen tálalom.

***
Zutaten:
500 g festkochende Kartoffeln (Kipferl Kartoffel )
1 fein gehackte oder in Ringe geschnittene Zwiebel
3 EL  in feine Röllchen geschnittener Schnittlauch
150 ml Rind- oder Gemüsebrühe
3 EL Weißweinessig
2 EL Sonnenblumen-, Mais- oder Rapsöl
1/2 TL Senf
Salz, Pfeffer, Prise Zucker
Kartoffeln kochen, schälen und noch lauwarm in Scheiben in eine Schüssel schneiden. Die Marinade aus Essig, Öl, Salz und Pfeffer zubereiten. Den Senf dazumischen und danach die heiße Suppenbrühe.
Die heiße Marinade über die Kartoffeln gießen, Zwiebel und Schnittlauchr unterheben. 15 Minuten einziehen lassen, Salzen, Pfeffern und möglichst noch warm servieren.

csütörtök, június 12, 2014

Zöldborsós spárgaragu halpogácsával/Spargelragout mit Zanderlaibchen

Rezept unten auch auf Deutsch

Spárga, spárga és spárga... Amíg van a piacon, hetente többször is készítem, nem tudok betelni vele. Most egy hal-pogácsával párosítva, amihez fogast (süllőt?) sikerült vennem. Nagyon bejött, azt hiszem másfajta halból is hasonlóan jó.
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg spárga (zöld vagy fehér, de lehet vegyesen is)
15 dkg creme fraiche, vagy tejföl
1 tk dijoni mustár
1 tk étkezési keményítő
10 dkg zöldborsó
1 ek citromlé
1 ek friss tárkony, összeaprítva
25 dkg fogasfilé (bőre nélkül)
3-4 szelet toastkenyér
6 ek tej
1/2 tk bio-citrom héja (lereszelt)
1 ek kapor
1 tojás
1-1 ek vaj, olívaolaj
A spárgát megtisztítom (ha szükséges meghámozom) és 2 cm-es darabokra vágom. 1 l enyhén sós, cukros vízben puhára főzöm, leszűröm, a levét közben felfogom és félreteszem.
Egy serpenyőben a vajat és olívaolajat felforrósítom, a spárgát röviden megkapatom benne és felöntöm a félretett főzőlével. A keményítővel kissé besűrítem, majd hozzákeverem a creme fraice-t és a mustárt. Beleadom a zöldborsót és 5 percig alacsony hőmérsékleten együtt rotyogtatom. Citromlével, tárkonnyal, sóval és borssal fűszerezem.
A halfilét összeaprítom, a toastkenyér héját levágom és beáztatom a tejbe. Kinyomkodom alaposan és összekeverem a citrom héjjal, összevágott kaporral és tojással. Megsózom, megborsozom. A masszából pogácsákat formálok és 1-1 ek vaj-olívaolaj keveréken közepes hőmérsékleten mindkét oldalát aranybarnára sütöm. A spárgaraguval és petrezselymes burgonyával kínálom.
***
4 Portionen:
500 g Spargel (grün und weiß) 
150 g Creme fraiche
1 TL Dijon Senf
1 TL Speisestärke
100 g Erbsen
1 EL Zitronensaft
1 EL Estragon
250 g Zanderfilet (ohne Haut)
3 Scheibe Toast
6 EL Milch
1/2 TL Bio-Zitronenschale
1 EL Dille
1 Ei
Spargel putzen, schälen und 2 cm Stücke schneiden. Abschnitte in 1 l Wasser weich kochen.Fond abseihen.
In eine Pfanne je 1 TL Butter und Olivenöl erhitzen, Spargel darin kurz anbraten, mit Fond aufgießen. Creme fraiche, Senf und Stärke verrühren und in den Fond rühren. Erbsen zugeben und 5 Minuten mitkochen, mit Zitronensaft, Estragon, Salz, Pfeffer abschmecken.
Zander klein schneiden, Toastbrot entrinden, in der Milch einweichen. Gut ausdrücken, mit den restlichen Zutaten vermischen, salzen und pfeffern.
Aus Masse Laibchen formen, in je 1 EL Butter und Öl bei mittlerer Hitze beidseitig fertig braten. Mit dem Spargelragout und Erdäpfeln servieren.

hétfő, június 09, 2014

Fenyőmagos spárgakrém/Spargel-Aufstrich mit Pinienkernen

Rezept unten auch auf Deutsch

 ... és még mindig zöld spárga (remélhetőleg kapható). Könnyű kora nyári vacsora, reggeli, zöld spárga-kence, kevés hozzávalóból.

Hozzávalók:
25 dkg zöld spárga
5 dkg fenyőmag, vagy más pl. dió, mogyoró, mandula, durvára darabolva
20 dkg Philadelphia, vagy más natúr krémsajt
15 dkg creme fraiche, vagy tejföl
1/2 csomag snidling
A megmosott, megtisztított spárgát enyhén sós-cukros vízben  megfőzöm. Ha kész, jeges vízbe mártom néhány másodpercre,  majd jól lecsepegtetem. Hosszába negyedelem és apróra összevágom. Egy salátástálba összekeverem a krémsajtot a creme fraiche-el, sózom, borsozom. A spárgát, a magokat és az összeaprított snidlinget is belekeverem. Friss, ropogós kenyérszeletekre kenem.

***
Zutaten:
250 grüner Spargel
50 g Pinienkerne
200 g Frischkäse
150 g Creme fraiche
1/2 Bund Schnittlauch
Der Spargel waschen, holzige Enden abschneiden, in leicht gesalzenem und gezuckertem Wasser bissfest garen. Herausnehmen, kalt abschrecken und gut abtropfen lassen. Die Spargelstangen längst vierteln, in kleine Würfel schneiden. Den Schnittlauch waschen, in feine Röllchen schneiden. Den Frischkäse mit der Creme fraiche glatt verrühren, mit Salz und Pfeffer würzen. Spargel, Pinienkerne und Schnittlauch unter die Creme rühren. Dazu passt am besten Bauernbrot oder Baguette.

szerda, június 04, 2014

Kora nyári saláta zöld spárgával, retekkel és újhagymával

Kedvencem idén a zöld spárga, nemcsak azért, mert többnyire nem kell a pucolással kínlódnom (bár most ezt kissé "lehéjaztam"), hanem valahogy az íze idén jobban passzol a receptjeimhez. Pikk-pakk és csoda vacsora tálalható, rövid idő alatt, és ami nem utolsó, irtó egészséges.

Hozzávalók:
10 dkg zöld spárga
2  ek cukor
1/2 citrom leve
csipet só
1 kis fej római- vagy jégsaláta
1 csomag újhagyma
1 sárgarépa
1 csomag retek
50 ml olívaolaj
2 ek almaecet
2 gerezd zúzott fokhagyma
porcukor ízlés szerint
A spárgák végeit levágom, megtisztítom és 2-3 cm-es darabokra vágom. Annyi vizet, amennyi éppen ellepi, felforralok, megsózom, megcukrozom, hozzáadom a citrom levét és néhány perc alatt roppanós puhára főzöm a spárgát. Leszűröm és hűlni hagyom.
Az öntethez az olívaolajat összekeverem az almaecettel, zúzott fokhagymával. Megsózom és porcukorral ízesítem.
A megmosott salátát tetszés szerinti darabokra vágom/tépkedem, az újhagymát megtisztítom és felkarikázom. A retket megmosom, felkarikázom (ha túl nagyok, felezem), a megtisztított sárgarépát finomra lereszelem. Az összes zöldféleséget összekeverem egy salátástálban és megöntözöm az öntettel. 1/2 órát hűtőben hagyom, hogy az ízek összeérjenek.