csütörtök, augusztus 16, 2012

Pestós-juhtúrós pogácsa/Pogatschen mit Schaftopfen und Pesto

(Rezept unten auch auf Deutsch)
A jó múltkor Erdélyből hozott juhsajtból sikeresen juhtúrót kreáltam, ami a napokban töltött ravioliban landolt. Egy kevéske megmaradt belőle, abból találtam ki ezt a pogácsát. Mondhatom, igazán másnapra "ért" be. A pesto markáns íze fantasztikusan passzol a juhtúróéhoz. TS, aki pedig nem nagy pogácsa és társai rajongó, az üres tányér mellöl panaszos szemrehányások közepette követelt ki a következő napokra egy újabb tepsit belőle.

Hozzávalók (egy tepsihez elegendő):
17 dkg juhtúró
2 ek genovai pesto
20 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojásságája
3,5 g szárított élesztő

1 tojás a kenéshez
Az összes hozzávalót egy mély tálba öntöttem és jó alaposan, sima tésztává gyúrtam. Folpackba csomagoltam és 2 órára hűtőbe tettem. Egy lisztezett gyúródeszkán kb. 2 mm vastagra kinyújtottam, majd a tészta felét a kissé felvert tojással megkentem. A száraz részt ráhajtottam. Ezután a tésztát 90 fokkal elfordítottam és most is csak a felét kentem meg a tojással, majd a száraz részt ráhajtottam. Ezután kb. 1 cm vastagra nyújtottam a tésztát és 3 cm átmérőjű pogácsa kiszúróval kiszaggattam. A tetejüket a maradék tojással megkentem és előmelegített, 200 fokos sütőben aranybarnára sütöttem. Napokig (hacsak közben el nem fogy) friss, finom rágcsa.
(A tojáskenegetés ötlete a desszert.eu oldaláról való.)

Zutaten für 1 Backblech
170 g Schaftopfen
2 EL Pesto Genovese
200 g Mehl
200 g Butter
1 Dotter
3,5 g Trockenhefe
Salz
Ei zum Bestreichen
 Mehl, Hefe, Salz, Pesto, Dotter mit dem Topfen und der Butter zu einem glatten Teig verarbeiten. Mindestens 2 Stunden im Kühlschrank ruhen lassen. Anschließend 0,3 cm dick ausrollen. Die Hälfte des Teigs mit Dotter bestreichen, die zweite Teighälfte darüberklappen. Um 90 Grad drehen, wieder hälftig bestreichen und die trockene Teighälfte wieder darüberlegen. Kleine Kreise von ca. 3 cm ausstechen. Auf ein gefettetes Backblech setzen und mit dem restlichen Ei bestreichen.
Im vorgeheizten Backofen bei starker Hitze, so ca. 200 Grad bei Ober- und Unterhitze goldgelb backen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése