vasárnap, november 29, 2009

Puncsesszencia/Punschessenz



Rezept unten auch auf Deutsch

Évek óta készítem ezt az Adventkor annyira kedvelt nagyon finom italt, aminek a receptjét kolleganőmtől kaptam már évekkel ezelőtt. Advent nem lehet azóta nélküle. Állítom, versenyre kell bármelyik karácsonyi vásáron árult punccsal, sőt...
Hozzávalók:
6 nagy narancs leve
4 citrom leve
1/4 l víz
70 dkg (barna) cukor
citromhéj
1/2 l nagyon jó minőségű, 70 %-os rum
Fűszerek: darab fahéj és gyömbér, 10-15 db szegfűszeg, csipet kardamom
A vizet felforralom és feloldom benne a cukrot. A fűszereket és a narancs- illetve citromlevet is hozzáadom és egy darabig állni hagyom. Mikor kihűlt hozzáadom a rumot és egy napig nyugton hagyom.
Másnap leszűröm, üvegekbe töltöm  és címkézem a barátoknak (vagy házi használatra a kamrába teszem, hogy ne fogyjon el még aznap...).
Fogyasztáskor valami télre való teába 2-3 snapszos pohárral löttyintek belőle. Vigyázat, nagyon itatja magát!
*** 

Zutaten:
6 große Orangen
4 Zitronen
25 ml Wasser
700 g brauner Zucker
1 Stange Zimt
1 Stück Ingwer (etwa 10 g)
10-15 Nelken
1 Msp Kardamom 
1/2 l Rum (70 %)
Wasser erhitzen, den Zucker darin auflösen. Die Gewürze und Saft von Orangen und Zitronen zugeben, einige Zeit ziehen lassen, abkühlen. Danach mit dem Rum übergießen und 1-2 Tage stehen lassen, dann durch ein Sieb geben. In heiß ausgespülte Flaschen füllen. 
Ich beschrifte die Gläser für Freunde oder lege sie in die Speisekammer, damit sie nicht gleich aufgegessen werden. Die Punsch-Essenz hält mehrere Monate. Mit Tee lässt sich daraus ganz schnell ein aromatischer Punsch zubereiten.

Mandulás-mézes szelet

Az első Advent-vasárnapi ebéd méltó befejezése volt ez a finom sütemény, amit tegnap este sütöttem. Így volt jó, mert legalább egy nap kell hozzá, hogy az ízek összeérjenek és a halmazállapota optimális legyen. Estére egy darab sem maradt... (illetve Rékának még egy.)

Hozzávalók 20 szelethez:
150 g liszt
1/2 tk őrölt szerecsendió
60 g őrölt mandula
110 g barna cukor
90 g olvasztott vaj
3 db enyhén felvert tojás
55 g barna cukor
90 g méz
100 g tejcsokoládé, olvasztott
200 g mandulastift (mandulaforgács)
A sütőt 180 fokra (kever
őtárcsás 160 fok) előmelegítem. Egy négyzet alakú tepsit sütőpapírral kibélelek, hogy a pereméig érjen.
A lisztet, szerecsendiót, őrölt mandulát, cukrot és vajat összekeverem és a formába nyomkodom. Kb 12 percig a sütőben sütöm, hűlni hagyom.
A sütő hőmérsékletét 160 fokra redukálom (keverőtárcsás 140 fok). A tojást, cukrot és mézet összevegyítem. Az olvasztott csokoládét hozzáadom és a masszát a kihűlt tésztára kenem. Mandulaforgáccsal megszórom.
Kb 40 perc alatt készre sütöm, a tepsiben hagyom kihűlni. Mielőtt felvágom több órára hideg helyre teszem.

szombat, november 28, 2009

Csöben sült tésztafészkek

Ez a szombat kicsit eltért a megszokottól, mert annyi elintézni valóm volt, hogy a fözésre most a szokottnál is kevesebb idöm maradt (leves kimarad). Valami gyors, könnyü (mondaná Max), de mégis különleges kellene. Egy kis vicek-vacak reklám füzetecskében, ami már majdnem a szemétbe landolt, láttam meg ezt a jópfa tésztaféleséget. Hát olyan finom lett, hogy hüüüüüü......ha. Viszonylag hamar elkészültem vele, jó ettünk, aztán rohantam, hogy el ne késsem az Ágival való találkámat, amit már nagyon vártam. Kicsit sétáltunk a gyönyörüen kivilágított Graben-en, és egy kellemes kávézás mellett a Café Griendsteidl-ben olyan jót diskuráltunk, mi blogosok, mintha már évek óta ismertük volna egymást. (Gondolom, erröl a hétvégi kirándulásáról majd részletesen beszámol a blogjában.)

Szóval, a recept 4 személyre,
hozzávalók:
1 fej hagyma
2 fokhagymagerezd
1-1 piros és sárga kalifornia paprika
11,5 ek olivaolaj
500 g darált marhahús
1 ek paradicsompüré
150 ml vörösbor
400 g darabolt héjatlan paradicsom
250 g linguini tészta (vagy spagetti)
só, bors
frissen darált chili
2 ek összevágott szurokfü (oreganó)
1 ek összevágott bazsalikom
6-8 apró paradicsom
150 g mozzarella

A hagymát és a fokhagymát megtisztítom és finomra-, a paprikákat kockákra vágom. 4 evökanál olajon üvegesre párolom öket, a darált húst hozzáadom és rövid ideig pirítom. Belekeverem a paradicsompürét és a vörösborral felöntöm. A darabolt paradicsomot is hozzáteszem és fedö alatt közepes lángon kb 20 percig párolom. Közben a tésztát enyhén sós vízben al dente kifözöm, 3,5 ek olivaolajjal összekeverem és fészekszerüen feltekerem öket. Legjobb erre a húskiszedö villát használni.
A sütöt (grill funkciót használva) 200 fokra elömelegítem.
A darálthússzószt sózom, borsózom, chilivel füszerezem és az összevágott zöldfüszerekkel összekeverem, majd egy tüzálló formába belesimítom. A tésztafészkeket a szószra helyezem és mindegyik közepébe egy apró paradicsomot helyezek. A maradék olajjal meglocsolom, sózom, borsózom. A kockákra vágott mozzarellával megszórom és kb 12-14 percre betolom a sütöbe.

szerda, november 25, 2009

Mogyorós habcsók

A karácsonyi kekszek egyik elmaradhatatlan darabja. Elkészítéséhez csupán idő kell, hogy lassan száradjon ki a sütőben. Egyébként rém egyszerű. Többféle variációban ismert. Nálunk kedvelt a mogyorós, de a sima, egyszerű is hamar elfogy, még Karácsony előtt. Ezért kétszer kell sütnöm... Praktikus, hogy apró és egy harapással eltüntethető.


Hozzávalók 60 darabhoz:
4 db szobahőmérsékletű tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg apróra vágott mogyoró
1 tk citromlé
csipet só és sütőpor

A tojásfehérjébe belekeverem a sót és a sütőport, majd gőz fölött nagyon kemény habbá verem. Közben hozzáadogatom a cukrot és a végén a citromlét. Beleforgatom a mogyoró 3/4 részét (ez el is maradhat).
Egy kávés kanállal illetve tölcsérkinyomóval kis halmokat, formákat nyomok egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre. A maradék mogyoróval megszórom a tetejüket. Előmelegített sütőben 70-80 fokon inkább szárítom, mint sütöm. Mikor kezd színt kapni, a sütőt lezárom és csak nagyon kis rényire nyitom ki az ajtaját (én fakanál nyelét használom erre, a sütő és az ajtó közé teszem). Így a forró levegő lassan távozik és nem fog megrepedni a habcsók. (Ha igen, hát Istenem, ettől még nagyon finom...)

kedd, november 24, 2009

Hortobágyi húsos palacsinta


Osztrák barátaink nagy tisztelői a magyar konyhának, ezen belül is van valami, amivel mindenkinél óriási sikert aratok. Ez pedig a hortobágyi húsos palacsinta. Egy igazi hungarikum. Nem tudok belőle annyit készíteni, hogy másnapra is maradjon. Mondhatom, irtóra odavannak érte. Én nem előételként, hanem főételként tálalom, valami kis zöld salátával. Igaz, a palacsinta sütést eléggé utálom és a lakást legalább egy fél napig kell szellőztetnem, hogy a szag kihúzzon, de mindez megéri. Nagyon szeretjük, ha jó sok szaft kerül a tetejére, ezért én egy kis vizet is adok hozzá, mikor a pörköltet készítem, de ez el is maradhat.
Hozzávalók 12 darabhoz:

60 dkg csirkemellfilé (lehet sertéshús is, ha valaki abból szereti)
1 fej hagyma
5 dkg füstölt szalonna
1-1 zöldpaprika, paradicsom
4 dl tejföl
2 ek liszt
1 tk piros paprika
Palacsintához:
15 dkg liszt
3 tojás
2 ek olaj
4 dl tej
Az apróra vágott szalonnát megpirítom és megfonnyasztom rajta a finomra vágott hagymát. Rádobom a kockákra vágott húst, erős tűzön folyamatosan kevergetve néhány percig pirítom.
Lehúzom az edényt a tüzröl és megszórom a piros paprikával. Hozzáadom a meghámozott és összevágott paradicsomot, valamint a kicsumázott és karikákra vágott zöldpaprikát. Felöntöm egy kis vízzel, ízlés szerint sózom és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzöm.

Közben megsütöm a palacsintákat. A hozzávalókat csomómentesre elkeverem. Felmelegítek egy jó minőségű, tapadásmentes palacsintasütőt, amit minden palacsinta sütése előtt vékonyan megkenek olajjal. Ebbe merőkanállal adagonként beleöntöm a palacsintatésztát, körbeforgatom, hogy mindenhol kitöltse az edényt és erős tűzön mindkét oldalát 1-1- percig sütöm.

Mikor megfőtt a hús, a levét leszűröm és a húst ledarálom.
3 dl tejfölbe csomómentesen belekavarom a lisztet. Egy keveset a pörköltléből is adok hozzá, így könnyebben megy. A pörköltlét újra a tűzre teszem, felforralom és folyamatosan hozzákeverem a lisztes tejfölt (behabarom). Jól összeforralom.
A ledarált húshoz annyit adok a pörköltléböl, hogy jól kenhető masszát kapjak. Megkenem vele a palacsintákat és batyuszerűen összehajtogatom.
Egy tűzálló tálba sorba lerakom őket, megöntözöm kevés mártással és előmelegített sütőben (200 fok) átmelegítem. Ha kész, csak akkor öntöm rá az egész mártást, mert különben a palacsinta beszívja a levet.
Tálaláskor meglocsolom a maradék tejföllel és petrezselyemmel díszítem. 
***

kedd, november 17, 2009

Pissaladiére, provanszi hagymalepény


Ez a hétvégém elég rohanvást telt, tudtam, nem lesz időm semmire. Kellett valami előre elkészíthető, lehetőleg hidegen is élvezhető tésztaféle, amit Réka lányom csak a sütőbe tol és már eheti is. Receptjeim között kotorászva találtam meg ezt a finomságot, amit most készítettem először, de már tudom, nem utoljára...

Hozzávalók 6 személyre:
450 g liszt
20 g élesztő
1/4 l víz
1 tk cukor
4 fej nagyobb lila hagyma
2 fokhagymagerezd, tisztítva, apróra vágva
2 ek olívaolaj
1 ek kakukkfű, friss, apróra vágva
1 babérlevél
8 szardella filé
12-12 olívabogyó, fekete és zöld
12 eltett piros chilipaprika
Az élesztőt egy kanál cukorral langyos vízben feloldom, 10 percig pihenni hagyom. A lisztet megsózom, és tésztává gyúrom. Lefedve 35 percig kelesztem. A lila hagymákat vékony szeletekre vágom, egy serpenyőben az olajat felhevítem, a hagymát, fokhagymát, kakukkfüvet és babérlevelet beledobom és közepes hőfokon 15 percig az egészet üvegesre párolom. (A hagymának nem szabad a lila színét elveszíteni!) Egy tepsit kiolajozok (illetve sütőpapírral kibélelem) és a kilisztezett deszkán kinyújtott tésztát belehelyezem. A megdinsztelt hagymát elosztom rajta ( a babérlevelet előtte kidobom), a szardella filéket ráhelyezem, hogy mindenhová kerüljön belőlük. A köztes részekre olívamagokat és chilpaprikát fektetek és a sütő középső sínén 225 fokon kb 25 percig sütöm.

csütörtök, november 12, 2009

Köszönet

November elején volt 3 hónapja, hogy blogot kezdtem írni. Mondhatom, nagy örömöm telik benne mind nekem, mind családom tagjainak és barátaimnak. Tippeket, dicséreteket kapok tölük. Igaz, olykor javító szándékú kritikával is illetnek, aminek szintén örülök, mert szeretek tanulni.
Megbecsülésem jeléül most szeretném ezt a rajzot küldeni Csokiparánynak, Maxnak, Beatbullnak, Egycsipetnek, Szepykének, Katának, Garffykának. Persze, még folytathatnám a sort, de akkor estig sem lennék meg vele...

kedd, november 10, 2009

Fahéjas sütőtök-lepényke

„Ha olyan édes, mint a méz, akkor biztos finom" - mondják a gyümölcsök jó részére, és ez így van a sütőtöknél is. A "tökös ételeket" mi nagyon szeretjük, ilyenkor az őszi- és téli időszak nagy slágere nálunk. Akár édesség formájában is, hiszen tudjuk, nem csak finom, de nagyon egészséges is tápértéke miatt.
Egyik ilyen "sláger" receptem a sütőtök lepényke, ami gyorséskönnyü és családom egyhangú szavazata alapján, valami "abbahagyhatatlan".


Hozzávalók 4 személyre:
500 g sütőtök (tisztán mérve, a héja és a magja nélkül) kockákra vágva, kevés vízben megpárolva
2 tojás
1 ek barnacukor
1 tk fahéj
7,5 g sütőpor
175 g liszt
olaj a sütéshez
cukor és fahéj a szóráshoz
A megfőzött sütőtökről leöntöm a vizet, egy krumplinyomóval (amit a krumplipüré készítéséhez is használok) kissé összenyomkodom. Ezt a pürét összekeverem az összes hozzávalóval. Egy nagyobb kanállal kiszaggatok belőle fél tenyérnyi darabokat és egy serpenyőben kevés olajon a lepénykék mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
Konyhapapíron leitatom róla a felesleges olajat és cukor és fahéj keverékével megszórom (ha még marad belőle és nem eszik meg közben enélkül...).

szerda, november 04, 2009

Velencei rizotto szárnyasmájjal

25 dkg gömbölyü szemü rizs (rizotto rizs)
50 dkg szárnyasmáj
15 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
5 dl paradicsom ivólé
10 dkg reszelt gouda sajt
3 ek vaj vagy margarin
só, bors, édesnemes pirospaparika, 1 csokor zsálya

A zöldborsót forrásban levö, sós vízben közepes höfokon megfözöm. Az apróra vágott hagymát 1 ek vajon ill margarinon üvegesre párolom és hozzáadom a megmosott rizst. Kb 1 percig pirítom, majd felöntöm a paradicsomlével. Sóval, borssal ízesítem és idönként megkeverve, kb 25 percig fözöm (szükség esetén vizet öntök hozzá). Hozzáadom a lecsöpögtetett zöldborsót, majd további 2-3 percig párolom.
Közben a maradék vajon megpirítom a szárnyasmájat. Sóval, borssal és frissen összevágott zsályával ízesítem.
A rizottóba belekeverem a reszelt sajtot. Tálra szedem és ráfektetem a májat.

vasárnap, november 01, 2009

Tiramisu bogyós gyümölcsböl

A tegnapi Mozart gombóc után a mai ebédnél nem volt merszem semmi "komolyabbal" elömerészkedni, félvén a mérleg mutatója nem jó irányba leng ki az esti méreckedés alkalmával. Így hát csak egy kis "könnyü" krémes valami lett becsempészve a menübe...

Hozzávalók 4 pohárhoz:
4 ek mazsola
2 ek rum
9 szelet édes kétszersült
400 ml szölölé
400 g áfonya, málna, fekete ribizli vagy bármilyen más bogyós gyümölcs
4 -5 ek mascarpone
8 ek túró
örölt fahéj
1 ek cukor
A mazsolát beáztatom a rumba (kb 1/2 óra), majd lecsepegtetem. 1 kétszersült szeletet morzsára összetörök, a fahéjjal és a cukorral ízesítem. A maradék kétszersülteket a szölölébe beáztatom.
A gyümölcsöt a mazsolával és a mascarponéval összekeverem (pürésíteni is lehet kézi turmixgéppel) és a túrót is hozzáadom. A kétszersült szeleteket rétegenként lerakom, a tetejére kerül a krém és az összetört morzsával megszórom.
Nagyon könnyü - fogyasztani és készíteni egyaránt -, látványos desszert.