szombat, augusztus 08, 2009

Spenótkrémleves


A mostani nagy melegekben családom szívesen eszik levest, ha lehet hidegen. Ez a leves azért örvend nálunk nagy népszerűségnek, mert hidegen-melegen egyaránt kitűnő. Főleg friss spenótból az igazi, de a fagyasztott leveles változat is nagyon finom.

Hozzávalók 4 személyre:40 dkg friss spenót, vagy mélyhűtött
1 darab krumpli, hámozva
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
1l hús- vagy zöldségleves (lehet kockából)
1 ek creme fraiche
reszelt, parmezán jellegű sajt (ízlés szerinti mennyiség)
1 ek vaj a dinszteléshez
só, bors, szerecsendió
A spenótot megpucolom és alaposan megmosom, durvára vágom (a mélyhütött variációnál felengedem). A hagymát és a fokhagymát megtisztítom és mindkettőt felaprítom, majd a vajban üvegesre párolom. A kockára vágott krumplit hozzáadom és felöntöm a levessel, kb. 20 percig főzöm. 15 perc után a spenótot is hozzáadom és miután az idő letelt, leveszem a tűzről. Az egészet turmixban pürésítem. Hozzáadom a tejszínt, a creme fraiche-t és a sajtot, az egészet összerottyantom. Sóval, borssal szerecsendióval ízesítem, mély tányérokban "rántott borsó" levesbetéttel tálalom. A hideg változatnál rövid időre hűtőbe teszem és fogyasztás előtt kissé felkeverem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése